DR. HACK PÉTER

Full text search

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Ház! Isépy Tamás álláspontját a vitatott törvényjavaslatok kapcsán én nagyon tisztelem, annak ellenére, hogy több ponton nem értek vele egyet.
Csak arra a pontjára szeretnék hivatkozni, amit az országos igazságszolgáltatási tanáccsal kapcsolatban már sokszor hallottunk, hogy ez az intézmény nem illeszkedik a magyar történeti hagyományokba. Ami igaz, de önmagában ez a kijelentés nem minősít egy intézményt, hiszen köztudott, hogy az Alkotmánybíróság sem illeszkedik a magyar történeti hagyományokba; 1989-ben voltak is, akik azzal érveltek, hogy ez egy olyan intézmény, amelyre a magyar jogtörténetben nem volt példa. Ennek ellenére, azt hiszem, valamennyiünk közös meggyőződése, hogy az Alkotmánybíróság mint a magyar jogtörténeti hagyományokba nem illeszkedő intézmény, történelmi jelentőségű feladatot, küldetést töltött be a magyar alkotmányosság megteremtésében, és ma már, azt hiszem, egyikünk sem tudná elképzelni a magyar alkotmányos intézményrendszert e nélkül.
(10.10)
Ugyanez elmondható - rövidebb gyakorlati idővel - az országgyűlési biztosok intézményéről, amit szintén sokan elleneztek, arra hivatkozva, hogy nem illeszkedik a hagyományokba.
Az elmúlt heti ülésen a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Solt Pál úr felhívta a figyelmet arra a körülményre, hogy ez az intézmény, az igazságszolgáltatási tanács intézménye nem véletlenül azokban az országokban állítódott fel Európában, nagyszámú európai országban, ahol rossz tapasztalatok voltak az igazságszolgáltatás és a végrehajtó hatalom kapcsolatában, a végrehajtó hatalom beavatkozott az igazságszolgáltatás feladatába. Én tudom, hogy ebben a vitában egymást nem tudjuk meggyőzni, hiszen öt éve nem tudtuk meggyőzni egymást, de szeretném felhívni a figyelmét, önmagában az az érv, hogy ez az intézmény nem létezett, ez nem minősíti az intézményt: ettől ez az intézmény lehet nagyon hasznos és fontos.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi