DR. HACK PÉTER

Full text search

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnöknő. Tisztelt Ház. Két percben nyilván nem lehet mindenre reagálni, ami Áder János képviselő úr felszólalásában elhangzott. Szeretném jelezni, hogy több ponton egybeesik a véleményünk. Az elmúlt héten erre az SZDSZ nevében én is utaltam. A vezetői jogosítványok ellensúlyozására a meglévő önkormányzatok jogosítványait fel lehetne használni, és ebben az irányban a tervezet módosításra szorulhat.
Ugyanakkor szeretnék reagálni egy-két olyan elemre, ami szerintem félreértésekre adhat okot. Az egyik ilyen elem a fizetésemelés kérdése. A benyújtott törvényjavaslat ebben a kérdésben elég egyértelmű. A 136. § (4) bekezdése mondja ki azt, hogy 1998. július 31-ét követően az első fizetési fokozat összege 160 ezer forint - ez ma körülbelül 130 ezer forint -, ami 1998 közepétől az első fizetési fokozatban, tehát a kezdő bírói fokozatban viszonylag jelentősebb fizetésemelést eredményez; hozzátéve azt is - s ez a törvényjavaslatnak két nagyon fontos eleme -, hogy az itt meghatározott 160 ezer forint 1998. július 31-étől 1998. december 31-áig lesz érvényben, 1999. január 1-jétől érvényes alapot pedig majd az 1998-as költségvetésben kell meghatározni. Ez azt jelenti, hogy elszakítja a köztisztviselői bérektől a bírói fizetéseket, ami lényegesen előnyösebb helyzetbe hozza a bírákat, ügyészeket, mint amiben most vannak.
A törvény azt is kimondja, hogy ez az évenkénti megállapított alapösszeg nem lehet alacsonyabb, mint az előző évben, tehát fizetéscsökkenés semmiképpen nem következhet be.
Még fontosabb elem - elnézést, de az SZDSZ nem él azzal a hatvan perccel, ami rendelkezésére áll, ezért ha megengedik, még egy-két mondatot hozzáfűznék -, hogy az eddigi bértáblázattal az a probléma a bíráknál, hogy viszonylag magas kezdőfizetés és négyéves várakozási idő után kicsi lépéseket tesz. A várakozási idő három évre csökkentésével sűrűbbé teszi az előlépést, és ugyanakkor a szorzók változásával nagyobb lépcsőfokozatot tesz lehetővé.
Összességében ami a béreket illeti, az a meggyőződésem, hogy ez a javaslat a bírákat előnyösebb helyzetbe hozza, mint a mostani szabályozás és a mostani rendszer. Tehát azt az igényt, amit Áder János helyesen megfogalmazott, hogy a bírói és az ügyészi béreket valahogy rendezni kellene, szerintem ez a javaslat rendezi.
A másik két elemre majd később szeretnék reagálni. Köszönöm szépen a türelmüket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi