DR. TOKAJI FERENC

Full text search

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Elnök Úr! Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! Amikor a kérdést megírtam, illetve fel kívántam tenni, abban bíztam, hogy az 1997. évi költségvetés előtt már sikerül elmondani. Annak ellenére, hogy nem sikerült, nem vagyok egyáltalán csalódott, hiszen a téma örökzöld.
Közismert: az idegenforgalom, illetve annak árbevétele a magyar gazdaság egyik húzó ágazata, nemcsak gazdaságilag, hanem politikailag is fontos tényező. Elég csak kiemelni, hogy milyen meghatározó szerepe van az ország megítélése szempontjából.
A gyógyturizmus az idegenforgalmon belül elismert, de sajnos mégsem kellően támogatott meghatározó ágazat. A gyógyturizmus elsősorban gyógyfürdőkre, az ehhez tartozó szállodákra, kereskedelmi szolgáltató helyekre épül. Előnye az egész éves folyamatos működtetés és bevételszerzés. Sajnálatos azonban, hogy a gyógyturizmus különösen vidéken, egyes régiókban, elmaradott térségekben nem fejlődik, sőt visszaesik. Ennek okai többek között a korábbi, nem megfelelő szintű, Magyarországot bemutató reklámnak is betudható. Egy ilyen példa:
Az elmúlt évben az idegenforgalmi nyílt napon, amely a Parlamentben volt és úttörő szerepet vállalt, az alföldi gyógyfürdők zöme nem került bemutatásra. A gyógyfürdők és szállodák évek óta, kevés kivételtől eltekintve nem vagy alig fejlődnek. Sok esetben még a felújításra sincs elég anyagi erő, holott annak biztosítása hosszú távú bevételi forrást jelent, nem beszélve arról, hogy munkahelyteremtéssel bír. Természetesen van ezen a téren egy kiemelt szállodalánc is, mint a Danubius, az egy kifejezett pozitív példa, de az nem Magyarország egésze.
Megítélésem szerint ezen állapot feloldása akkor lenne eredményes, ha a szaktárca, összefogva a Népjóléti Minisztériummal, a társadalombiztosítással, továbbá a helyi önkormányzatokkal és a vállalkozókkal, kidolgozna egy olyan stratégiai tervet, amely átfogná ezt a területet és megnyugtatóan rendezné a problémákat. Én felvetettem, és talán most is aktuális ez a téma, hogy szerencsés lenne az összetettsége miatt e területen akár egy miniszteri biztos kinevezése is. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Természetesen ez egyéni meglátás kérdése. (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az időkeret leteltét.)
Ennek alapján kérdezem a szaktárcát és várom a válaszukat - máris mondom -: milyen tervek és intézkedések várhatók a közeljövőben a gyógyturizmus fejlesztése érdekében? Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi