DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt szeretném megismételni azt, amit sok héttel ezelőtt mondtam az általános vita kezdetén: ez a törvényjavaslat persze nem egy optimális javaslat; egy lehetséges és szükséges kompromisszum, amiről itt most szó van.
Az eddig elhangzott hozzászólásokkal kapcsolatban hadd mondjam azt, hogy én is azok közé tartozom, akik nem szeretnék a fürdővízzel együtt kiönteni a gyereket; az önkormányzat működési zavarait, a tanuló fázissal és nagyon sok tényezővel összefüggő diszfunkcióit nem szeretném úgy minősíteni, hogy emiatt teljességgel adjuk fel az önkormányzatiság elvét. Azon a véleményen vagyok, hogy a társadalombiztosítási önkormányzatok - hasonlóan a nyugat-európai demokráciákban működő hasonló típusú testületekhez - alapvetően a teherviselők önkormányzatai, és ez munkavállalókat és munkaadókat jelent. Ezzel együtt el tudom azt képzelni, hogy a munkaadói oldalon, munkaadói minőségben a települési önkormányzatok vegyenek részt a társadalombiztosítási önkormányzatokban, esetleg négy főnél nagyobb mértékben is.
A betegegyesületekkel kapcsolatban a kormány már korábban egyetértett azzal, hogy az önkormányzat bizottságaiba célszerű a bevonásuk, mint ahogy más egészségügyi érdekképviseleti szervezeteknek is a jelenlegi helyzetben ott lehet a helyük. Már csak azért is, mert Magyarországon több ezer helyi betegszervezet működik, számos fogyatékosszervezet, egyesület; nem nagyon hiszem, hogy ezek rendezettségének a foka, egyáltalán az ezzel kapcsolatos civil kezdeményezések helyzete azt ma lehetővé tenné, hogy közülük öt vagy hat, vagy kilenc fő valamilyen úton-módon ebbe az önkormányzatba odakerülhessen úgy, hogy ezt ne súlyos érdeksérelmek árán kelljen megoldani. Ezzel együtt úgy gondolom - ahogy Németországban, más országban is elfogadott -, hogy gyakorlatilag itt a munkavállalói oldal oldja meg az ellátottak képviseletét is.
Ami az összeférhetetlenségi szabályokat illeti, a magam részéről, a kormány részéről megfontolhatónak tartanánk azt, ha a kapcsolódó módosító indítványokban egy-két korábbi, nem pontosan fogalmazott javaslat esetleg újból visszaköszönne; akkor a kormányzat ezeknek a javaslatoknak a támogatását meg tudná fontolni.
Azt gondolom, az idő sok mindent megszépít, és ezért ma már sokan úgy emlékeznek a társadalombiztosítás felügyelőbizottsági irányításának az időszakára, hogy ez valamilyen egészen kellemes, könnyű, jogszabálysértés-mentes időszak volt. Én nem egészen így emlékszem erre vissza: voltak akkor is problémák, zavarok és viták, csak talán nem kaptak ekkora nyilvánosságot. Ezzel együtt kifejezetten szerencsétlennek tartanám, ha a '91 és '93 között működött modell éledne most újjá, és jórészt a pártok képviselőiből álló felügyelőbizottság igazgatná az alapokat. Nagyon nem szeretném, ha a társadalombiztosítás körül amúgy is túlságosan politizált légkör esetleg egy ilyen felügyelőbizottsági működéssel tartós maradna, vagy tovább erősödne. Ezzel együtt azt hiszem, hogy egy ilyen típusú irányítás a nemzetközi gyakorlatban is példátlan lenne.
Ami pedig a választásokat illeti, ez a szociális típusú választás egy későbbi időszakban elképzelhető megoldás. Hozzáteszem - nagyon hangsúlyozva és kicsit ismételve is azt, amit Hegyi Gyula képviselőtársam mondott -, hogy ez messze nem azonos egy általános választással, egy parlamenti vagy egy helyi önkormányzati választással, hiszen a munkahelyeken történik, és ott különböző szakszervezetek listáira lehet szavazni. Hozzáteszem, hogy ez még mindig nem oldja meg azt az egyenlőtlenséget, ami a munkaadói oldalon van, hiszen a munkaadói szervezeteknél is akkor nyilván jogosan igényelnék a munkavállalói érdekképviseletek, hogy valami azonos rendszerben történjen meg a választás. Tehát nem csupán arról van szó, hogy most már eltelt rengeteg idő, nincs idő, és ezért kényszerülünk a delegálásra. Ez a delegálás nem valamiféle ilyen sátáni sugallat, hanem egyszerűen nagyon sok országban meglevő és létező gyakorlat, a munkaadói oldalon - mint ahogy elhangzott - 1993-ban is ez a megoldás érvényesült. Tehát tudatosan választottuk ezt a megoldást.
Egyébként hadd jegyezzem meg, hogy a törvénytervezet még ebben a szükséges és lehetséges kompromisszumkeresési folyamatban is hosszú hónapokon át készült. Talán azért került ilyen későn ide, mert a társadalombiztosítási önkormányzatok körül folyt egyfajta, tényeken alapuló, de jórészt mesterséges hangulatkeltés és mesterséges hangulatgerjesztés is. Nagyon szeretném óvni magunkat attól, hogy az Egészségbiztosítási Önkormányzat körüli zavarokat, a vagyongazdálkodásban vagy más területeken elkövetett jogszabálysértéseket itt azonosítsuk vagy összemossuk az egészségügy működési problémáival és zavaraival. Azt hiszem, hogy két teljesen különböző dologról van szó; helyes lenne itt, ebben a vitában is ezeket a kérdéseket külön kezelni.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi