UNGÁR KLÁRA

Full text search

UNGÁR KLÁRA
UNGÁR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót. Nagyon örülök Kis Gyula felszólalásának, mert napok óta azt érzem, hogy egy fontos dolgot nem tisztázunk, és ez a 40 óra - vagy pontosabban 30 óra, amely a nyugdíjreformra nekünk megadatott - talán elég idő lesz ahhoz, hogy egypár dolgot tisztázzunk.
Az önkéntes és a kötelező pénztár is nonprofit szervezet. Ez azt jelenti, hogy a pénztártagoknak van pénzük. A pénztár szerződést köthet befektetési tanácsadóval vagy vagyonkezelővel, amiben fix összeggel vagy a kezelt összeg arányában lehet megállapodni a vagyonkezelési költségben. Ez ma Magyarországon - a most már közel 300 pénztárnál - körülbelül 1 százalék körüli, ami a piacon kialakult, tehát a kezelt összeg 1 százaléka. De nagyon sok esetben már fix összeg, mert a nagyon nagy összegnek az 1 százaléka egyre több lesz, sok esetben ez már fix összeg.
Tehát egy pénztár költségei úgy néznek ki, hogy vannak a szigorúan vett működési költségek, és vannak a vagyonkezeléssel együtt járó költségek; például a biztonságnak is van költsége, ilyen a kötelező betétkezelés, ami valahány ezrelék. Minden, ami a befektetett vagy a befektetendő pénz költsége, az a nettó hozamot eredményezi, tehát a bruttó hozamot csökkenteni kell a nettó hozammal.
(14.10)
Ha valamelyik hetilapot, talán a Heti Világgazdaság mellékletét az elmúlt időszakban megnézi, akkor az az érdekes számsor látszódik a pénztárfelügyelet adatai alapján, hogy ma ezeknek a pénztáraknak 23-26 százalékos infláció mellett a nettó hozamuk 28 és 34 százalék között van. (Varga Mihály: Ezek manipulált számok!) A nettó hozam azt jelenti - az a nettó-nettó hozam -, amikor a befektetett összegeknek a tiszta haszna látszik. Ha egy ilyen befektetés megőrzi a vásárlóerejét, az azt jelenti, hogy már sokkal jobban jártunk mindannyian (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), mint a jelenlegi társadalombiztosítási rendszerben. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi