T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által elmondott probléma nagyon sokrétű, és két percben valószínűleg nem lehet rá válaszolni, de engedje meg, hogy a mai Új Magyarországban megjelent cikkből egy mondatot idézzek. Dr. Szűcs Istvánt, az Antall-, majd Boross-kormány volt energetikai helyettes államtitkárát szeretném idézni: "Mint volt kormánypárti képviselőnek, energetikai szakembernek lelkiismeret-furdalásom van amiatt, hogy a távhőszolgáltatást az Antall-, majd a Boross-kormány idején országgyűlési határozattal önkormányzati hatáskörbe adtuk. Saját gondjaival, bajaival, betegségeivel, hiányaival együtt. A stafírung elmaradt, mert nem volt miből állni." Természetesen ez a stafírungelmaradás nem egy egyszerű probléma, azóta is halmozódó problémát jelent, hiszen a távhőszolgáltatással kapcsolatos problémákat legalább három pontban lehet összefoglalni. Egyrészt az energiaköltségeket lehet említeni először, másodsorban az elavult, korszerűtlen rendszerek költségeit - itt nyilván a hatékonyság kérdése merül fel -, és a harmadik a távhőszolgáltatás jogi környezetének rendezetlensége.
Természetesen a képviselő úr által elmondott négy probléma valós, de azért a kapcsolt energiatermeléssel kapcsolatban szeretném önnek elmondani, hogy miniszteri rendelet alapján kapcsolt energiaátvételre akkor van lehetőség automatikusan, ha a termelőegység 1997. január 1-je előtt létesült és megfelel a hálózatra adás műszaki követelményeinek. Egyébként, mivel a kapcsolt villamos energia átvételi ára a nagykereskedelmi árhoz van kötve, ezért az áramszolgáltatónak joga van (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és bizonyos esetekben kötelessége is ezt átvenni.
De mint említettem, két percben nem nagyon tudom az ön által fölvázolt (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az idő leteltét.) négy programpontot elemezni, ezért ettől eltekintenék.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)
(17.30)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi