DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Tisztelt Miniszter Asszony! Képviselőtársaim! Ismeretes, hogy Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a Világbank főtanácsadója lett. Miután Budapest Bank ügyeiért felelősség terheli, tisztázandó, hogy Bokros Lajost a Világbankba hívták-e vagy Horn Gyula delegálta. A felelősség köréből kiemelek néhányat.
1. Miként nyílt arra lehetőség 1991-ben, hogy a Bokros Lajos vezette Budapest Bank számvitelileg kimutatható adózatlan nyereségéből nem fizetett adót, míg a többi bank fizetett?
2. A Budapest Bank titkos kormánypénzekből való feljavításának köze van-e ahhoz, hogy a csődbe ment Ybl Bankot a meghirdetett felszámolás helyett konszolidálták, majd azt követően a Budapest Bank megvásárolta?
3. Tisztázni kellene azt is, hogy miért keletkezett a Budapest Bankban negatív eredménytartalék 1994 végén, 10 milliárd forintot meghaladó mértékben, annak ellenére, hogy az 1993. évi konszolidáció kapcsán ennek megszüntetésére a Budapest Banknak ugyanúgy lehetősége volt, mint a többi banknak, sőt ezt kormányrendelet írta elő.
4. Nem kevés érdeklődésre tartana számot az is, hogy kiderítsük: Bokros Lajos többéves bankelnöki és tőzsdeelnöki kettős funkciójából adódó bennfentes információknak - amelyekből értelemszerűen jelentős üzleti hasznok származhatnak - hogyan tudott ellenállni.
5. Bizonyára Bokros Lajos arról is egyértelmű magyarázatot tudna adni, hogy a volt Állami Fejlesztési Intézet Részvénytársaság, amelynek székházát kényszerből apportálták a Budapest Bankba, és ezzel bankfelügyeleti előírásokat sértettek meg, valamint megszűnése előtt közvetlenül a Budapest Bank még ingatlanokat adott el, milyen körülmények között lett felszámolva. Miért volt arra szükség, hogy a részvénytársaságokra vonatkozó végelszámolási szabályok helyett a végelszámolást áttették az államháztartási törvénybe, és a felügyeletével éppen Bokros Lajost bízták meg?
6. Talán arra is meg lehetne kérni Bokros Lajost, hogy tárja fel: a 6 milliárd 600 millió forintos konszolidáció után az Ybl Bank táblát Polgári Bank táblára leváltó intézet rövid időn belül milyen módszerekkel tudott ismét tetemes veszteséget szenvedni. Kik azok a vállalatok, vállalkozók, akik a hiteleket nem fizetik vissza? Kérdezem tehát, mikor vonja felelősségre a kormány Bokros Lajos volt pénzügyminisztert. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi