DR. SCHWARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHWARCZ TIBOR
DR. SCHWARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Én az előttünk álló törvényjavaslat egy eleméhez szeretnék hozzászólni, mégpedig a T/4293. törvényjavaslathoz, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjakra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvényjavaslathoz.
Ez a törvény foglalkozik a jogviszony kérdésével, meghatározza, hogy ki a foglalkoztatott, ki a biztosított és ebből milyen kötelezettsége származik. Ezek a kötelezettségek a következők: a részvételi, illetve a fizetési kötelezettség.
(15.10)
A foglalkoztatók és a biztosítottak fizetési és részvételi kötelezettségét nevezzük közteherviselésnek. Manapság rengeteg szó esik a társadalombiztosításról, annak filozófiájáról, felépítéséről és a társadalmi szolidaritásról. Ezen törvényjavaslat ebben a kérdésben próbál meg világos képet adni, sajnos igen nehezen érthető módon, s egyáltalán nem könnyítve meg a jogalkalmazók dolgát.
Az előttünk álló törvénycsomag kapcsán - melyből én a fedezeti oldallal, a rokkantnyugdíjasokkal, a kötelező egészségbiztosítási ellátással kapcsolatos kérdésekhez már szóltam - most amiatt szólok, mert ez is része annak a törvénycsomagnak, amely hivatott lett volna kiváltani a többször módosított s ezáltal áttekinthetetlenül bonyolulttá vált '75. évi II. törvényt. Sajnos a rokkantnyugdíjról szóló törvényjavaslat elmaradása torzó formában meghagyta a '75. évi II. törvény erre vonatkozó részeit, s az új, több törvénybe szétszórt jogszabályok miatt egy nehezen érthető, nehezen követhető, bonyolult rendszer jött létre.
A most általam tárgyalandó törvényjavaslat finoman szólva nem tartozik a jogalkotás gyöngyszemei közé, nemcsak nehezen érthető nyelvezete, hanem a probléma bonyolultsága miatt is, s ezen bonyolult probléma igen nehezen érthető tárgyalása miatt. De a törvényjavaslat belső logikájával is vannak gondok. Elvárható lett volna ettől a törvényjavaslattól, hogy egy helyen, egységes szövegbe szerkesztve nevesíti az összes fizetési kötelezettséget. Gondolok elsősorban az egészségügyi hozzájárulás fizetési szabályainak beszerkesztésére ebbe a törvényjavaslatba, már csak a könnyebb kezelhetőség, a megérthetőség és az egységes szemlélet kialakítása végett. Így lehetett volna tudni, hogy mit kell fizetni, ezért mi várható, mely jövedelem után milyen formában és kinek kell fizetni. A társadalombiztosítás kockázatközösség, amelyben - a törvényben megállapított szabályok szerint - a részvétel kötelező. A biztosítási elv, a társadalmi szolidaritás és a tulajdonhoz fűződő jogok alkotmányos korlátozása együttesen érvényesül, szabályoz ebben a rendszerben.
A biztosítottaknak a rendszerben való részvételét a társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettségük teljesítése alapozza meg bizonyos, a törvényjavaslatban megfogalmazott kivételektől eltekintve. De járulékot csak a munkavállaló fizet. Ha azt vizsgáljuk, hogy mennyire érvényesül a biztosítási elv ebben a javaslatban, akkor azt mondhatjuk, hogy nem teljesen felel meg a klasszikus biztosítás filozófiájának, hiszen még a szóhasználatában is átkereszteli a járulékot hozzájárulásra, s ezáltal nemcsak a névvel, de a tartalommal is inkább adófilozófiát követ, mint biztosítási filozófiát. Ha a szolidarisztikus részét nézzük a javaslatnak, akkor azt mondhatjuk: nem igaz, hogy a munkáltatói járulék a munkaadók szolidaritását jelzi, az a bér része, a bruttó munkaköltség része. Ha a továbbiakban azt vizsgáljuk, hogy hol jön létre a törvény szerinti biztosítási jogviszony, akkor azt mondhatjuk, hogy csak a munkáltató és a munkavállaló között.
A szolidaritással kapcsolatban el kell mondani, hogy ez a törvényjavaslat sem tudja megoldani a járulékalap kiszélesítését, hiszen a munkavállalók közül jelenleg is a bérből és fizetésből élők fizetik a terhek 90 százalékát. Ez a törvényjavaslat sem hozott áttörést ezen a téren, csupán a hatályos jogszabályok egy részét ismétli és átveszi. Nem kezeli a szerzői jogvédelem alá eső tevékenységet járulékfizetés, biztosítási jogviszony vonatkozásában. Ezt a kérdést véglegesen meg kellene oldani. Nagyon bonyolult módon szabályozza a törvényjavaslat ezt a tevékenységet. Kívánatos lenne sokkal egyszerűbb módon megfogalmazni.
A törvényjavaslat szerintem legaggályosabb része a nyilvántartás kérdése és egy többszereplős rendszer működtetése ezen törvényjavaslat szerint. Ez szintén aggodalomra ad okot, hogy sikerül-e ilyen rövid idő alatt megteremteni az egyéni folyószámla-vezetés rendszerét, valamint a nyilvántartási rendszert, tudja-e kezelni ez a rendszer a jelenleg forgalomban levő mintegy 11 millió taj-számot. Kétségtelen előnye ennek a rendszernek, hogy talán egyszer elkészül a foglalkoztatók nyilvántartása. A foglalkoztatókra nyilvántartási, könyvelési vonatkozásban igen nagy terhet rak ez a törvényjavaslat, ez főleg a kisvállalkozókat érinti, és hozza igen nehéz helyzetbe. A felkészülési időn kívül szükséges még egyéb segítség is, gondolok itt szoftverekre, hardverekre, az ezek beszerzéséhez nyújtott támogatásra.
A törvényjavaslat nagyon sok kérdést a végrehajtási szabályok közé utal. A törvényjavaslat kapcsán fellángolt a vita az egészségbiztosítás és a nyugdíj-biztosítás jövedelemplafonja körüli kérdésekben. El kellene gondolkodni az esetleges plafonemelésről. Sok országban ezen plafon alapján egy bizonyos jövedelem felett - például Hollandiában - nem engedik be a rendszerbe az állampolgárokat, hanem öngondoskodásra késztetik őket. Ez a mi biztosítási rendszerünkben elképzelhetetlen, mert mindenkire kiterjed a biztosítás. A törvényjavaslatban nincs olyan reformértékű javaslat, amely megoldaná például az egészségügyi rendszer finanszírozását.
Végezetül: bonyolultságától eltekintve, valamint az itt felsoroltakat kivéve szükséges ezen törvényjavaslat, hiszen ez mégiscsak egy átfogó rendszert ad arra, hogy milyen módon kell fizetni. De ehhez a törvényjavaslathoz számos módosító javaslatot kívánunk beadni az egyszerűsítés érdekében, illetve amiatt, hogy szeretnénk a járulékot mint fogalmat, mint meghatározást visszahozni ebbe a törvényjavaslatba.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi