DR. FODOR ISTVÁN

Full text search

DR. FODOR ISTVÁN
DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A nemzetközi katonai együttműködési formák sorában ma már általános gyakorlatnak tekinthető, hogy egyes országok katonai egységei kiképzési feladatok végrehajtására más országok gyakorlótereit veszik igénybe térítés ellenében abban az esetben, ha a feladatok jellegéből adódóan azoknak teljesítése hazai körülmények között nem vagy csak korlátozott mértékben lehetséges.
A Magyar Honvédség egyre szélesedő két- és többoldalú katonai, szakmai együttműködést folytat más államok hadseregeivel. Ennek következtében ismertté váltak azok az adottságok - és ezekkel összefüggésben különböző katonai kiképzési feladatok végrehajtásának lehetőségei -, amelyeket a mi gyakorlótereink kínálnak. Ezeket az adottságokat megismerve több ország katonai vezetői érdeklődést mutattak gyakorlótereink térítés ellenében történő igénybevételének lehetőségére.
Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának előzetes elvi egyetértését követően a honvédelmi tárca haladéktalanul megkezdte az ilyen típusú együttműködés jogi kereteinek megteremtését. Ezzel egyidejűleg, a magyarországi helyzet előzetes felmérése után, a szlovén, az olasz és holland hadsereggel folytatunk konzultációkat, mivel komoly érdeklődést tanúsítottak 1997-ben magyarországi gyakorlótereken történő kiképzés végrehajtására. Az eddig történt egyeztetések eredményeként az alábbiakban tudom összefoglalni azokat a szempontokat, amelyek alapján javasoljuk az Országgyűlésnek, hogy járuljon hozzá a szerződések megkötéséhez:
Békeidőszakban is működő gyakorló- és lőtereink rendelkeznek olyan szabad kapacitással, amely lehetővé teszi külföldiek által történő használatát.
(19.10)
A Magyar Honvédség számára fontos szempont az a bevétel, amelyet bérleti díjként fizetnek a külföldi katonai alakulatok. Ennek a mértéke megegyezik azzal, amelyet európai országok más európai országoknak szoktak fizetni hasonló esetben. A külföldi egységek logisztikai biztosítását a katonai szervezeteken kívül hazai polgári szervezetek végzik szintén térítés ellenében.
Az előterjesztésben szereplő gyakorlatok között van olyan, amelyen magyar katonai alegységek közreműködőként vesznek részt. Tehát ezek a magyar egységek kiképzését is elősegítik.
A külföldiek által igénybe veendő gyakorló- és lőterek használatának jellege azonos a Magyar Honvédség tevékenységének jellegével. Így a gyakorlótereken vagy azok környezetében a lakosság életrendje szempontjából vagy ökológiai szempontból a megszokottól eltérő hatásokkal nem kell számolni. Mégis a környező önkormányzatokat érintő esetleges többletterhek ellentételezése érdekében a tervezet a kiadásokkal csökkentett bevétel 3 százalékát az önkormányzatok részére, 5 százalékát pedig - az esetleg felmerülő környezeti károk fedezetéül - környezetvédelmi célra különíti el.
Az új típusú katonai tevékenység alkotmányos kereteit, különösen a kétoldalú végrehajtási megállapodások megkötését hivatott segíteni a H/4259. számú országgyűlési határozati javaslat. Ennek lényege: kedvezőbb kárfelelősségi szabályok és igénybevételi díjfizetési kötelezettség mellett a korábbi hazai békepartnerségi gyakorlatokon és IFOR-SFOR-erők viszonylatában már eredményesen alkalmazott úgynevezett PFP-SOFA jogállási egyezmény alkalmazására történő kötelezettségvállalás; másfelől a minden külföldi féllel szemben alkalmazandó keretelőírások nyújtása.
A határozat ezenkívül hosszabb távra rögzíti a térítéses igénybevétel alapvető elveit, feltételeit, követelményeit, engedélyezési módját. Mivel a hazai gyakorló- és lőterek külföldi fegyveres erők által történő igénybevétele ezen egységeknek az országhatáron történő átlépését feltételezi, a kormánynak az Országgyűlés előzetes hozzájárulását kell kérnie. Erre irányul a H/4260. számú országgyűlési határozati javaslat.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a Magyar Honvédség jobb felkészítése, továbbá a kijelölt gyakorló- és lőterek hasznosítása érdekében értsen egyet az előterjesztésekkel, és döntsön a két országgyűlési határozati javaslat elfogadásáról. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps mindkét oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi