AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azt gondolom, egy vitát nemcsak az minősít, hogy hány óráig tart, hanem az is minősíti, milyen mértékben figyelünk arra, hogy mi hangzik el ebben a vitában.
Nekem volt szerencsém e héten pontosan ebben a kérdéskörben, a költségvetési hiány összefüggésrendszerében megszólalni, és úgy tűnik számomra, mintha ez a megszólalás többek számára nem is történt volna meg ebben a Házban. Itt egy gondolatot szeretnék csak az önök figyelmébe ajánlani. Nevezetesen: ha egyszer az államháztartás hiánya úgy nő meg, hogy ezt a többlethiányt a belső megtakarítások növekedése finanszírozza, akkor ez a körülmény nem teszi szükségessé, hogy külső megtakarításokat vonjunk be, ez a körülmény nem jár a fizetési mérleg romlásával.
Arra is szeretném az önök figyelmét fölhívni, hogy az egész elmúlt hároméves időszakban, amikor a költségvetési hiány csökkentésével kapcsolatban érveltünk a Házban, a fő érvanyagunk mindig az volt, hogy Magyarországon sajnos a költségvetési hiány és a fizetésimérleg-hiány, az ikerdeficitek együtt szoktak mozogni. Ebben az esetben nem egy ilyen helyzetről van szó, ezért mondjuk azt, hogy abban a mértékrendben, amilyen mértékrendről itt most beszélünk - tehát amely minden számítás szerint a GDP 1 százaléka alatt lesz az egyes években -, ez a többlet államháztartási hiány nem okoz gondot, mert nem jár együtt a külső megtakarítások szükségszerű bevonásával; sőt a számításaink azt mutatják, hogy az ország ilyen eladósodás mellett is a maastrichti kritériumoknak tökéletesen meg fog tudni felelni akkorra, amikorra egyáltalán a monetáris unióhoz való csatlakozás aktuális feladat lehet. Ez persze nem most van igazából, nem is 2000-ben van, hanem mondjuk 2005 táján lehet legkorábban.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi