DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ

Full text search

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ
DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az 5/1997. számú kormányrendelet megfosztja a kistermelőket attól, hogy a saját gazdaságukban előállított tejet, tejterméket, vágott baromfit, továbbá halat napi élelmiszerpiacon értékesíthessék. Szakmailag semmi sem indokolja ezt a tiltást, hiszen az elmúlt 80-100 év alatt kialakultak azok az állat-egészségügyi és élelmiszer-higiéniai rendszabályok, amelyek biztosítják a napi piacokon vásárlók számára az egészségvédelmet, a fogyasztók egészségvédelmét. Ha e rendszabályok szorulnak igazításra, továbbfejlesztésre, akkor erre vonatkozóan kell intézkedni, nem pedig az egyszerűbbnek tűnő, de jelen esetben szerintem káros hatású tiltást bevezetni.
Tisztelt Államtitkár Úr! Most előadhatnék egy valóban drámai monológot, tiborcok panaszát arról, hogy milyen nehezen élnek a falusi emberek, a kistermelők, és ez a kormány újabb intézkedésekkel nyomorítja őket. Nem teszem ezt, ehelyett néhány praktikus kérdést szeretnék feltenni. Miért kell megszüntetni egy több évtizedes, speciális fogyasztói igényeket kielégítő szolgáltatást egyik napról a másikra?
A napirend előtti vitában ma elhangzott a kormánypárti oldalról, hogy heccelik a mezőgazdasági őstermelőket. Kérdezem, egy ilyen rendelkezés vajon megnyugtatólag hat-e, nem több ez talán egy heccelésnél is. A rendelet e hónap 22-én lép hatályba. Ki fog odaállni például a soproni, a győri vagy netán a Jászságban lévő városok piacainál az oda érkező falusi emberek elé, hogy megtiltsa nekik az eddig szabadon bevitt áruk árusítását? Végül ki fogja például a győri és egyéb városok állampolgárainak megmagyarázni, hogy felesleges beruházás volt egy évvel ezelőtt egy másik kormányrendelet alapján létrehozni azokat a vágottbaromfi-árusító helyeket, amelyek tetemes pénzbe kerültek az érintett városok költségvetésének.
Több kérdés feltevésére nincs időm, ezért csupán azt kérdezem államtitkár úrtól, mi a véleménye erről a rendeletről. Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi