GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Független Kisgazdapárt és a földtulajdonosok nagy tábora örömmel vette, amikor tavaly a '96. évi LV. számú vadászati törvénybe bekerült passzusként, hogy a vadászati jog a földtulajdonhoz kötődik. Igen ám, de gumitörvény született, már akkor éreztük ezt, és ezért nem fogadtuk el a végszavazásnál a törvényt. Mert láttuk, hogy például a különleges rendeltetésű vadászterület, mely a földművelési miniszternek lehetővé teszi, hogy bizonyos területeket három szempont alapján különleges rendeltetésűvé nyilvánítson, lehetővé teszi, hogy a korábbi elvtársi vadásztársaságok úgy élhessenek továbbra is, mint Marci Hevesen, és valójában a földtulajdonosok ne tudják társult vadászati jogukat gyakorolni. Sajnos, a mostani egyeztetésekben... - hisz, mint köztudott, január 15-én lejárt a határidő. Utána február 1-jével értesítették ki az érintetteket, tehát gyakorlatilag az egyezségnek az ideje lejárt, és legtöbb helyen az ön elődje, Lakos László miniszter úr, például Kacsópusztán, a régi elvtársi vadásztársaságot részesítette abban az előnyben a földtulajdonosok ellenére, hogy tovább is élhetnek azokkal a megszerzett elvtársi jogaikkal.
(14.20)
Mit is jelentenek ezek az elvtársi jogok? Például azt, hogy február 1-jén harminc-negyven szarvast, gímszarvast, vemhes vaddisznókocát, de vemhes szarvasteheneket is irtottak ki. Többek közt az ön munkatársai is részt vettek ebben, a Földművelésügyi Minisztérium némely vezetője és természetesen az a korábbi honvédtiszti, egyéb garnitúra, amely abban érdekelt, hogy amikor átadják - ha majd át kell adni egyszer - a vadászterületet, akkor szinte vadtól mentesen adják át e területet.
Tehát kérdezem önt, mit tesz abban, hogy a korábbi rossz döntéseket, amikor három szempont alapján különleges területté nyilvánították ezeket, tehát a génállomány megőrzése érdekében, oktatási, kutatási célból szükséges, valamint ahol ezt a természetvédelmi érdekek érvényesítése szükségessé teszi...? Tehát köztudott, e három szempont alapján jelölték ki e különleges rendeltetésű területeket, de a legtöbb helyen nem szakmai szempontok alapján. Mert én azt mondom, ha a földtulajdonosokhoz kerül a vadászterület, sokkal jobban gazdái lesznek, mint az elvtársi vadásztársaságok. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az FKGP padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi