DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Én akkor, tisztelt Országgyűlés, a tényeket fogom mondani Toller képviselőtársamnak.
"A kormánynak nincs köze a Tocsik-ügyhöz, az esetből az MSZP-nek semmiféle anyagi előnye nem származott, a politikai felelősségrevonás megtörtént" - szögezte le sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. A vizsgálat lezárult, felejtsük el - ez nyilvánvalóan üzenet az ügyet vizsgáló állami hivatalnokok felé is, ami mégiscsak kötelez, ha a nyomozást a kormányfő a maga részéről lezárta. Az SZDSZ képviselői is gyakorta hangoztatták, hogy a párt kasszájába soha nem folyt be közpénzekből egyetlen fillér sem, a Tocsik-ügyért az SZDSZ egyik vezetőjét sem terheli személyes erkölcsi vagy politikai felelősség. Persze, hogy nem folyt be, mivel a közvélemény óriási felháborodása következtében nem lehetett az ügyet eltussolni, így a Tocsiknak kifizetett és általa a két kormánypárthoz közel álló személyek vállalkozásaihoz utalt pénzek egy részét vissza kellett fizetni. Mi lett volna, ha a botrány nem robban ki? Úgy a tíz- és százmilliók most a kormánypártok kasszáját gazdagítanák?
Vizsgáljuk meg, mi a valóság, vizsgáljuk meg a Tocsik-milliók útvonalát! A nyomozás során alapos gyanú merült fel arra nézve... (Dr. Toller László: Elnök Asszony! Napirenden van az ügy! - Zaj.).., hogy Boldvai László is, az MSZP pénztárnoka, és Budai György, az SZDSZ-hez közel álló üzletember találkoztak Tocsik Mártával, és közölték vele, hogy ő akkor tarthatja meg jól fizető megbízását, ha a jutalék 25-25 százalékát... (Dr. Avarkeszi Dezső: Ma van a mentelmi ügy napirenden! Példátlan! - Zaj.) ...az általuk megnevezett bankszámlára utalja. Erről szerződést is kötöttek. Így került több mint 230 millió forint az MSZP-hez közel álló Arány Rt. számlájára, melynek elnök-vezérigazgatója az a Vitos Zoltán, aki egy másik vállalkozásban együtt szerepel Spanyol Józseffel és Lajtner Tamással, akik a botrány kirobbanásáig az MSZP-t képviselték az ÁPV Rt. igazgatóságában. Így Lajtner Tamás elnök-vezérigazgatója, Spanyol József pedig felügyelőbizottsági elnöke volt az Arány Rt. kizárólagos tulajdonát képező Hazai Befektető Rt.-nek.
A Tocsik sikerdíjából több mint 112 millió forinttal részesülő Utilitas Rt.-t szoros szálak fűzik az SZDSZ-hez. A cég egyik vezetője Bernhardt Barnabás, aki eddig az SZDSZ országos tanácsának tagja volt. Amikor ez kiderült, Pető Iván pártelnök felajánlotta lemondását. A kapott pénzből az Utilitas a legnagyobb összeget, mintegy 64 millió forintot a Társadalmi Párbeszéd Alapítványnak utalta. Ezt az alapítványt az SZDSZ egykori ügyvivője, Virág Attila alapította, akit az SZDSZ delegált az ÁPV Rt. elnökhelyettesének. Az alapítvány kuratóriumának elnöke 1996 októberéig Böhm András, a Fővárosi Közgyűlés SZDSZ-frakciójának vezetője. 20,3 milliót kapott az Utilitastól a Paritás Plusz Kft., melynek az utolsó cégadatok szerint Virág Attila az ügyvezetője. 20 millió forintot utaltak át a Kárpát Holding Kft.-nek, amely az Utilitas Rt. főtulajdonosa, a cég vezetője Szedlacskó Zoltán. A pénzből 10 millióval részesülő Point Invest Kft. ügyvezetője is ismerős, neve: Bernhardt Barnabás. A Tonik Rt. 5 milliót kapott, vezetője az a Láng László, aki Budai Györggyel és Virág Attilával felvásárolta a Regtime Kft.-t. Ez a reklámügynökség az SZDSZ 1994-es önkormányzati választási kampányában tűnt fel.
A legfőbb ügyésznek az Országgyűlés elnökéhez intézett levele szerint Boldvai László már 1996 februárjában megkereste Tocsik Mártát... (Dr. Toller László: Házszabály! - Zaj.).., és visszamenőleges szerződést kötött vele az általa megjelölt, így munkát nem végző alvállalkozó, az Arány Rt. kifizetéséről. Tocsik Márta május 8-án kapta meg az első sikerdíjat, s két nappal később - csodák csodája! - teljesítette a szerződésben foglalt kötelezettségét. Ekkor indított belső vizsgálatot Kamarás Miklós akkori vezérigazgató-helyettes, amit Szokai Imre elnök azonnal leállíttatott.
Ezt követően május 23-án jött létre egy újabb találkozó Boldvai, Budai és Tocsik Márta között, amikor már abban állapodtak meg, hogy fele-fele arányban osztozik a két üzletember a jutalékon. A rendőrség kimutatása szerint a 804 millió sikerdíjból, amit Tocsik Márta valójában iratkézbesítésért kapott, eddig 624 millió megtérült, mivel részben visszautalták a címzettnek, másik részét a rendőrség lefoglalta. A 624 millión felül mintegy 180 millió hollétéről eddig senki nem tett vallomást.
Közben megkezdődött a felelősök tisztára mosása. Az ügy kulcsfigurája több hónap múltán a kormánypártokhoz közel álló személyekre tett terhelő vallomását visszavonja. Közben a bizottság jelentéstervezete, munkaanyaga nyilvánosságra kerül - felelőse nincs. Egyes MSZP-s vezető politikusok kifejezetten rossz néven vették Kiss Ernő KBI-igazgatónak a parlamenti vizsgálóbizottság tagjai részéről feltett kérdésekre adott korrekt, tényeket feltáró válaszát. Olyan hírek terjedtek el a sajtóban, amelyek Kiss Ernő leváltásáról vagy hatáskörének szűkítéséről szólnak.
A kormánypártok az általuk delegált pártbizalmikon keresztül érintettek az ügyben. Suchman Tamás közvetlen bizalmasa volt a miniszterelnöknek; Szokai Imre a miniszterelnök barátja volt még a külügyben; Liszkai Péter Suchman Tamás barátja volt Marcaliban; Lajtner Tamást, Spanyol Józsefet és Vitos Zoltánt az MSZP delegálta, Virág Attilát pedig az SZDSZ. Ugyancsak az SZDSZ-t reprezentálja az ügyben Bernhardt Barnabás, Budai György, Böhm András és Láng László. Az igazgatóságba delegált pártbizalmik valójában saját maguk részére engedélyezték Tocsik Mártának a sikerdíj kifizetését.
Az országban az ügy miatt a teljes bizalmatlanság légköre alakult ki, a gazdasági és erkölcsi válság mellett egyre mélyül a bizalmi válság, amely már csak a kormány lemondásával és új választások kitűzésével oldható fel. Köszönöm. (Az elnök csengetéssel figyelmeztet az idő leteltére. - Zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiban: Ki kell kapcsolni! - Taps a Kisgazdapárt padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi