AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt azzal szeretném kezdeni, hogy örömmel nyugtázom a feltett kérdésekben tükröződő azon felismerést, hogy a társadalombiztosítási alapok kiadási lehetőségei az egészségügyi ellátások vagy a nyugdíjak területén a járulékbevételek tényleges alakulásától függenek. Így eme felismerés alapján, gondolom, személy szerint képviselő úr sem ért egyet olyan javaslatokkal, amelyek mondjuk azonnali hatállyal a járulékkulcsok 10 százalékpontos csökkentését, s az egészségügyi hozzájárulás eltörlését szorgalmazzák, hiszen ezek a lépések valóban a nyugdíjak és az egészségügyi kiadások radikális szűkítését eredményeznék.
Nem vitatom természetesen, hogy a járulékok radikális leszállításának lehet a bevételeket növelő hatása is, azonban ez csak igen kis részben képes ellentételezni az alacsonyabb járulékbevételekből következő kiesést, ráadásul e pozitív hatás is várhatóan hosszabb távon bontakozik ki.
Mindezekért felelősen e tárgykörben csak a fontolva haladás megközelítését lehet alkalmazni. Ennek megfelelően '98-ban a jelenlegi munkáltatói terhek fennmaradásával számolunk, és '99-2000-re tervezzük a munkáltatói járulékok legalább egy-egy százalékpontos csökkentését.
Egyúttal jelzem, hogy jövőre az egészségügyi és szociális ellátások reálértékének megtartása elérhető célnak ítélhető, a nyugdíjak tekintetében pedig a benyújtott nyugdíjtörvények szerint jelentősebb, az indexálási mechanizmuson keresztül 3 százalékos, illetve ezen felül az özvegyinyugdíj-jogosultság kiterjesztéséből adódó további reálérték-növekedés következhet be.
Abban természetesen egyetértünk, hogy a járulékok eredményesebb behajtása mindenféle szempontból kívánatos, és ez hozzájárulhat a munkáltatói tb-terhek további mérsékléséhez is.
Tisztelt Ház! Az elmúlt egy évben számos jogszabály született a társadalombiztosítási járulékok behajtásának támogatására.
(15.50)
A teljesség igénye nélkül a következőket szeretném a figyelmükbe ajánlani.
Először: először is '96-tól szigorodtak a tb-kintlévőség behajtási szabályai, ugyanis a '75. évi II. törvény múlt év elejétől történt módosítása részletesen szabályozza a végrehajtást, az elévülést, a mögöttes felelősséget, a jogorvoslat módját, továbbá deklarálja a végrehajtáshoz szükséges okirat fogalmát.
Másodszor: '96 márciusában fogadta el a tisztelt Ház a tb pénzügyi alapjainak költségvetéséről szóló törvényt, amelyben az előző éveket messze meghaladó, 54 milliárd forintos behajtási bevétel került elfogadásra. Visszatekintve megállapíthatjuk, hogy ha a célkitűzés merész volt is, az eredmény, a 42,8 milliárd forintos behajtás nem született volna meg, ha a parlament nem állítja magasra a mércét. Az előző években ugyanis lényegesen alacsonyabb volt a behajtásból származó bevétel: a '94. évben 15,3, '95-ben 30,6 milliárd forint.
Harmadszor: múlt év közepén - pontosan július 10-én - fogadta el a tisztelt Ház az egyes köztartozások behajtásával összefüggő törvények módosításáról szóló LX. törvényt, mely gyakorlatilag a csődtörvény, a tb-törvény, az adózás rendjéről szóló törvény, s az egyéni vállalkozásról szóló törvények annak érdekében történő módosítása volt, hogy a köztartozások - így a tb-tartozások - behajtása hatékonyabb legyen.
Negyedszer: tekintettel arra, hogy a cégbejegyzésről és a cégjegyzékről szóló '89. évi rendelkezés értelmében a cégek megalakulásakor a társadalombiztosítási törzsszámot nem kellett bejelenteni, esetenként valóban fantomcégek alakultak, hatalmas tb-tartozást halmoztak fel, ugyanakkor a tb számára utolérhetetlenné váltak. A rendelet ezen hiányosságát a 8/1996-os IM-rendelet módosításával küszöböltük ki, így a tb-törzsszám kötelező cégbejegyzésével a behajtás eredményességének javulása is várható.
Ötödször: a '96. év végén az adójogszabályok között fogadta el az Országgyűlés a LXXXVI. törvényt az adózás rendjéről. E törvény módosítása két területen is érinti a tb-kintlévőségek behajtását. Az APEH '97-től az adózót megillető költségvetési támogatást, adó-visszatérítést visszatarthatja abban az esetben, ha az igénylőnek tb-tartozása van. A tartozás nagyságával megegyező visszatartott támogatást, illetve adó-visszatérítést ellenőrzés után az APEH 8 napon belül átutalja a tb-nek. Az Art. másik, a tb-behajtást segítő változása, hogy az APEH '97-től arról is megállapodhat a tb-igazgatóságokkal, hogy a végrehajtási eljárás keretében beszedi a végrehajtandó tb-tartozásokat, illetve fordítva: az APEH végrehajtó tartozásait az egyéb végrehajtást foganatosító tb gyűjti be.
Összefoglalva, a képviselő úr kérdésére a válasz: látható, hogy a kormány az elmúlt évben többször is napirendjére tűzte a tb-behajtás ügyét; a parlament fontos törvényeket alkotott, mely törvények a hatásukat egyre inkább éreztetik. Összehasonlítható adatok alapján a kintlévőségek aránya, az éves járulékbevételekhez viszonyítva '96-ban már csökkent, s e tendencia folytatódása valószínűsíthető.
Kérem a tisztelt képviselő urat és a tisztelt Házat, hogy a válaszomat fogadja el. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi