DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Örülök az interpellációnak, így lehetőség van arra, hogy az ország nagy nyilvánossága értesüljön arról, hogy a Fővárosi Földhivatalban 1997. május 31-ével a teljes állomány tekintetében a számítógépes nyilvántartásra történő átállás megtörtént. Ez február 1-jén kezdődött, kerületenként egytől három hétig terjedő időszakot vett igénybe úgy, hogy a földtulajdoni lapok másolatának kiadása és a számítógépre-vitel együttesen történt, ugyanazzal a létszámmal, akik a földhivatalban jelen pillanatban rendelkezésre állnak.
A csúszást már előre jelezték, és a helyi rádióban, televízióban, a kerületi információban leadták, hogy azon időszak alatt, amíg a számítógépre történő adatfelvitel be nem fejeződik, zárolják a tulajdoni lapok kiadását. Ennek egyetlen oka van: a tulajdoni lapok kiadása ugyanabban a helyiségben történt - illetve a betekintési jog -, amely a számítógépes nyilvántartás vonatkozásában a feldolgozás területét is jelentette.
Nagyon sok panasz érkezett korábban arra vonatkozóan, hogy a tulajdonilap-másolatokat meghamisítják, abba különböző adatokat irkálnak bele, sőt az ügyfelek időnként elfelejtették visszaadni. Ezt az egész állományt kellett számítógépre vinni, ami azt jelentette, hogy ez alatt a négy hónap alatt 890 ezer darab ingatlan tulajdoni adatát vitték föl, ami 3,2 millió oldalt jelentett, úgy, hogy - még egyszer hangsúlyozom - az ingatlan-nyilvántartással kapcsolatos feladatokat is el kellett látni.
Mindazonáltal az ön felvetése természetesen jogos, mert ebben az időszakban mintegy kéthónapnyi késedelem halmozódott föl, amelynek ledolgozására - mint ahogy az ombudsman jelzése alapján erre kötelezettséget is vállaltunk - a nyújtott műszak bevezetése megtörtént, kettős, tehát 12-14 órás műszakban dolgoznak a földhivatali tulajdonlap-kiadással, a késés jó része ledolgozásra került. A Fővárosi Földhivatal vezetőjétől ma kapott értesítés szerint a jövő hét végére az állapot normalizálódik, tehát ez a két-háromhetes késés megszűnik, valamint a sorban állás, és az az eddigi szokatlan gyakorlat, amely a sorszámok kiadását jelentette, a jövőre nézve már fölöslegessé válik.
Én nem szoktam dicsérni a földhivatalokat, kiváltképp nem a Fővárosi Földhivatalt, de ez a számítógépes átállás, ez a munka, amit ők négy hónap alatt végeztek el, egy hasonló léptékű és nagyságrendű feldolgozást vagy várost figyelembe véve minimálisan 10-12 hónapot jelent, tehát emberfeletti munkát végeztek.
Kérem az állampolgárok utólagos megértését, mert még egyszer hangsúlyozom, a jövő hét végétől ez a hátralék megszűnik, és legalább itt az Országgyűlés előtt ezeknek az embereknek most azért köszönjük meg ezt a négy hónapot, mert nagyon sokat dolgoztak érte. Köszönöm szépen, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi