DR. GÖTZINGER ISTVÁN

Full text search

DR. GÖTZINGER ISTVÁN
DR. GÖTZINGER ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A rövidre szabott idő ellenére is szeretnék megemlékezni arról, hogy éppen hetven éve ezekben a napokban vitatta meg a Magyar Országgyűlés a betegségi és balesetbiztosításról szóló 1927. évi XXI. törvényt. A parlamenti vita június 8-ától június 21-éig tartott, tehát nem egészen két hétig. Igaz, akkor a jelenlegi csomagnak csak a felét tárgyalták, az öregségi és rokkantbiztosításról '28-ban született meg a törvény.
(Az elnöklést dr. Füzessy Tibor, az Országgyűlés alelnöke veszi át.)
Természetesen az a tény, hogy hetven évvel ezelőtt két hetet szántak a vitára, nem jelenti azt, hogy most a hat hétig tartó vita, illetőleg a bizottsági viták megkezdésétől a zárószavazásig eltelő idő - több mint két hónap - bőségesen elegendő ennek a törvénycsomagnak a megalkotására. Abban azonban, azt hiszem, egyetértünk, hogy nemcsak a parlamenti idejét kell néznünk, hanem az egész jogalkotási folyamatot, a szabályozás koncepciójának kialakításától a jogszabály elfogadásáig eltelő időt. És azt kell néznünk, hogy ez az idő elég volt-e a koncepciók megfelelő kiérlelésére és azoknak az érdekeknek, elképzeléseknek az egyeztetésére, azoknak a fórumoknak a megszervezésére, amelyek elkerülhetetlenül szükségesek egy ilyen nagy horderejű törvénynél.
Az 1989-es alkotmánymódosítást is beleszámítva az elmúlt évtizedben egyetlen törvényjavaslat sem kapott még ilyen hosszú kiérlelési időt, egyetlen törvénycsomaggal sem foglalkoztak ennyit szakértők, különböző fórumok, minisztériumi apparátusok, és maga a parlament is már előzetesen többször politikai vitanapokon.
Azok az elképzelések, amelyek nyolc évvel ezelőtt már megfogalmazódtak a különböző pártprogramokban, alapvető irányukat tekintve lényegében hasonlóak voltak. Ezeket az alapvető irányokat és elképzeléseket fejezte ki a 60/1991. országgyűlési határozat, amelyet tudomásom szerint minden párt elfogadott, és amelyet a most vitatott nyugdíjjavaslatok a legfontosabb kérdésekben megvalósítani szándékoznak.
Természetesen az eltérésekről, a vagyonjuttatás elmaradásáról és a kötelező magánbiztosításról is szólni kell, de előbb hadd idézzem fel a '91-es határozat néhány pontját.
(13.00)
Először is el kell különíteni a biztosításon alapuló ellátást és a szociális segélyezést - megtörtént. Ez elsősorban az időskorúak járadékában jut kifejezésre.
Nemzeti alapnyugdíj a távolabbi jövőben a gazdasági fejlettség szintjének megfelelően - ez a tervezetben változatlanul szerepel mint az időskorúak járadékának alapnyugdíjjá alakítása a jövőben.
Harmadszor: a gyermeket vállaló anyák szolgálati idejébe a gyermekek beszámítása. A '91-es határozat szerint egy gyermek után egy év, két gyermek után két év, és maximum nyolc év. A jelenlegi tervezet szerint egy gyermek után két év, két gyermek után négy év, tehát pontosan duplája a '91-es határozatban szereplőnek. És nem nyolc év a maximum, hanem tíz év. Bizony képviselőtársaim! Ha az ellenzék stílusában fogalmaznék, azt is mondhatnám, hogy a '91-es országgyűlési határozat csak fele olyan mértékben volt gyermekpárti, mint a jelenlegi törvényjavaslat.
Negyedszer: a lineáris nyugdíjskála alkalmazása és a keresetek degresszív beszámításának fokozatos megszüntetése. Ez egy nagyon lényeges pont. Én azt hiszem, hogy ez rendezi át legalapvetőbben a felosztó-kirovó rendszer belső szerkezetét. Orvosolja a biztosítási logikával ellentétes legalapvetőbb igazságtalanságot. Ha belegondolunk, hogy két évtizedig úgy működött a felosztó-kirovó rendszer, hogy az első tíz év 33 százalékot ért, és az utolsó tíz év, 33 év szolgálati időtől kezdve, összesen 5 százalékot; tehát több mint hatszor többet értek egyes évek, az első tíz év, mint az utolsó évek - hát hol ösztönzött volna ez arra, hogy minél tovább dolgozzon?! Ez nyilván nagyon méltánytalan volt, ezt teljes mértékben orvosolja a jelenlegi nyugdíjjavaslat.
Ötödször: csökkenteni kell a járulék nélküli évek beszámítását, illetve meg kell teremteni egyes járulék nélküli évek járulékfedezetét. Megtörtént.
Érdemes egymás mellé tenni a benyújtott törvényjavaslatokat és az '91-es országgyűlési határozatot. Meggyőződhetnek róla, hogy amit elmondtam, az úgy van, hogy az általam is említett eltérésektől eltekintve, a lényegi kérdésekben túlnyomó a megegyezés, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának főbb irányairól többségében hasonlóan gondolkoztunk.
Én tudom, hogy néha nehéz és kínos dolog a felejtés, a korábbi szándékok és jó elképzelések elfelejtése, azért, mert a jelenlegi kormány valósítja meg ezeket az elképzeléseket. Hadd mondjak el egy idézetet ezzel kapcsolatban. A Magyarország 2000 konferencián elhangzott egy intelem, egyetlen mondat, most magunknak hadd mondjam: Legyen eszünk, ha már volt! Remélem, ezt nem kell magyarra fordítani. (Derültség.) Én ezt magamra is értem természetesen, és remélem, nem fogom elfelejteni ezt a mondatot.
Ami valóban nem szerepel a '91-es országgyűlési határozatban, ez a kötelező a magánbiztosítás. Ez váltotta ki a legtöbb vitát és a leghevesebb indulatokat a jogszabály előkészítésének időszakában. Magam is több fórumon kifejeztem kétségeimet és fenntartásaimat, mert kétségtelen tény, hogy a vegyes rendszer bevezetése miatt hiány keletkezik a felosztó-kirovó rendszerben. Akik belépnek vagy átlépnek a vegyes rendszerbe, nyugdíjjárulékuk 8 százalékát a magánpénztárba fizetik be tagdíjként.
Ezt a hiányt a költségvetés fedezi, és természetesen adókból, illetékekből, vámbevételből vagy a pénzpiacról kamatra felvett kölcsönből. Joggal kérdezhetjük, akkor mi értelme van ennek az egész tranzakciónak, különösen úgy, hogy a kamatokat és a pénztárak működési költségeit is számolva ez az egész hosszú ideig többe kerül a költségvetésnek, mint amennyi megtakarítás összegyűlik a magánpénztárakban. És ha csak idáig gondoljuk végig a dolgot, akkor igaza van Selmeczi Gabriella képviselő asszony példájának, hogy értelmetlen dolog kisebb kamatra takarékba tenni a pénzt és ugyanakkor magasabb kamatra felvett kölcsönből megélni.
A szocialista tervgazdaság logikája szerint ez tényleg értelmetlen - bár ott is megtörtént, bele is rokkantunk. De a piacgazdaságban előfordul, hogy azért vesznek fel kamatra hitelt, hogy a kamatnál nagyobb nyereség reményében befektessék. Bizony, ezt már a "foxi-maxin" is tanították. Tehát arról van szó, hogy a magánpénztárakban a biztosítottak tulajdonában lévő, befektetésre alkalmas tőke gyűlik össze.
Az a kérdés, segíti-e ez a tőke a gazdaság növekedését, versenyképességét. Ha erre az a válaszunk, hogy van esély, hogy a gazdaság kiegyensúlyozottabban, dinamikusabban növekedjék, akkor azt kell mondanunk, hogy a magánpénztárrendszernek van értelme. Ha ugyanakkor azt mondhatjuk, hogy a megtakarítások, a magánpénztárak tagjainak megtakarításai biztonságban vannak, sőt a nyereséget és az öröklési lehetőséget is figyelembe véve esélyük van arra, hogy jobban járnak, mint a felosztó-kirovó rendszerben, akkor a kötelező magánpénztárt érdemes választani.
Sok kérdés és sok kétség és ellenérv után mi az, ami a tőkefedezeti rendszer mellett szól? Vannak szakértők, akik kétségbe vonják, hogy a tőkefedezeti rendszer, a magánpénztár intézményrendszere serkentő hatással lenne a gazdaságra. Én azt hiszem, hogy ez a kétség, ha egyáltalán igazolható, akkor is csak ott, ahol tőkefelesleg van. Nálunk tőkehiány van, és hosszú ideig tőkehiány lesz. Tehát nagy szükség van az egyéni megtakarítások intézményes tőkévé konvertálására.
Másodszor: ez a tőke a pénztártagok tulajdona. Tehát nem állami tőke, nem magántőkések, nem nagytőkések tőkéje, hanem intézményi tőke. Ez a szervezett és konszolidált piacgazdaságok legjellemzőbb tőkeformája, a legmegbízhatóbb, legkiszámíthatóbban működő tőkeforma. Ez nem karvalytőke, nem a rablókapitalizmus tőkéje. Minden parlamenti párt kiemelt jelentőséget tulajdonított egykor ennek a tőkeformának.
Harmadszor: ez a tőke nemzeti tőke is, sőt a leginkább az, mert mindig a magyar biztosítottak maradnak a tulajdonosok és a profit haszonélvezői, bárhol fektetik is be.
Még egy kérdés: miért nem önkéntes kiegészítő biztosítás, hiszen ez már van, működik? Miért a kötelező magánbiztosítás? Az önkéntes kiegészítő biztosítás jellemzően a jobb anyagi helyzetűek biztosítása, amelyből kimarad a többség.
(13.10)
Ha csak az önkéntes kiegészítő biztosításra támaszkodunk, ez szélsőséges differenciálódáshoz vezet az idős korra szóló megtakarításokban. Ennek hosszú tapasztalata, irodalma van - nem kívánom ezt részleteiben kifejteni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt hiszem, vezérszónokunk, Csehák Judit képviselő asszony már kifejtette azt is, hogy milyen problémáink vannak részletkérdésekben - mert ugye az ördög a részletekben lakik - a jelenlegi tervezettel kapcsolatban.
Problémánk az indexálás kérdése, amelyet nem találunk eddig a pillanatig megnyugtatóan rendezettnek; úgy gondoljuk, hogy ebben még tárgyalnunk kell, és keresnünk kell azt a megoldást, amelyik elfogadható kompromisszum a nyugdíjasok számára is.
Probléma még az özvegyi nyugdíj: általában nem azt, hogy minden eddig özvegyi nyugdíjra jogosult jogosult lesz a 20 százalékra, hanem vannak olyanok - a háló lyukas -, akik esetleg rosszabbul járnak, mint eddig; nem sokan, de erre is gondolni kell.
Gondolnunk kell arra, hogy a 2009 utáni átmenet jól van-e szabályozva, a bruttósítás, a degresszió megszüntetése és a skála maga együttesen jól működik-e, hogy az átmenet zökkenőmentes legyen. Én gondolom, hogy sikerül megfelelő megoldást találni ezekre a kérdésekre.
Elismerem, hogy nagyon bonyolult, nehezen emészthető törvénycsomagot tárgyalunk, és ezért úgy gondolom, ez az oka annak, hogy Torgyán József képviselőtársunk - akit sajnálok, hogy nincs itt - nem tudott megbirkózni vele. De hadd hozzam fel Szabó Tamást példaként, aki olyan ragyogó előadást tartott, ami önmagában is logikusan, tökéletes szabatossággal bemutatja ennek a konstrukciónak az egész logikáját, előnyeit, hátrányait, vélt hátrányait - illetőleg minden komoly gazdasági intézkedésnek elkerülhetetlenül vannak hátrányai, nemcsak előnyei, ez természetes -, ami azt mutatja, hogy megemészthető, megérthető ez az anyag. Én még egyszer sajnálom Torgyán képviselőtársamat, hogy ő nem volt képes erre.
Természetesen mint minden ilyen, hosszú időre előre szóló törvénykezésnek, törvénycsomagnak, elhatározásnak vannak bizonytalan pontjai: természetes, hogy vannak. Ötven évre előre gazdasági prognózist, akár három változatban készíteni, hihetetlen sok bizonytalanságot tartalmaz. Az a kérdés, hogy vajon hányan fogják azt a lehetőséget igénybe venni, hogy átlépjenek a vegyes biztosítási rendszerbe, ez ma csak becsülhető, de nem kiszámítható. De tudomásul kell vennünk azt a közismert mondást, hogy a jövőről csak egyet tudhatunk bizonyosan, hogy a jövő bizonytalan - és ebben van a mi felelősségünk, mert egy biztos: a kiszámítható jövő nem jár nagy felelősséggel, csak ki kell várni a bekövetkeztét. De egy bizonytalan jövő mindig nagy felelősséggel jár, és ehhez a gondolathoz kell hozzászoknunk, mert ha hozzászoktunk, akkor képesek leszünk rá, hogy megtegyünk mindent azért, hogy ez a bizonytalan jövő kiszámíthatóbb, biztonságosabb és jobb legyen. Én azt hiszem, ez a törvénycsomag erről szól.
Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi