JUHÁSZ PÁL

Full text search

JUHÁSZ PÁL
JUHÁSZ PÁL (SZDSZ): Három dologról szeretnék beszélni a rendelkezésemre álló tíz percben.
Az első az, hogy noha már tíz éve, aki ezzel foglalkozik, tudja, hogy radikális átalakításra szorul a magyar társadalombiztosítás rendszere, s nagyjából tíz éve a változtatás irányait is tudjuk, miért csak ilyen vérszegények ezek a reformok.
A nyugdíjreformban ugyan van egy határozott lépés, de még az se, közel sem olyan radikális, mint ahogy tíz éve a rendszerváltásra készülve mindenki remélte. Egészségügyi ellátásra vonatkozó törvényeink, a társadalombiztosítási törvényünk éppen csak a folyamatos átalakulás jelenlegi fázisát mutatja, ameddig az elmúlt nyolc évben eljutottunk - és eddig jutottunk, nem meri magára vállalni, hogy radikálisabb lépést sugalmazzon a jövő felé. És van egy blokk, a rokkantaknak járó szolgáltatások köre, ahol még halogatjuk, hogy bármi újítást is csináljunk.
A második dolog, amiről beszélni szeretnék: mik a sajátos gondjai, s miért nem tud vele megbirkózni a legtöbb ország; az egészségügy biztosítási rendszerének s az egészségügy másik oldalán az egészségügyi ellátás rendszerének milyen sajátos gondjai miatt nem tudnak vele megbirkózni, s hogyan folyik itt két elv harca. Az egyiket így neveznénk: a szocializmus harca, amelyik magyarul a képmutatás rendszerét igyekszik konzerválni; és a szociális piacgazdaság harca, amelyik próbál szabadulni ettől a képmutatástól, és próbálja a piacon láthatóvá tenni azt az igazságtalanságot, ami korlátozott erőforrások felhasználásakor mindig megvan, csak éppen most a kasztok, a baráti körök és a feketepénzek áramlásába rejtve - és ezért úgy csinálunk, hogy nincs meg.
A harmadik dolog pedig az, hogy mik azok a leckék, amelyek előttünk állnak, hogy a csökkent munkaképességűek ellátásának megfelelő új szolgáltatásai ki tudjanak alakulni.
Három téma túl sok, mégis megpróbálok mind a háromról beszélni.
S hogy mi a baj a reformokkal? Intellektuálisan valóban így van: a nyolcvanas évek utolsó éveire a szakmával foglalkozók, és az azzal foglalkozó, szakmában tájékozott politikusok között nagyjából kialakult, hogy úgy kell átalakítanunk a társadalombiztosítási rendszert, amelyen belül a nyugdíjrendszer kétlábúvá válik, két pénzügyi rendszerhez kapcsolódik, egy szolidaritási rendszerhez, és egy egyéni fedezeti rendszerhez... - éppen azért, hogy a nyugdíj ne csak attól függjön, hogy a jövendő nemzedék aktív keresői mennyit képesek befizetni a nyugdíjasok számára, hanem függjön a tőkehozadéktól is, és így biztonságosabb legyen a jövendő nyugdíjasrendszer, másrészt azért is, hogy igen, a kistőkéssé válás általános folyamatát segítse a nyugdíjrendszer is Magyarországon -, ebben a dologban tíz év után teszünk egy lépést, ha a nyugdíj-módosítási törvényeket elfogadjuk.
(11.40)
Lássuk be, hogy kicsi lépés; közel se hozzuk be jelentősen a tőkefedezeti elv súlyát, így a jövendő, a 40 év múlvai nyugdíjasoknak a biztonságát nem fokozzuk annyira, amennyire eredetileg szerettük volna. Bizony kevésbé, mert egyéb dolgoktól annyira félünk, hogy ezért nem merünk nagyobbat lépni.
Amilyen eszméket elmondott a Néppárt képviselője, Szabó Tamás, azokból egy sokkal radikálisabb reform következett volna; ugyanakkor maga a Néppárt is visszaretten a radikálisabb reformoktól, miközben a szemére hányja ennek a javaslatnak, hogy nem elég radikális, mert a rövid és a hosszú táv összehangolását ő se látja megfelelő biztonsággal megoldhatónak.
Ehhez képest nagyon kevés az, ami az egészségbiztosításban történt. Ennek rengeteg oka van, hozzátehetjük: nemcsak az, hogy a magyar politikusi réteg ijesztően tájékozatlan ebben a kérdésben és ezért a magyar közírói réteg is - hiszen a kettő ugyanaz, a közírói és a politikusi réteg -, és nem tud keményen szembenézni az emögött lévő technológiai problémákkal, hanem azért, mert ez az a terület, ahol igaziból nemzetközi tapasztalatokra is csak nagyon töredékesen tudunk támaszkodni.
Egyik ország sem talált megnyugtatónak tekinthető megoldást arra az ellentmondásra, hogy az egészségügy egy mitizált gazdasági területté vált; az egészségmegőrzés helyett az egészség helyreállítása van mindenütt azért többé-kevésbé középpontban, és egy olyan ipar, egy olyan szakma van mögötte, amelyik a megélénkült piaci keresletet érthetően úgy használja ki, hogy egyre drágább és drágább technikákat, ellátásokat ad - amire mind szükség van, de egyetlen ország gazdasága sem bírja ezt követni.
Azok, akik reformálnak egyik vagy másik irányba, tehát akik megpróbálnak a saját hagyományos rendszereikből kilépni, mind beleütköztek megoldhatatlan technikai kérdésekbe. Az USA-ban beleütköztek abba a szempontba, hogy ha egymás mellett van magánegészségügy és biztosított egészségügy, akkor a magánegészségügy - éppen azért, mert az emberek áldozatvállalása óriási - nagyon gyorsan fejleszti a tőkeigényes, drága terápiákat, nagyon gyorsan növeli az igényeket az egészségügyi szolgáltatások legkülönbözőbb formái köré, és egyetlen biztosítási rendszer sem tudja ezt biztonságosan követni úgy, hogy ő maga ne pukkadna ki; vagy pedig olyan különbiztosításokat kell létrehozni, amelyekben a kasztok szétválnak egymástól, és akkor egyes kasztoknak ez jár, más kasztoknak az, és a társadalom kulturális széttagoltságát egy nagyon látható életforma, életmódbeli széttagoltság felé viszi. Az is mondható, hogy az USA-ban - amelyik a legkevésbé kasztosodott ország még ma is a világon - kicsit az egészségbiztosítások szétváló rendszere teszi egyre láthatóbbá a kasztok szerinti különválást, tudniillik a kasztosodás felé vezető folyamat egyik generálója.
Máshol, ahol megpróbálták közös rendszerekben tartani, ott bejött az, hogy a képmutatás rendszere erősödik ki, vagy pedig az ordító hiányok rendszere alakul ki az egészségügyi ellátásban. Akár a képmutatások rendszere, akár az ordító hiányok rendszere, mindegyik rengeteg társadalmi diszfunkcióhoz vezet. A képmutatás rendszere azon probléma miatt, amit az előbb Surján úr is említett, mert nyilvánvaló, hogy ha bizonyos szolgáltatásokban a kereslethez képest csak véges kapacitás van jelen - mondjuk, transzplantációs műtétekre, de sok egyéb eljárásra is igaz ez -, akkor ha nem normázom a dolgot, valamilyen módon nem teszem láthatóvá, ellenőrizhetővé, sőt piacosíthatóvá azt a konfliktust, hogy szűkös forrás van a kereslethez képest, akkor egyszerűen az összefonódások, a korrupció és a feketepénz rendszere fog szelektálni. Ha láthatóvá teszem, akkor viszont ki kell mondanom jogelvként olyat, ami szentségtörés: hogy a pénz bizony időnként az emberi egészségnél figyelembe veendő érték.
Ott, ahol megpróbáltak lépni - másképp Angliában és másképp Csehországban -, óriási zavarok alakultak ki, rengeteg társadalmi feszültséggel jártak. Mi közelebbről tudjuk a csehek zavarait, akik több egészségpénztárat hoztak létre, és így próbálták az érdekeltséget, a felelősséget, azon bizonyos szakmai protokollok kialakításában való érdekeltséget, a kórház gazdálkodási kényszerét megvalósítani; és tudjuk, hogy a részlettechnikák homályossága, a pénzügyi rendszer zavarai és legfőképpen a résztvevők gondolkodásmódjának lassú változása miatt fuldoklik a cseh rendszer. Érthetően nem merünk radikálisan utánaugrani. De ha nem merünk radikálisan utánaugrani, akkor marad ez a mai sodródásos, lassú dolog.
Mit lehet itt tenni? Nagyjából csak annyit, amennyit a kormány tett: legalább leírja azt, amit el tud vállalni ez a rendszer, és azokat az eljárásokat, amelyekben ezt nagyjából el tudja látni. Ad egy ösztönzést a szakmai protokollokra, hogy ezek minél konkrétabbá legyenek; kinyit egy olyan keretszabályozást, amiben lehetővé válik idővel, hogy el lehessen választani, mi az, amit az orvos vagy az egészségügyi szervezet a közösségi vagyon magánüzleti célú felhasználás céljából, és mi az, amit valóban a szolgáltatás ésszerűsége szerint csinál. Nem arról van szó, hogy emiatt a törvény miatt ezt meg lehet csinálni, csak kinyitja a játékot arra, hogy errefelé fejlesszük a rendszert.
Valójában radikálisabb lépést nem tud tenni. Azt hiszem, hogy nem is lehet addig, amíg a közgondolkodásban iszonyúan keveredik például a szocializmus és a szociális piacgazdaság eszméje. Annak idején Erhard úrék azért alakították ki a szociális piacgazdaság eszményét, mert azt mondták, hogy a szociálpolitikának minden területét úgy kell csinálni, hogy teljesen tisztában vagyok a piaci korlátokkal és mechanizmusokkal, szemben a szocializmussal, amelyik helyette egy köddel önti le a valóságos mechanizmusokat.
Addig, amíg nálunk mindenki összekeveri a kettőt, és a szocializmust védi a szociális piacgazdaság építése helyett mindkét oldalon, addig elég nehéz lesz... (Dr. Kis Gyula József: A Szocialista Párt...) nemcsak rajtam kívül, de mondjuk az ezzel foglalkozó szakemberekkel szemben, addig sajnos messzire nem tudunk jutni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Zaj.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi