DR. OROSZ ISTVÁN

Full text search

DR. OROSZ ISTVÁN
DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Gáspár Miklós képviselő úrral abban, hogy demográfiai válságban van ez az ország, a legteljesebb mértékben egyetértek, és azzal is, hogy mindent el kellene követnünk a születésszám növelése érdekében, s ezt nem mindig tesszük meg.
Ugyanakkor azt, hogy ez olyan értelemben közvetlen összefüggésben lenne a nyugdíjrendszer átalakításával, ahogy ezt ő és sokan mások mondották, bizonyos tekintetben vitatnom kell. Kétségkívül van ilyen összefüggés azokban az országokban, ahol alacsony a születésszám és hosszú az átlagos élettartam. Ott nyilvánvalóan az újra belépők nem tudják fizetni azt a járadékmennyiséget (Sic!), amit a hosszú időt nyugdíjban eltöltők nyugdíjellátása igényelne.
Sajnos, Magyarországon nem ez a helyzet. Magyarországon, ahol a férfiak átlagéletkora nem éri el a 65 évet, a 62 éves kori nyugdíjba lépés időpontja és a 65 éves átlagéletkor között olyan szűk az intervallum, hogy igazában nem lehet a kevés gyerek születésével és a nyugdíjjáradékot fizetők alacsony számával magyarázni ezeket a problémákat. Nyilván az lenne számunkra kedvező, ha megnőne az átlagéletkor, és ebben az esetben valóban mindazok a problémák, amelyek itt elhangzottak, számításba kerülnek. Nem tartom jónak és helyesnek, ha arra bazírozunk a jövőt illetően, hogy ugyanilyen alacsony lesz az átlagéletkor, mint jelenleg, és akkor tulajdonképpen azok, akik belépnek a járadékfizetők közé, igazában majd tudják fizetni a járadékot.
Még egy utolsó megjegyzés ezzel kapcsolatosan. Nyilvánvalóan azt kellene megcéloznunk, hogy a járadékfizetők száma például a munkát vállalók számával növekedjék, tehát ne legyen munkanélküliség. Mert ez az igazi probléma az én megítélésem szerint. Nem csak az a probléma (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy alacsony a születésszám, hanem az, hogy nagyon sokan munkanélküliként nem lépnek be a járadékfizetők közé.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi