DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt héten pénteken este Bátonyterenyén voltam fórumon. (Szórványos taps az MSZP soraiban.) Bátonyterenye nagyon nehéz helyzetben lévő város. Végighallgattam, milyen a munkanélküliség mértéke és a háromgyerekes, egyedülálló anya küzdelme a nyomorral.
Majd este, fáradtan hazaérkezve, bekapcsoltam a televíziót. A közszolgálatinak nevezett televízió gladiátorok viaskodását mutatta: a birkapörköltevők gladiátora küzdött a gulyáslevest evők gladiátorával. (Derültség.) Valaha Rómában a gladiátorok saját izomerejüket és ügyességüket latba vetve küzdöttek; ez a mai gladiátorharc egy politikai vita díszletei között folyt. A vitatkozó felek egymást alulmúlva törekedtek egymás lejáratására; a közönség bevonása arra volt jó, hogy még a kérdezők megalázása árán is saját nagyságukat bizonygassák. Ez a vita a közhelyek háborúja volt a hatalomért, a hatalom megtartásáért. Tipikus tünete volt annak a politizálásnak, melyben a szereplők saját maguk és pártjuk problémáit, érdekeit országos problémákká igyekeznek tenni. A súlyos feszültségek, a polgárok életét nehezítő gondok megoldására tett javaslatok helyett a versenytársak lejáratással való kiiktatására törekednek.
A Magyar Demokrata Néppárt szerint riasztó kampánykezdet volt ez, tisztelt képviselőtársaim, mert a választási küzdelem nem lehet gladiátorharc! A demokrácia nem egymás megsemmisítéséről szól; itt gondolatokra és érvekre van szükség, megoldási javaslatokra, melyekről a közönség, a választópolgár látja, hogy róla szólnak. Ha izmokra és fogásokra összpontosítunk, visszajuttatjuk a politikát az arénába - sőt az őserdő tisztásaira.
A Magyar Demokrata Néppárt szerint új típusú politizálásra van szükség. Nem elég valami ellen politizálni, nem szabad öncélúan egymás ellen politizálni! A cél csak az ország gondjainak megoldása lehet; különben az ország polgárai jogosan érezhetik úgy, hogy a politika nem róluk szól. Véget kell vetni végre a különböző pártok és érdekcsoportok egymás rovására történő kíméletlen érdekérvényesítésének. Érdekegyesítésre van szükség, tisztelt képviselőtársaim, arra, hogy megkeressük a különféle társadalmi rétegek gondjainak mindenki számára hasznos megoldását. Gladiátorjáték helyett a megoldások versenyére, következetes és tisztességes politizálásra van szükség, mert a Magyar Demokrata Néppárt szerint ez a demokrácia.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi