DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyűlés! Szinte megoldhatatlan feladatnak látszik ugyanebben a témában harmadikként felszólalni, és a felszólalási szándékot csak azért tartom fenn, mert szeretném megcáfolni, hogy a Nyilatkozat egyedül és kizárólag a liberális ellenzék műve, és csak az általam nagyra becsült magyar liberalizmus gyöngyszeme lenne, hanem éppen ellenkezőleg: a magyar függetlenség és a nemzeti érdekek mellett elkötelezett politikai erők egységes hitvallása volt.
Itt én nem kívánok történelmi ismeretterjesztést tartani, hiszen a tényeket mindenki ismeri. Ezen a bizonyos 1847. március 15-i ellenzéki konferencián Deák nem volt jelen, de az ő bölcsessége, türelmes integráló képessége kellett ahhoz, hogy összeegyeztesse Kossuth Lajos, Eötvös József, Szemere Bertalan, Klauzál Gábor, a nacionalisták, a centralisták, a radikálisok, tehát minden ellenzéki erő egymástól eltérő nézeteit, és így született meg a június 7-én elfogadott Ellenzéki Nyilatkozat.
A történelem állítólag nem ismétli meg önmagát, de mindig valamilyen üzenetet küld a jövőnek. Az Ellenzéki Nyilatkozat valóban ma is használható üzeneteket fogalmazott meg a kormányzópártoknak, az ellenzéknek és az egész politikai közéletnek. Udvariasságból először a kormányzópártokat figyelmezteti arra, hogy "a mindenkori ellenzéknek minden alkotmányos országban egyik természetes hivatása a kormány irányában az ország minden érdekeire nézve mind jog és törvényszerűség, mind helyesség és célszerűség tekintetében ellenőrködni." Vagy a másik figyelmeztetés a lesöpört törvényjavaslatokkal és módosító indítványokkal kapcsolatban: "De azt sem tartjuk, hogy a haladás kérdéseit csak a kormány vagy annak pártja indítványozhatja célszerűen."
Az Ellenzéki Nyilatkozat természetesen üzenetet tartalmaz az ellenzék számára is, az egyik felszólalásban már volt idézet a Nyilatkozatból, de a pontos szövege az, hogy: "Ezen ellenőrség sikerére az alkotmány által nyújtott minden eszközöket törvényszerűséggel s lojalitással használni el vagyunk határozva, és polgári bűnnek tartanók ezen feladat pontos teljesítését bármi részben elmulasztani."
És ne feledkezzünk meg az önök által megalapozatlanul megkérdőjelezett ellenzéki konstruktivitás pontos megfogalmazásáról sem: "De mi az ellenzést vagy pártolást nem személyekhez, hanem tárgyakhoz és tényekhez kötjük, s a kormánynak csak oly lépésit fogjuk helyteleníteni, sőt tehetségünk szerint ellenezni, melyek formájokban vagy lényegökben törvény elleniek vagy következményeikben a haza közérdekeire és az alkotmányos élet fenntartására és kifejlődésére károsak."
A magyar politikai közéletnek szóló üzenet, hogy program nélkül bármilyen nyilatkozat csak retorikai szólam. Éppen ezért az óvatosan csak Nyilatkozatnak nevezett dokumentum programot is ad. Az időkorlát miatt a programból csak egy elemet szeretnék kiemelni: "Nemzetünk kifejlődésének egyik leghatályosabb emeltyűjét, a köznevelést igyekezendvén oly irányban vezettetni, hogy hazánkfiai munkás polgárokká képeztessenek, s ezáltal személyes függetlenségökre is támaszt nyerjenek." Ezért is állapíthatja meg a Magyarország rövid története, hogy az Ellenzéki Nyilatkozat már nem egy hétköznapi reform cselekvési tervét, hanem a polgári átalakulás programját vázolja fel.
Befejezésül és tanulságul: a várhatóan elmérgesedő kampányt lehetőleg ne sározzuk be még személyeskedéssel is; de senki ne sértődjék meg azért, hogy a mai ellenzék a 150 évvel ezelőttihez kísértetiesen hasonlóan az Ellenzéki Nyilatkozat szóhasználata szerinti "idegenszerű s nem nemzeti befolyás alatt álló kormány" leváltására törekszik.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok, zaj a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi