DR. CSIZMADIA LÁSZLÓ

Full text search

DR. CSIZMADIA LÁSZLÓ
DR. CSIZMADIA LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Asszony! Magam is az igazságszolgáltatási reform egy részéhez, a bírák jogállását szabályozó tervezethez szeretnék hozzászólni. Először is a tervezet szükségességét indokolnám: egyrészt a jelenleg hatályos, 1972. évi IV. törvény rendkívül szűkszavúan szabályozza a bírák jogállását: eszerint a bírónak az az alapvető kötelessége, hogy a Magyar Köztársasághoz, annak népéhez stb. hű legyen, a jogszabályokat megtartsa. Ez egy teljesen általános keretszabályozást ad, ami jelen viszonyaink között ma már nem követhető. De nemzetközi kitekintést végezve is egyértelmű, hogy a szabályozás szűkszavúsága változást követel, nem tartható fenn ez a rendkívül szűkszavú és rövid szabályozás.
Az Európa Tanács miniszteri bizottságának 94/12. számú ajánlása szolgált zsinórmértékül a bírák függetlenségéről, hatékonyságáról és szerepéről szóló jogi szabályozás megalkotásakor. Ezen ajánlás részleteiben foglalkozik a bírák jogállásával, és a jogterület alapelveinek megalkotásában nyújt segítséget a modern jogi szabályozáshoz. A továbbiakban ezen alapelvek érvényesülését kívánom áttekinteni az előttünk fekvő tervezet kapcsán.
A legáltalánosabb és legfontosabb alapelv a bírák függetlensége, azon legfontosabb garanciális szabályoknak az összessége, mely szabályok alapjaiban garantálják a bíráknak és bírói szervezetnek a törvényhozástól és a államhatalom valamennyi egyéb ágától való független működését. A tervezet több helyütt is a bírák kötelességévé teszi az ügyek részrehajlás nélküli, lelkiismeretes és kizárólag törvényen alapuló elbírálását. Természetesen ahhoz, hogy a bírák így ítélkezzenek, a bírói függetlenség maximális biztosítása is szükséges.
A tervezet a bírói függetlenséget több irányú rendelkezésekkel biztosítja. Ilyen szabálynak tekinthető a bírói összeférhetetlenség szabályozása, így bíró nem lehet tagja pártnak, politikai tevékenységet nem folytathat; továbbá új szabályként a bírót, amennyiben országgyűlési vagy önkormányzati képviselőjelöltként, illetőleg polgármesterjelöltként indul a választáson, bírói tisztségéből fel kell menteni. A tervezet szerint a bíró tisztsége ellátásán kívül csak tudományos, művészi, irodalmi és oktatómunkát végezhet, de hangsúlyozandó, hogy ezen tevékenységével sem veszélyeztetheti függetlenségét és pártatlanságát. Ugyancsak tiltja a tervezet a bírák számára gazdasági társaságban és szövetkezetben vezető tisztség viselését, felügyelőbizottsági tagságát, továbbá gazdasági társaságban személyes közreműködésre kötelezett vagy korlátlanul felelős tagság létesítését. Régóta húzódó vitát dönt el a tervezet, amikor tiltja a bírák számára a választottbírósági tevékenység ellátását.
A bírói függetlenség igen erős garanciális szabályaként értékelhető a bírói tisztség megszűnésének a tervezetben írt szabályozása. A tervezet ugyanis valóra váltja azt az igényt, hogy a véglegesen kinevezett bírák hivatalukból alapos indok nélkül a kötelező nyugdíjkorhatár eléréséig ne legyenek elmozdíthatók. A tervezet a kötelező nyugdíjbavonulás felső korhatárát a bíró 70. életévében jelöli meg.
De ugyancsak új eleme a törvényjavaslatnak a bírák kiválasztására vonatkozó rendelkezés. Eszerint a javaslatban írt kivételektől eltekintve, a bírói tisztség elnyerésének feltétele a pályázat, ami a bírák kiválasztásával kapcsolatosan a nyíltságot és a szakmai alkalmasság előtérbe jutását biztosítja, végső soron azt, hogy a bírák kiválasztása a kormánytól és a közigazgatástól függetlenül történik.
Természetszerűen a fentiekben nagyvonalakban érintett bírói függetlenség csak megfelelő munkafeltételek és képzés biztosítása esetén eredményez magas színvonalú ítélkező tevékenységet. A tervezet ezen a téren is előremutató. Egyrészt már a bírói kinevezést is megelőzi egy pályaalkalmassági vizsgálat, ahol a jogi előfeltételek igazolásán túlmenően vizsgálandók a leendő bíró egészségi, fizikai, pszichikai tulajdonságai is, a bírói kinevezést követően pedig a bíró jogosult az ítélkező tevékenység gyakorlásához szükséges térítésmentes képzésre, és köteles is ezen részt venni.
Rendkívül lényeges, új a szabályozás abban a vonatkozásban is, hogy a technikai feltételek biztosításán túlmenően a bíróra kiosztható ügyek számát úgy kell meghatározni, hogy az lehetővé tegye az eljárási és ügyviteli szabályok megtartását és a bírák arányos munkaterhét. A tervezet változatlanul biztosítja a bírói testületek létrehozásának és működtetésének a jogát. A hatályos jogi szabályozás mind a megyei bírói tanács, mind az Országos Bírói Tanács esetében bizonyos kérdésekben egyetértési jogot biztosít.
(11.50)
A tervezet megszünteti ezen egyetértési jogot. Ennek különös jelentősége költségvetési és személyi ügyekben van azzal, hogy a bírói testület véleménynyilvánítási joggal rendelkezik, de ez a hatáskörrel bíró elbírálót nem köti. A tervezet végül is ezzel a rendelkezéssel biztosítja a létszám és a költségvetés ésszerű elosztását, a megfelelő vezető kinevezését akként, hogy a döntésért való felelősséget kizárólag a döntéshozó viseli.
A bírák számára biztosított széles körű jogosítványok természetesen indokolják a bírák kötelezettségeinek pontos és törvényi szintű szabályozását. A tervezet a bírák kötelezettségévé teszi az ügyekben történő befolyástól mentes, részrehajlás nélküli eljárást, a pártatlanságot; a bíró a döntés befolyásolására irányuló minden kísérletet köteles elhárítani és arról a bíróság elnökét tájékoztatni.
Ugyancsak szabályozza a tervezet a bírák szolgálati viszonyon kívüli magatartását is. Külön kiemelendő, hogy a tervezet a bírák kötelezettségévé teszi a rábízott ügy - annak munkaigényessége és az eljárás sajátosságai által meghatározott - ésszerű határidőn belül történő elbírálását.
A bírósági igazgatási munka könnyítését célozza az a rendelkezés, mely szerint a bíró a szolgálati jogviszony keretében köteles a bírósági vezető törvényen alapuló, az ítélkezés érdemét nem érintő igazgatási intézkedéseit teljesíteni és azok érvényesülését elősegíteni. A tervezet tehát e téren tiszta viszonyokat teremt, mert a fenti szabályozás értelmében az igazgatási intézkedések bírósági vezető által történő kibocsátása nem jelenti a bírói függetlenség sérelmét.
Ugyancsak új és pozitív vonása tervezetnek, hogy átlátható és objektív feltételeit teremti meg a bírák érdemi ítélkező tevékenységének értékelése. Garanciális okból akként rendelkezik a tervezet, hogy a bíró munkáját az e törvényben meghatározott időszakonként, továbbá az e törvényben meghatározott feltételek és okok esetén kell értékelni. A tervezet szerint a határozatlan időre kinevezett bíró tevékenységét a kinevezését követően két alkalommal, hat évenként kell értékelni. Az értékelés eljárási szabályait a tervezet tételesen állapítja meg; külön kiemelendő, hogy az értékelésben csak tényszerűen megalapozott értékítéletek szerepelhetnek.
Külön kiemelendő a bírák fegyelmi felelősségének részletes szabályozása. A tervezet részletesen szól a fegyelmi vétség meghatározásáról, a fegyelmi eljárás kezdeményezésének szabályairól, továbbá meghatározza a bírák fegyelmi ügyeiben eljáró fegyelmi bíróságokat. A részletes szabályok lehetővé teszik, hogy ha a bírák kötelezettségeiket nem hatékony vagy nem megfelelő módon teljesítik, avagy fegyelmi vétséget követnek el, úgy az eljárás lefolytatása a bírói függetlenséget nem sértő módon fog megtörténni.
Végül, de nem utolsósorban üdvözlendő, hogy a tervezet a bírói függetlenség egyik biztosítékaként a társadalom teherbíró képességétől nem elvonatkoztatva biztosítja a bírák méltó javadalmazását, azzal, hogy a melléklet összegszerű megjelölést is tartalmaz. Ezzel teljesült a bíráknak az a régi, jogos követelése, hogy a bírói illetményalap az államhatalmi ágak elválasztásának megfelelően önállóan és ne a köztisztviselői alapilletményhez igazodva kerüljön megállapításra, ezzel átlátható és tiszta előmeneteli szabályozást teremt e téren. A háromévenkénti emelés biztosítja, hogy harminc évi szolgálati viszony után a bíró jövedelmi viszonyainak csúcsára kerül, és remélhetően még hosszú időt tud tölteni az igazságszolgáltatásban.
Végezetül: ugyancsak régi igénynek tesz eleget a tervezet, amikor lehetővé teszi, hogy a határozott időre kinevezett bíró az Igazságügyi Minisztériumba, a Legfelsőbb Bíróságra, illetőleg az országos igazságszolgáltatási tanács hivatalába is beosztható. Ezen törvényi rendelkezés vélhetően lehetőséget teremt arra, hogy a nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező bírák presztízsük, illetőleg javadalmazásuk csökkenése nélkül a fenti helyeken hasznosíthassák szakmai tudásukat.
Összefoglalva: álláspontunk szerint a törvénytervezet egyrészt megfelelően illeszkedik az igazságszolgáltatási reformba, lehetővé teszi, hogy a bírói pálya ténylegesen a legvonzóbb jogi pályává váljon, másrészt a tervezetben alkalmazott megoldások eleget tesznek a jogharmonizációs kötelezettségeinknek is. Minderre figyelemmel az MSZP parlamenti frakciója támogatja a törvény létrejöttét.
Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi