CZOMA KÁLMÁN

Full text search

CZOMA KÁLMÁN
CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm, elnök asszony, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Amikor azt mondjuk, hogy világelsők vagyunk, első hallásra talán minden honfitársunkban a büszkeség érzése nyilvánul meg. A második gondolat ezután vetődik fel bennünk, hogy vajon miben is lehetünk elsők. Bizonyára az idefigyelő képviselőtársaim is így vannak ebben a pillanatban. Interpellációm címe nem egy népszerű sportágra vonatkozik, sem pedig egy iparágra vagy éppen a mezőgazdaság egyik ágazatára. Ezekben már rég nem vagyunk világelsők. Annál szomorúbb, hogy az elmúlásban, azaz a daganatos betegségek okozta elhalálozásban foglaljuk el az első helyet. A nyolcvanas évektől a magyar férfiak az elsők e tragikus skálán. A nők jelenleg a második helyet foglalják el. Néhány évtizeddel ezelőtt a tbc volt a magyar népbetegség, de kellő odafigyeléssel, rendszeres szűrővizsgálattal sikerült nagyon jó szintre lecsökkenteni ezt a félelmetes betegséget.
Ezek után a megelőzésre a daganatos betegségek terén is adva van a módszer, vagyis szűrővizsgálatokkal lehetne sokat tenni e gyilkos kór ellen. Volt egy időszak, amikor elindult egy tendencia, de az egészségügyi intézményeknek anyagi nehézségek miatt meg kellett szüntetni a szűrőbuszokat. Az egészségügyi kormányzat nem veszi figyelembe, hogy milyen népirtást végez hazánkban ez a kegyetlen betegség, jelentőségéhez mérten rendkívül gyengén finanszírozza a vizsgálatokat. Az volna a megoldás, ha a szűrést kellő intenzitással végeznék az egész ország területén, és ha minden egészségügyi intézményben egy onkológiai team irányítaná a daganatos betegségek kezelését.
Ehhez szükség lenne önálló onkológiai osztályokra. A felmérések szerint minden 10 ezer lakosra egy onkológiai ágy kellene. Zala megyének több mint 300 ezer lakosa van, és a megyei kórházban nincsen onkológiai osztály. Zalában égetően szükséges lenne e betegség szakszerű kezelésére.
Várom reagálását arra vonatkozóan: az egészségügyi kormányzat milyen anyagi feltételeket tud biztosítani, hogy egy 30 ágyas onkológiai osztály létesüljön a Zala megyei kórházban.
Miniszter Úr! Meggyőződésem, hogy sürgősen lépni kell ebben az ügyben, mert a tragikus helyzet nem tűr halasztást. Rohamosan fogy a nemzet, nem lehet az egészségügyi kormányzat olyan rossz helyzetben, hogy a XX. század végén ne tehessen meg mindent azért, hogy ne legyünk világelsők a daganatos betegségek okozta elhalálozásban. Kérdezem miniszter urat, mit kíván tenni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ennek a tragikus helyzetnek a megszüntetésére.
Kérem elfogadható válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi