DR. FODOR ISTVÁN

Full text search

DR. FODOR ISTVÁN
DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! A kérdésre a rövid válaszom az, hogy a bevonulás időpontjának a meghatározásakor mindig tekintettel kell lenni a leszerelés várható időpontjára is.
A részletesebb válaszom: nemcsak pünkösd lesz, hanem a Honvédelem Napja miatt az azt követő kedden, szerdán kiképzési szünet. Tehát ha most nem történik meg a bevonulás, akkor csak május 22-én történhet meg. A honvédelmi törvényből az következik, hogy ehhez képest - feltételezve, hogy a kilenc hónapos szolgálatot elfogadja az Országgyűlés - csak február első napjaiban szerelhetnének le a fiatalok.
Ennek három következménye van. Az egyik az, hogy ebben a hónapban már nehezen tudnak munkába állni. A második következmény, hogy a két-három napos szolgálat után egész havi zsoldot ki kell fizetni, ami 30 millió forint. A harmadik következmény az, hogy a katonai szervezetek ideje lerövidül a következő állomány fogadására. Ezért úgy döntöttünk, hogy az állományváltás rendjének megfelelően 14-én és 15-én bevonulnak a fiatalok, megtartjuk az egészségügyi vizsgálatot, felszereljük, elhelyezzük őket, tartunk egy felkészítő foglalkozást nekik a sorkatonák laktanyán kívüli magatartásának szabályairól, fegyelmi és büntetőjogi felelősségükről, és 16-án, a kiképzés végétől 21-én takarodóig minden újonc eltávozást kap, tehát a pünkösdöt otthon töltheti. Ingyenes oda-vissza utazási igazolvánnyal látjuk el őket, és az eltávozás időtartamára az élelmezési ellátmányt kifizetjük nekik. Ennek fejében viszont január utolsó hónapjaiban várhatóan leszerelhetnek.
Úgy gondoljuk, hogy a mindkét fél számára kölcsönösen előnyös megoldás ez volt. Egyúttal szeretném elmondani, hogy nagyon örülök a képviselő úr kérdésének, mert nagyon sokan kérdezték ezt, és így alkalmam volt ezt elmondani. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi