DR. JESZENSZKY GÉZA

Full text search

DR. JESZENSZKY GÉZA
DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, amiről én beszélek, az mindenképpen vitán felül a magyar társadalmat komolyan veszélyeztető jelenség, az úgynevezett szcientológia terjedése, terjesztése talán - félelmeink szerint - minisztériumi segédlettel.
A magyar társadalom a rendszerváltozás révén megszabadult egy súlyos, akut betegségtől, a kommunizmustól, de a legyöngült szervezetet egy sor károkozó, kórokozó támadta meg. Ismertjük a jelenségeket: a bűnözést, a korrupciót, a kábítószert. Talán még az enyhébbek közé tartozik a tévtanok, áltudományos teóriák szabad terjesztése. De az agymosott és ezernyi gondtól szenvedő emberek sajnos nagyon fogékonyak mindenfajta mákonyra, mindenre, ami pillanatnyi enyhülést, menekülést kínál.
Az elmúlt napokban az újságok és a televízió is foglalkozott egy Amerikából terjedő, magát vallásnak álcázó mozgalommal, az úgynevezett szcientológiával. Magyarra talán úgy lehetne fordítani, mint a tudás, a tudomány tudományát, de ez valójában a filozófia, és ez a műszó, a szcientológia oly messze áll a filozófiától, mint az aluljáróban árult giccs a művészettől.
Itt most nem kívánom - és idő híján nem is lehetséges - ismertetni egy destruktív, kétes gazdasági vállalkozások útján a világ számos országában nagy vagyonra szert tett és perek tárgyát képező, valamint emberek százezreit gazdaságilag kifosztó és lelkileg tönkretevő, sok esetben öngyilkosságba hajszoló mozgalom mibenlétét és veszélyeit. Megtette ezt tegnap a televízióban Veér András neves pszichiáter, és megtette ezt a néhai Németh Géza református lelkész a destruktív kultuszokról összeállított kiadványában. Arra a veszélyre azonban fel kell hívnom az Országgyűlés és ezen keresztül a magyar társadalom figyelmét, hogy ez az agresszív és pénzéhes, maffiamódszereket alkalmazó szekta megpróbálja behálózni a magyar ifjúságot is. Mégpedig mind a helyüket nehezen találó, munka nélkül kallódókat, mind pedig a furcsára, az okkultra kíváncsi egyetemistákat.
Amiért azonban most szót kértem, az egy megdöbbentő kereskedelmi prospektus. Az Okker Pedagógus Könyvesbolt - VI. kerület, Csengery u. 68., Fáklya Klub, ez a címe - könyvajánlata. Egyetemi, főiskolai tankönyvek, jegyzetek cím alatt kínálja többek között ennek a szektának az alapítója - adócsalásért jogerősen elítélt, ma már nem élő -, Ron Hubbard: Dianetika című könyvét és ugyanőtőle, vagy az általa összeállított A tanulás kézikönyve, Önelemzés - hogyan tanuld meg? című könyveket, helyenként borsos áron. De ebben a prospektusban meglehetősen részletesen, vonzó módon mutatja be ezeket a könyveket, miközben komoly tudományos műveket egy-két sorral terjeszt.
Persze mondhatjuk, hogy sok cég kínál rossz, esetenként veszedelmes gondolatokat tartalmazó írásokat, és ez a szabadság káros mellékterméke. Ami azonban megdöbbentő és felháborító, az az, hogy a hazai oktatási intézmények e könyvesbolt ajánlatát a Művelődési és Közoktatási Minisztérium kiadványaival együtt terjesztik, és többek között a lemondott, majd posztjára visszatért Báthory Zoltánnak A magyar közoktatásügy fejlesztésének távlati stratégiája című írásával egy borítékban érkeznek ezek a könyvesbolti ajánlatok - ami legalábbis valószínűsíti, hogy az Okker cég a Művelődési és Közoktatási Minisztérium jelenlegi vezetéséhez közel álló intézmény lehet.
Fel kell tennem a kérdést: vajon azért tették be ezt a négy művet, ennek az áltudományos szektának az írásait, mert ezek a művek is a magyar közoktatásügy fejlesztése távlati stratégiájának a részét képezik? Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi