DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! A kiskereskedők több százezres táborát veszély fenyegeti: nem ez az első alkalom, hogy erről napirend előtt szólunk. Veszély fenyegeti őket részben azért, mert a közterhek növekedése elviselhetetlen; részben azért, mert a hitelhez jutás nagyon nehéz; részben azért, mert a piacért folytatott harcban esélytelenek a kiskereskedőink.
E veszély nemcsak a több százezres kiskereskedői réteget érinti és lehetetleníti el, hanem rajtuk keresztül az ő alkalmazottaikat, beszállítóikat is. S a kormánynak nincs kereskedelempolitikája. Figyeltem azokat a kérdéseket, interpellációkat, melyekre az ipari tárca képviselője válaszolt: határozottan állíthatom, hogy nincs kereskedelempolitikája. A kormány e politika kapcsán sodródik. Jelenleg 24 bevásárlóközpont tervei ismertek, és jelenleg több mint 730 ezer négyzetméter alapterületen kívánnak Magyarországon bevásárlóközpontot építeni. Az ipari tárca képviselője szerint ő érzékeli a problémát; a bevásárlóközpont kérése szerint is: "ne veszélyeztessék azt a kényes egyensúlyt, ami a kiskereskedelem és a nagykereskedelem arányában az elmúlt évtizedekben kialakult." Megnyugtatta az Országgyűlést az államtitkár asszony, hogy a kormány elemző stádiumban van, és egyébként is önkormányzati hatáskörbe tartozik ez a kérdés.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kezemben tartom a 149/1994. számú kormányrendeletet az ipari és kereskedelmi miniszter feladat- és hatásköréről. Ebből a kormányrendeletből legalább 5 olyan pontot tudnék idézni, amely alkalmas arra, hogy ha a kormány vagy az ipari tárca a kereskedelem szabályozására valamilyen rendeletet meg akar fogalmazni, akkor a kormányrendelet alapján ezt megteheti - hangsúlyozom még egyszer: a hazai állampolgárok, a közjó védelme érdekében.
A kormány azzal vigasztalja magát, hogy a bevásárlóközpontokban a magyar kiskereskedők bérelhetnek pavilonokat. Itt a kiskereskedők között a tőke szelektál, és azok a bérleti díjak, amelyek ezekben a bevásárlóközpontokban gyakoriak, és az ottani költségek, ezek mind-mind beépülnek az árba, és szintén áremelést okoznak. A kormány fél, úgy tűnik, attól, hogy korlátozza a nagy bevásárlóközpontoknak a számát: vagy fél, vagy nem akarja ezt megtenni, hogy ésszerű korlátokat állítson fel.
Elgondolkodtam azon, hogy például a kaszinók felállításával kapcsolatban milyen érdeke fűződik a kormánynak ahhoz, hogy ne zúdítsuk a kaszinókat a társadalomra, hogy korlátozzuk az elhelyezésüket és a számukat, hogy versenyeztetésre lehet jogot szerezni - és itt a versenyeztetés maga a jogot is felértékeli. És ezt követően nem tudom értékelni a kormánynak ezt a halogató álláspontját, hogy a mai napig még csak a felmérés vagy a modellezés stádiumában van, miközben gombamód szaporodnak ezek a bevásárlóközpontok.
Végezetül, miután ma napirend előtti felszólalásában Surján képviselő úr a jogkövetésről beszélt, hadd mondjak el önöknek egy olyan példát, ami a bevásárlóközpontokat érinti. Mint tudvalévő, a budaörsi út mellett épül egy hatalmas bevásárlóközpont; ezt a bevásárlóközpontot egy francia cég kívánja felépíteni. A helyi lakosok és a levegő-munkacsoport pert indítottak, első-, másodfokon a pert megnyerték, mondhatnám úgy is, hogy hatályon kívül helyezte a bíróság azokat az építési határozatokat, amelyek alapján megkezdhette az építkezést a vállalkozó. A polgármesteri hivatal olyan engedélysorozatot adott ki, amely minden pontjában törvénysértő volt, szinte minden pontjában megállapította a bíróság a törvénysértést; építési engedély hiányában pedig tovább építkezik a vállalkozó, mi több, nyilatkozik az újságnak az építés befejezéséről. E cég már most nem tiszteli a magyar törvényeket. Már most a törvényekkel szembemenetel: mi lesz, ha felépül ez a bevásárlóközpont? A hatóságaink olyan következetesen tudnak eljárni a kiskereskedőkkel szemben; nem értem, hogy miért van ez a tétlenség egy nagyvállalkozóval szemben.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi