IZSÓ MIHÁLY

Full text search

IZSÓ MIHÁLY
IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Az 1993. április 20-án elfogadott bányászatról szóló törvény módosítása céljából 3110. számon egyéni képviselői javaslatot nyújtott be Szalay Gábor, Schalkhammer Antal, Miklós László és Botka László képviselőtársam. A bányatörvény 1993. évi elfogadása óta eltelt közel négy esztendő elegendő idő, hogy a törvény hatását, működését áttekinthessük és a szükséges módosításokat a jogalkotó megtegye.
Elöljáróban jelzem, hogy a Független Kisgazdapárt a bányatörvény módosítását szükségesnek és időszerűnek tartja. A módosító javaslatról elmondható, hogy többnyire javítana a bányatörvény kissé zaklatott stílusán, szövegi egyenetlenségén. Azonban el kell mondanom azt is, hogy a javaslattevők, akik önszorgalomból magukra vállalták a módosító javaslat összeállításának nehéz munkáját, nagy munkát végeztek ugyan, de számos vonatkozásban javaslataik egyoldalúak. Valljuk be, számos vonatkozásban hiányos a javaslattervezetük.
Egy ilyen nagy jelentőségű, a környezetre gyakorolt hatása szempontjából pedig meghatározó szerepű törvény módosítását igen körültekintő munka kell hogy megelőzze. "A bányajog megértéséhez nem okvetlenül szükséges ugyan a bányászati szakértelem és tudás - minő a geológia, a geodésia, az ásványtan, a kőzettan -, de ezek ismerete mindenesetre nagyon elősegíti és megkönnyíti a bányajog rendelkezéseinek megértését, miért az alapos bányajogásznak ezek feltétlenül elkelnek" - kezdi dr. Katona Mór: A magyar bányajog vázlata című, 1903-ban, Pozsonyban megjelent, ma is figyelemre méltó művében. Majd így folytatja: "Hazánk területén már a honfoglalás előtt létezett bányaművelés, úgy a rómaiak, mint más népek, kivált a szlávok részéről".
Tudjuk, hogy századokon át jártak hozzánk Európa szerencsésebb népeinek fiai a korszerű bányászat vagy annak mondott elemeinek elsajátítása céljából. A korai századainkban a nemesércbányászatnak, a múlt századtól a kőszénbányászatnak, e század harmincas éveitől a bauxitbányászatnak, az ötvenes évektől pedig az uránércbányászatnak volt megfelelő tekintélye. Jelentős szerepe volt a szénhidrogén-termelésnek is. Ma európai méretekkel is jelentős kavicsbányászatunkat és speciális, úgynevezett vegyesásvány-bányászatunkat kell kiemelni. Ez utóbbit azért is, mert környezetvédelmi szempontból fontosak a termékeik.
Tudjuk, hogy a rendszerváltás óta a bányászat szerepe leértékelődött, ma már látszik: a tényleges lehetőségeknél lényegesen jobban értékelődött le. A szétzilálódott bányászatot előkészítő kutató, értékelő szervezetek lassan értéktelenné váltak. A törvényhozás, az államigazgatás a mai napig nem tudta behozni a kárt, pedig az ismert mondást kissé átalakítva ma is csak azt mondhatjuk: bányászkodni kell!
A mai kor természetesen másfajta bányászatot követel, gazdagabb országok esetén ma már bátran beszélhetünk zöldbányászatról is.
(19.40)
A zöldbányászat a fejlettebb technika mellett fejlettebb, mondhatjuk "zöldebb" gondolkodást kíván és igényel.
Amiről elöljáróban még szólni kell: a magyar jog- és politikai mozgások következtében a szükségesnél erősebb szerepet kapnak a jogalkotásban s ezáltal sajnos törvényeinkben is az ágazati, mondhatnám miniszteriális szempontok. Következésképp törvényeink között különösen, de törvényeinken belül is jelentős hézagok vannak. A hézagokon fontos dolgok kihullanak, illetve az ügyesek kibújnak, átbújnak rajta. Nincs a természet egészét a földanyától az emberig átfogó, annak áthatásait kellőképpen érzékelő és érzékeltető törvényünk. Mindaddig, míg ilyen törvényünk meg nem születik, addig a mindenkori bányatörvényeket kell alkalmazni; a geológiát, a Föld tudományát, melynek kellő ismerete nélkül a mai kor meghatározó eszmeisége, a "zöld" tudat, a környezetvédelem is féllábú mindaddig, míg átfogó, holisztikus szemléletű természeti törvény meg nem születik, a geológia tudományának képviseletét a bányatörvénynek föl kell vállalni. (Sic!) De jelen állapotában ez nem így történik, és nem mondható el.
Magára a törvénytervezetre térve elsőként egy aggályomat kell megfogalmaznom. Szabadjon az 1991. évi XVI. törvény azóta többször módosított koncessziós törvényéből idéznem. (Sic!) Az 1. § (2) bekezdésében a következőket írja. Idézem: "az ágazati törvény az (1) bekezdésben felsorolt - a bányászat is beletartozik - tevékenységtípusok folytatását koncessziós pályázatok kiírása, illetőleg koncessziós szerződés megkötése nélkül is lehet folytatni." A szövegből nyilvánvaló, hogy a törvényalkotó 1991-ben az állami, önkormányzati tulajdon hatékonyabb működésének meghatározó formájaként a koncessziós szerződés alapján történőt fogalmazta meg. A liberalizált tevékenység megengedő formában szerepel, tudomásul véve a bányászat minden, bányatörvényben szereplő, más tevékenységekkel alig összevethető azon sajátosságát, hogy a bányászati döntések gyakorta évtizedekre szólnak.
A 2. §-ban a törvény megfogalmazza, hogy - idézem - "az 1. §-ban felsorolt tevékenység folytatásának előfeltételeként
a) az állam vagy az önkormányzat, illetve az önkormányzati társulás e célra az állam vagy az önkormányzati többség részesedésével működő gazdálkodó szervezet vagy költségvetési, illetőleg önkormányzati intézményt alapítson, vagy
b) az állam, illetőleg az önkormányzat a tevékenység gyakorlásának időleges jogát koncessziós szerződésben átengedje."
Folytatom a koncessziós törvény idézését. A 29. § (4) bekezdésének harmadik részéből idézem a következőt. "Az állam vagy az önkormányzat által alapított s átalakuló gazdálkodó szervezet tevékenysége folytatására új gazdasági társaság csak az állam, illetve önkormányzat többségi részesedése mellett jogosult. A bányászati kutatás és termelés területén - a pályáztatás feltételeinek kialakulásáig terjedő átmeneti időszakban - az ipari és kereskedelmi miniszter ettől eltérést engedélyezhet." Ettől első olvasatban alapvetően eltérő javaslatot terjesztenek elő a javaslattevők az 5. § második mondatában: "az engedélyezett bányászati tevékenység azt követően is gyakorolható, ha a gazdálkodószervezetben a többségi állami, önkormányzati tulajdonú hányad megszűnik." Ugyane szellemet idézi a 6. § (2) bekezdése, mely szerint "a hatósági engedély alapján gyakorolt bányászati jog, a koncesszió átruházására vonatkozó szabályok megfelelő alkalmazásával, kérelemre, a bányafelügyelet hozzájárulásával átruházható."
E mondatok sokféleképpen érthetők; szándékaiba bele nem menve most csak az mondható, hogy a javaslati pontokkal a Független Kisgazdapárt nem érthet egyet. A kérdésnek van egy bizottságunkat érintő környezetvédelmi vonatkozása is. Nevezetesen: a környezetvédelem egy ellenőrzőpontot, egy lényegi ellenőrzőpontot elveszít e gondolat, e szándék elfogadása esetén.
Néhány vonatkozásban az új javaslat nem ad tényleges megoldást, de nem szövegtechnikai, hanem elvi okokból, illetve részben a törvények ágazati jellegéből fakadóan. Tipikusan ilyenek az úgynevezett vízi munkákra vonatkozó passzusok. Ez csak a vízügyi törvény egyidejű módosítása esetén lenne elképzelhető. Eredményessége akkor is kétséges.
Néhány kérdést a módosító javaslat nem érint, pedig a bányatörvény hajdani szövegezésekor vita tárgya volt, és mára sem tisztult az le. Ez pedig a nyersanyag-előkutatás kérdése. A még nem közvetlen bányanyitásra, csupán a perspektívák fölmérésére irányuló kutatás leválasztása a konkrét bányászati tevékenységről, minden bizonnyal lényegesen növelné több hazai geológiai erőforrás iránti érdeklődést. Nevezetesen azzal, hogy a hazai kutatók nem egyszer több évtizedes tapasztalatai és tudása hasznosulhatna. Az előkutatást, illetve annak egy részét ugyanis lényegesen kisebb befektetéssel, illetve kockázattal le lehetne folytatni.
Több ponton a javaslatok szövege további javításra szorul. A bányajáradékra vonatkozó szövegrész különbséget tesz a hatósági engedély, illetve koncesszió alapján működők között.
2. Bányajáradékból képzett alapok fölhasználása kapcsán el kívánom mondani, hogy az önkormányzatoknak szánt 5 százalékos gondolata aggályos, ugyanis az önkormányzatok szakhatóságként részt vesznek a döntésben. Nem tisztázza a javaslat, mi van akkor, ha több önkormányzat érdekelt, mivel a bányászat, illetve kutatás több önkormányzat területére kiterjed - az esetek jó részében pedig ilyen.
Messzemenően egyetértünk a kutatási alap képzésének gondolatával, de nem leszűkítve a nyersanyag-kutatásra, hanem egy tágabb értelmű Földtani Kutatási Alapra gondolunk, amelyből a - pénzügyi okokból - meglehetősen elhanyagolt - földtani alapokon nyugvó - környezetvédelmi kutatásokra lehetne erőket fordítani.
Nem értünk egyet azon javaslattal, miszerint jelenleg is működő bányák táji rendezésre... (Sic!) központi alapból pénzt kapjanak.
Teljesen kidolgozatlan a törvényben az üzleti titok fogalomköre; nyilvánvaló, hogy a jelenlegi helyzet ellentétes a közérdekű információkhoz való hozzáférés jogával. Nem rendezi a legsúlyosabb problémát, a felszíni ingatlantulajdon kérdését, ami jelenleg is mozgásban van.
Ezek után kijelenthetem: ha a törvénybe bekerülnek olyan részek is, amelyeknek hiányát érzi a Független Kisgazdapárt, úgy azt támogatni tudjuk. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi