VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ÁPV Rt. jogelődje 1993 nyarán 350 millió forintnyi elsőbbségi Budapest Bank részvényt ajánlott fel a kárpótoltaknak.
Az akkori kibocsátási tájékoztató szerint ezen részvények a bank többi részvényét megelőzően évi 8 százalék osztalékra jogosítanak 1993. január 1-jétől. A Budapest Bank sem 1994-ben, sem 1995-ben, sem '96-ban nem volt abban a helyzetben, hogy osztalékot fizethetett volna. Néhány napja, április 30-án a Budapest Bank közgyűlésén a többségi tulajdonosok az előző évi eredményből 2,3 milliárd forint osztalék kifizetését határozták el. Ebből a külföldi tulajdonosok részesedése 1,4 milliárd forint, a magyar államé valamivel meghaladja az 500 millió forintot. Tette ezt a közgyűlés úgy, hogy az éveken keresztül elmaradt, összességében kevesebb mint 100 millió forint elsőbbségi osztalékot a kárpótlási jegy ellenében kiadott részvényekre a nagytulajdonosok nem szavazták meg.
Kérdezem, és kérdezik még sokan mások: milyen megfontolásból állt szavazatával a magyar állam a külföldi nagytulajdonosok mellé, és foglalt állást az 54 ezer kistulajdonosi szavazattal szemben. Ezekre a kérdésekre várom államtitkár úr válaszát annak is a tükrében, hogy itt ma, a napirend előtti hozzászólások kapcsán felmerült, hogy esetleg mégis történt valamilyen titkos záradék vagy titkos szindikátusi szerződés a magyar állam és a Budapest Bankot megvásárlók között; hiszen ez a magatartás, ami ezen a közgyűlésen történt, erre enged következtetni. Kérdezem, államtitkár úr, mi volt az oka annak, hogy a magyar kisrészvényesekkel szemben önök a külföldi tulajdonos mellett foglaltak állást. Várom válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi