DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Megértem az SZDSZ és Bauer Tamás aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy huszonöt percen keresztül kellett magyarázni a bizonyítványt, hogy miért mentek bele ilyen körülmények között egy ilyen alkotmánymódosításba; valóban elég hosszú idő kell, hogy ezt világosan meg lehessen érteni; és ezt a lelkiismeretfurdalást értem is, hiszen az SZDSZ nélkül az MSZP egyedül nem tudott volna ezeknek a hatalmi ambícióknak engedni. De nem ezért kértem szót. Egyetlenegy rövid pont erejéig kértem szót, ez pedig azért történt, mert esetleg a közvélemény vagy azok, akik még ilyenkor is hallgatják a beszélgetésünket, téves képet alakíthat ki azzal kapcsolatban, hogy mi a Fidesz igazságügyi reformmal kapcsolatos koncepciója, illetőleg mi az igazságügyi rendszerrel kapcsolatos álláspontja.
Szeretném rögzíteni, hogy a Fidesznek továbbra is az az álláspontja, hogy egy igazságszolgáltatási tanácsra van szükség, amely a bíróság függetlenségét garantálja, valamint a kétfokú fellebbezési rendszer és négyfokú bírósági rendszer híve. Ezt szeretném rögzíteni úgy, ahogyan azt a '93-as programunkból világosan elmondta, és amilyen álláspontot a Fidesz az alkotmány-előkészítő bizottság ülésén elfoglalt, és amelyben kisebbségben maradt - vagy legalábbis nem kisebbségben, de nem volt meg az ötpárti egyetértés. Szeretném rögzíteni, hogy ez az álláspontunk továbbra is így van.
Ha jól odafigyel arra, hogy a Fidesz mit állított az igazságügyi reformmal kapcsolatban, akkor azt állítottuk, hogy ahhoz nincsenek meg a feltételek, hogy ennek bevezetése megtörténjen, és annak nincsenek meg a feltételei, hogy olyan módon, ahogy ezt a kormánykoalíció szeretné. Tehát egy rohammunkában készülő, átgondolatlan rendszerről van szó, amely a polgári perrendtartás és a bírósági törvények módosításának, melyek általában hosszabb távra meghatározzák a bírósági rendszert, nincsenek meg a feltételei, hogy ezt megfelelően bevezessük. Ez a Fidesz álláspontja a bírósági rendszerrel kapcsolatban; szeretném Bauer Tamás figyelmét felhívni.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi