DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Mint az eddigi vitából is érezhető volt, hajlamos a kormányoldal az ellenzék indulatát félreérteni, hiszen itt egy nagyon hosszú időre szóló megfordíthatatlan döntéssel kapcsolatosan nem annyira a harag - legalábbis az MDF nevében mondhatom -, hanem inkább az aggodalom, sőt a kétségbeesés munkál néha bennünk. (Derültség a kormánypárt soraiban.) Így van.
Az előttünk lévő javaslatcsomag elkészítésére olyan időszakban került sor, amikor társadalmunk legsúlyosabb kérdése a keresők és eltartottak arányának nagymértékű romlása. Ennek legveszélyesebb - mert hosszú távon fenyegető - eleme kétségtelenül a gyermekszámcsökkenés. Így népünk elöregedőnek számít, annak ellenére, hogy a születéskor várható élettartam nálunk rövidebb, mint Európa boldogabb részében. Több képviselőtársam hangot adott ennek a gondnak, mégis a törvénycsomag olyan értéksemleges ebből a szempontból is, hogy elgondolkoztató, és az a kép jut eszembe: a Kárpát-medence közepén nemcsak a vizek folynak be az országba, de Magyarország olyan, mint egy nagy tölcsér, melyen lecsurog a fogyatkozó népe is, és beissza a föld.
Nos, ennek érzékelését nem látom megjelenni ebben a szabályozásban, melynek szemlélete a családok megtartása helyett egyéni életmegoldások lehetőségének keresése felé hat. A legkevésbé sem látszik felértékelni a gyermeknevelést, ha az azzal töltött idő csak járulékfizetéssel válik a nyugdíj alapjává, és az az 5450 forint a gyesből ilyen tartalmat hordoz.
Amikor a kisebbik kormánypárt vezérszónoka kiállt a javaslatcsomag mellett, akkor a következő követelményeket látta megvalósulni benne: megbízhatóság, értékállóság, egyénnek kedvező volta, jó gazdasági hatása, biztonságossága, és hogy széles egyetértésen alapul. Kérdezem hát: megbízható-e az a megoldás, amely közbefizetéseket úgy bíz magánbiztosítókra, hogy több évtized múltán kell csak belőle kifizetéseket eszközölni? Megbízható-e az a számítás, mely az előző év tényszámai helyett az előttünk álló év tervezett béradataival akar számolni, és teszi ezt olyan bizonytalan szóhasználattal, hogy azt számokká varázsolni nem lehet? Értékálló-e az a rendszer, melyben a valorizálás helyett kamatok képezik a kifizetés alapját? - kamatok, amelyek a befektetések pozitív vagy éppen negatív hozamaiból származnak.
Míg korábban az inflációnövekedést nem tudtuk biztosítani a nyugdíjaknál, most a svájci indexálás, vagyis a bér- és árnövekedés rendszerére térvén, annak hátrányait kezdtük el foltozgatni. Értékálló-e a nyugdíj, ha a nyugdíjrendszer maga gerjeszti a pénzhígulást? - mivel a költségvetésből kívánja pótolni azt a hiányt a nyugdíjkasszában, amit a fiatalabbak immár magánpénztárakba fizetnek. Kedvező-e az egyénnek, ha átlép az egyik rendszerből a másik rendszerbe, akkor az addig befizetett tb-járulékának jelentékeny része elvész? Széles egyetértésen alapul-e, amikor azt hallom a tévében, hogy a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat elnöke arról panaszkodik, hogy javaslataik nem találtak meghallgatásra? És még hány szervezet tiltakozik! Biztonságos-e? - ez igen fontos szempont az átalakulás minden váratlan terhét viselő lakosságnak. Azonban a vagyon kezelése aligha ellenőrizhető a szabad tőkeáramlás, az üzleti titok, a letétkezeléssel történő megbízások szövevényében. A biztonsághoz bizalom kell, a bizalmat pedig ki kell érdemelni. De ehhez tekintetbe kell venni az emberek véleményét, akiket legjobban a bizonytalanság nyomaszt.
A jelen törvénytervezetekben is azzal a szemlélettel találkozunk, amely a költségvetésre, vagyis az adózó polgárra terheli a felhalmozás időszakának nyugdíjkifizetéseit. Vagyis miközben a polgár kötelező jelleggel berakja a pénzét a magánnyugdíjpénztárak valamelyikébe, ugyanakkor eközben adójával járul hozzá a felosztó-kirovó rendszerben kiosztott nyugdíjak alapjához. Vagyis az aktív kezelő esetleges eltartott családtagjai mellé megkapja eltartottnak a nyugdíjasok 3 milliós falanxát; emellett jelenjék meg a piacon fogyasztóként, és érje meg a saját nyugdíjas éveit, amikor nyugdíja adókötelessé válik. Ez lenne az a rendszer, amely - idézem - "felnőttnek tekinti az állampolgárt"? Mindenesetre kötelezővé teszi a magánpénztárba befizetést. Azután a polgár dönthet arról, hogy mi jó a pénzének; de közben még nincs meg az intézmény, nincs alkalom mindkét oldalnak megtanulni azt, amiről hiányos vagy éppen félrevezető a tájékoztatás. Információ nélkül pedig a felnőtt - ha felnőttnek tekintjük az állampolgárt - is becsapható gyerekké válik.
Vegyünk egy úgynevezett középső korcsoportos embert a nyugdíj megosztása szerint, akinek abban kellene döntenie, hogy marad-e abban az eddigi nyugdíjrendszerben, amelyben mostantól már csak lassacskán szivárog a pénz, mint a szigetközi Dunába a víz. Ha marad, a költségvetés évenkénti döntése szabályozza a nyugdíját, ha átlép az új rendszerbe, elveszíti eddigi jogosultságának egynegyedét. Ha azután a magánintézmény netán csődöt mond, hová lesz az értékőrzés?
Még nem említettem egy fogalmat a felsorolásból: a nemzetgazdaságra gyakorolt kedvező hatást. Ezek szerint ez a nyugdíjrendszer lenne a magyar gazdaság motorja, itt hat a tiszta verseny. A tiszta verseny országunkban amúgy is gyakran óriások és törpék között működik. Vannak ennek is hívei a Házban, mint a diszkont áruház és a szatócsüzlet versenye - a gazdasági átalakulás hídján együtt dübörgő egér és elefánt. Melyiknek kell félnie a másik talpától? De legyen, gyűlik a pénz! Igaz, hogy csattogó fogakkal vár rá a kincstár is, hiszen neki kell pótolnia a felosztórendszer hiányát. Így azután a garanciaalapból csak állampapír vehető.
Nagyobb falat azonban, hogy a főleg külföldi irányítású magánbankba befizetett pénzeket igenis kivonhatják, hiszen Európában, az európai integráció keretében szabad tőkeáramlás van. Kivonhatják a magyar gazdaságból, és megforgatják valahol a nagyvilágban. Így ezután elérhető, vagy kialakulhat az a helyzet, hogy az említett polgár - mondjuk, Kovács úr - folyamatos kiadásaival még csak nem is járul hozzá a magyarországi gazdaság erősödéséhez, mint ahogy a lakosság energiaforintjait is egyre növekvő mértékben viszik el külföldre, és lesz belőle beruházás - hogy a film címével éljek - valahol Európában. Az csak természetes, hogy ebben az esetben is ingadoznak a befektetések hozamai, hiszen a gazdaság sohasem lebetonozott stacioner állapotú. Milyen pozitív reálkamatra számíthatunk, és minek alapján, hogy ne a befizetett összegnek, vagyis a tőkének a felélése legyen a tőke tényleges fedezete? Miből fizetnek ma és holnap? Akkor még nem is szóltam a vegyes finanszírozású rendszerhez kapott számítások sejthető és talán célzatos hibáiról.
A két nyugdíjrendszer között választóknak pedig körülbelül olyan megbízható adatok állnak a rendelkezésükre, mint amikkel a szerencsétlen gilisztatenyésztőket etették. Az anyagokban hemzsegő utalások a további szabályozásokra - gondoljunk csak a már képviselőtársam által említett kormányrendeletbe utalt 22 kérdésre - csak alátámasztják a bizonytalansági érzést. Egyáltalán a szabaddá váló tőkeáramlás körülményei között hogyan tudjuk majd felmérni a megtakarítások állapotát? Vagy pedig mindenki törődjék magával? Persze tudom, hogy ha a belső megtakarítás elégtelen lenne, végső esetben kapunk az átálláshoz világbanki kölcsönt is. De mintha gondjaink egy jelentős részét éppen a végtelen kölcsönök okoznák - vagyis az átállást fizessék a következő nemzedékek. Ez a rendszer - az állítások szerint - korlátozná az adófizetők pénzének pazarlását - amikor nincs adatunk az áttérés költségeire, a várható működési költségekre, és amikor a fő szabályozó elv a kormányunk részéről a magánosításoknál is biztosítani ígért megfelelő nyereség.
A növekvő terhelés mellé kötelező jelleggel beiktatni egy nyereségért gazdálkodó elemet, a magántulajdonú társaságot, ez önmagában is tovább szegényíti a rendszert. Hiszen a befizetésekből most már a profitot is ki kell termelni, ez pedig az elvonások ígért csökkentése ellen hat. Ha a kiadások meghaladják a tőkebefektetések kamatát, akkor hogyan kerülhető el a rendszer összeomlása? Látható, hogy a javaslat forrásigénye nagyobb, ellátásai bizonytalanabbak, mint a jelenlegi rendszer.
(10.00)
És nemcsak bizonytalanabbak, de bizonyosan kisebbek is, hiszen akaratunktól függetlenül nyomja lefelé a nyugdíjakat, mert különben az állam eladósodását növeli, mégpedig rohamosan. Ki mondja meg nekünk, hogy az átalakítással járó, kieső befizetéseket mekkora összegben pótolja majd a költségvetés, és ez mekkora adóemeléssel fog járni? Hiszen immár nem a befizetésekből lesz a nyugdíjkifizetés, hanem tiszta államadósságból. A járulékkiesés összegét pedig a költségvetés fedezi. Hosszú viták után ez lett a garancia. A biztosíték tehát itt is - akár a felosztó-kirovó rendszerben - a költségvetés terhe. S ez az, amiről tavaly, egy korábbi parlamenti vitán kimutattuk, hogy a tőkefelhalmozó várományfedezeti rendszerek nem működésképesek, és a legendás példának használt Chilében sem sikerült - még tábornoki paranccsal sem - ütőképessé tenni.
Egyébként is: a felosztórendszer működészavarai nálunk jórészt politikai eredetűek. A befizetések nélküli kifizetések köre egyre tágult a története során, és a rendszerváltozás áramában a munkanélküliség csökkentésére is szolgált ez a rendszer. Véleményem szerint így az egész tervezet a koncepció zavarával küzd.
Mert igaz az is, hogy immár az adózás után a járulékoltatás is felborítja a nemzedékek közti és a nemzedéken belüli összetartást, ugyanakkor azonban, ezzel ellentétben, a jelen befizetőkre terheli a jelen kifizetéseket is. Igaz az is, hogy a magánszférába tereli a pénzt, amire viszont államilag kötelez. Egyrészt a biztosítási elvet erősíti, amikor magántársaságoknál kötött egyedi szerződéseket ír elő az állampolgároknak, ugyanakkor a biztosítási jogviszonyon kívüli kifizetéseket határoz el, és a munkáltatói járulékot adóként kezeli.
Ha pedig bírálunk, a válaszból gyakran a tettetett félreértés süt - vagyis hogy miért nem akarjuk a reformot. Az MDF pedig tudja, hogy a nyugdíjrendszerben szükség van változtatásokra. A rendszerváltozás első pillanatától fogva ezen dolgoztunk. Sőt, ezt 1991-ben a tisztelt Ház túlnyomó többsége még szintén velünk együtt tudta, amikor elfogadta a háromlépcsős nyugdíjrendszer tervét, amelyben önkéntes elemként bizony már benne volt a tőkefedezeti pillér is - de önkéntes elemként! Nem tudjuk, miért kellett azon változtatni, amiben egyetértés volt, amit az Országgyűlés 80 százalékos többséggel elfogadott. Ezért merült fel a gondolat, hogy a magánútra terelt pénzek esetleg anyagi előnyt jelenthetnek valakinek. (Mádai Péter: Három év alatt miért nem csináltátok meg? - Dr. Kis Gyula József: '93-ban lett önkormányzat!) De az alapvető kérdés az - mint ahogy ezt a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat tisztelt képviselőtársaimhoz eljuttatott anyagában első megállapításként felveti, az a kérdés, amire az anyagok nem adnak választ -, hogy mitől válik finanszírozhatóvá ez a nyugdíjrendszer. Mindezek a meggondolások arra intenek minket, hogy ne fogadjuk el a kiforratlan elképzelés rajtaütésszerű bevezetését, és ragaszkodjunk az 1991-ben közösen megállapított alapelvekhez.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi