GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Bajorországban a hatvanas évek elején, amikor a gazdák ugyanolyan szegények voltak, mint ma Magyarországon, a gépkörök támogatásával tudták nagyon gyorsan elérni a gazdasági sikereket.
A gépkörök olyan önsegélyező társulási formák, amelyekben a gazdák saját eszközeikkel, saját gépeikkel keresztszolgáltatásokat végeznek. Ez a költségek csökkentése érdekében történik, hisz egy gazdának hosszú évekig nem lesz meg Magyarországon az az anyagi lehetősége, hogy a kombájntól a traktorig, a permetezőgépig minden egyéb gépet beszerezzen - ezért marad a keresztszolgáltatás. Nagyon sok helyen társadalmi méretekben, laza formában működik a kaláka, ahogy a házépítéseknél, úgy a földművelésnél is, de nem szervezett. Szeretném, ha bajor mintára - amely, még egyszer mondom, a hatvanas években, a straussi politika következményeként nagyon jól bevált, ma már a világ harminc országában jól működő gépkörök vannak - ezt a tisztelt kormányzat - az Országgyűlés segítségével természetesen - támogatná.
Mire gondolok? Elsősorban véleményem szerint a gazdajegyző-hálózatot lehetne arra felhasználni, hogy kiképezné ezeket a gépköri ügyvezetőket. Tudniillik a gazdák - azt tapasztaljuk ma Magyarországon - nagyon nehezen szövetkeznek, együttműködnek bármely jó célra is, kísért még talán a régi kóros szemlélet, és minden újtól iszonyodnak az emberek. Viszont ha megfelelő propagandát tudna a kormányzat - az Országgyűlés segítségével természetesen - erre áldozni, akkor nagyon hamarosan, pár hónap, egy év alatt biztosan elterjedne Magyarországon is a gépköri mozgalom.
(18.30)
Az első gépkört Magyarországon Tolnán négy éve alapította Kárpáti András bajor mintára, és nagyon jól bevált. Szeretném, tisztelt államtitkár úr, ha a mezőgazdasági kormányzat és persze a kormány képviselői, a koalíció képviselői is támogatnák ezt a határozati javaslatomat. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi