DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Balsai Képviselő Úr! Én nyilván nem azt mondtam, hogy csupán azért kell magasabban megállapítani a Legfelsőbb Bíróság elnökének a javadalmazását, merthogy kétharmaddal választja meg őt a parlament; hozzátettem a bíróságnak az önálló hatalmi ág jellegét is, s most még hozzátehetem azt is, hogy ráadásul az országos igazságszolgáltatási tanács elnöke is lesz, tehát pluszfelelősséggel járó feladata is lesz.
Az országos igazságszolgáltatási tanács elnevezésével kapcsolatban, képviselő úr, a jelenlegi alkotmány és az általunk tervezett módosítás is azt mondja ki - teljesen pontosan -, hogy az igazságszolgáltatást a Magyar Köztársaságban bíróságok végzik, illetve aztán ennek felsorolásával, hogy ki mindenki vesz részt ebben.
Ismét szóba került a bírák és az ügyészek pótléka közötti különbség. Arra vállalt kötelezettséget a kormány, hogy az ügyészek és a bírák fizetését azonos módon határozza meg. Ezt meg is teszi a javaslat. A vezetői pótlékoknál természetesen lehet azon vitatkozni, hogy a különböző szinteken a különböző vezetői beosztások minek felelnek meg. Természetesen volt vita az előkészítés során a bíróságok és az ügyészségek képviselői között is, hiszen például nehéz megmondani azt, hogy a bírósági kollégiumvezetőnek ki felel meg az ügyészségen. Mi úgy gondoljuk, hogy közelebb áll az elnökhelyetteshez ez a feladat, mint a főügyészségi osztályvezetőhöz.
Végül: mind a bíróságok, mind az ügyészségek képviselői elfogadták azt a javaslatot, amit végül aztán a kormány is elfogadott.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi