SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Immár harmadízben - ha jól számolom - vagyok kénytelen a Fővárosi Kerületek Földhivatalánál kialakult állapotokkal, az ingatlan-nyilvántartás helyzetével foglalkozni. Kis Zoltán államtitkár úr válaszai már akkor sem nyugtattak meg, és az azóta eltelt időszak eseményei csak megerősítettek abban a meggyőződésemben, hogy komoly problémák vannak a földhivatali ügyintézés területén.
Most azonban nem a legsúlyosabb kérdéssel, problémával, az ügyintézési hátralékkal kapcsolatban kívánok kérdést feltenni, hanem a földhivatali adatszolgáltatásról. Ezen belül is olyan területről, amelyre az 1995. november 14-én feltett kérdésemre ön a következőket válaszolta: együttműködési szerződést kötöttünk az önkormányzati ügyfélszolgálati irodákkal, tehát nem kell bejönni a földhivatalba, nem kell onnan kérni az adatokat, az egész eljárásnak az önkormányzati iroda és a földhivatal összekapcsolásával egy rövidített változatát építettük ki.
Ismereteim szerint ez a módszer igazán jól működött, népszerűvé vált. Az állampolgárok lakóhelyükön, sorban állás nélkül juthattak hozzá a földhivatali adatokhoz. Most viszont éppen a földhivatal veszélyezteti ennek a működését, hiába a dolgozók rendkívüli megterhelő munkája. Több önkormányzat jelezte, hogy március 1-je óta egyre inkább akadozik a fővárosban a tulajdonilap-másolatok kiadása. Míg korábban viszonylag elfogadható időn belül lehetett hozzájutni a másolatokhoz, most heteket, esetleg több hónapot is várni kell egy-egy tulajdoni lapra, hogy azt a Fővárosi Kerületek Földhivatala elkészítse. Több ezerre tehető azoknak a száma, akiknek késedelmesen, vagy egyáltalában nem adja ki a földhivatal az ingatlanról a másolatot. Emiatt adásvételi szerződések nem jönnek létre, bírósági, hagyatéki és egyéb hatósági eljárásokat kellett többször elhalasztani. A Fővárosi Földhivatal vezetője március 14-én egy napilapban úgy nyilatkozott, ha a főváros ingatlanainak adatai számítógépre kerülnek, egy tulajdonilap-másolat kiadása 10 percet vesz majd igénybe, míg a kézi munkával akár másfél órába is beletelik.
Azóta két-három kerületi ingatlan kivételével valamennyi adat számítógépen van, és csak rosszabbodnak az állapotok. Lehet, hogy a földhivatali dolgozók kézi munkája a tulajdoni lapon mégis mindig eredményesebb volt, mint a korszerű számítógép használata? Esetleg egyes önkormányzatok nem szimpatikusak a földhivatalnak, hogy részükre nem készítik el a tulajdoni lapot? Mi az oka annak, hogy a minisztérium vezetése nem tud úrrá lenni a kaotikus állapotokon, és képtelen megszervezni a munkát, vagy netán a hátralékos ügyintézés hagyományát kívánják folytatni?
Tisztelt Államtitkár Úr! Mi az oka annak, hogy az elmúlt két hónapban becslések szerint 6-8 ezer ügyfél részére a fővárosban a földhivatal nem adta ki, vagy csak jelentős késéssel, hetek múlva a tulajdonilap-másolatot? Ennek a törvénytelen helyzetnek a megszüntetése érdekében milyen intézkedéseket tett, illetve tervez tenni a minisztérium?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi