GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Varga Mihály képviselő úr napirend előtti felszólalásával kapcsolatban felmerül a tulajdonos, az állami tulajdonos, az ÁPV Rt. szerepe. Sajnos azt tapasztaltuk, hogy az ÁPV Rt. - mint irányító és vagyonvédő, a vagyonmegőrző - a jó gazda szerepét nem tudta betölteni. Sok neves közgazdász felveti, hogy egyáltalán szükség van-e ÁPV Rt.-re, nem más megoldást kellene-e találni a vagyonmegőrzésre, az állami tulajdon legfőbb vagyonőrének.
Azt kell mondani az alumíniumiparral kapcsolatban, hogy a Független Kisgazdapárt többször interpellált, kérdést tett fel miniszter asszonynak, miniszter uraknak az Almásfüzitői Timföldgyárral kapcsolatban. Mint tudják, Ajka mellett Almásfüzitő volt - sajnos múlt időbe kell tennem, volt - az alumíniumipar fellegvára. Többször tettem fel én is ebben a témában kérdést.
Ott is az történt: először hagyták, hogy az alumíniumipar világpiaci árának ingadozása miatt teljesen lehetetlen helyzetbe kerüljön az Almásfüzitői Timföldgyár. Tudniillik, ha az állam segített volna abban az időszakban, két-három évvel ezelőtt, meg lehetett volna menteni az Almásfüzitői Timföldgyárat, ahol most nemcsak a többszáz ember munkahelye szűnt meg, hanem egy egész lakótelepnek, több ezer embernek a kommunális ellátása. S gyakorlatilag azt kell mondani, hogy ugyanez a veszély fenyeget most - Varga Mihály képviselő úr témája kapcsán - Ajkán is.
Hol van itt a vagyonőr? Hol van itt a jó gazda gondossága, amikor hosszú távra szóló döntések születnek? Nem ezek születnek, sajnos! S azt kell mondani, amit sokan tapasztalunk és elmondanak: sokszor kormányzati körökből származó emberek kijáró emberekként dolgoztak abban, hogy például az öt cementgyárunkat eladták - ma már egy sincs magyar kézen. Azt kell mondani, hogy az alumíniumipar ugyanúgy fog tönkremenni, mint ahogy a cementipar tönkrement Magyarországon, és bizony itt a kormányzat felelősségét nagyon fel kell vetni. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi