LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A vita ezen részéhez adtunk be módosító indítványt Izsó Mihály képviselőtársammal, amelyben a környezetszennyezés miatt annak a helységnek, amelynek a közelében, illetve a területén van a használatba adott lőtér, a Környezetvédelmi Alapból a javaslatnál nagyobb százalékban juttassanak térítést, mert a bérbeadott lőtér használata igen meg fogja viselni a lőtér környékén lévő településeket, az ott élő embereket, valamint jelentős károkat fog okozni a környezetben is.
A javaslatunk jóval magasabb, mint a kormány által beterjesztett 3 százalék, de még eme megemelt juttatással sem tudjuk egyértelműen jónak és támogathatónak találni ezt a törvénytervezetet.
Először is: az előbb elmondott környezetvédelmi szennyeződések mellett még egy nagyon jelentős feladat vár a lőtér külföldi használatbavételével kapcsolatosan a Magyar Honvédségre is, így a lőtér biztosítása, a lőtér - hogy úgy mondjam - "robbanásmentesítése", amikor a lövészet befejeződik. Nagyon komoly mennyiségű, nehezebb lövegek, harckocsik érkeznek ide lőgyakorlatot végezni, és ezek nemcsak a környezetet szennyezik, hanem jelentősen veszélyeztetik az ott élő lakosságot. A biztonságra nagyon oda kell figyelni, a robbanásveszély mindig jelentkezik, rengeteg feladattal, rengeteg költséggel jár ezeknek a megbízható és jó végrehajtása.
Éppen ezért, ahogy én hallottam és értesültem róla, a lőterek bérbeadásáért kapott pénz nincs arányban azzal a környezetszennyezéssel és veszélyeztetéssel, amely a külföldi csapatok lövészetére vonatkozó engedélyezést jelentené. Tudvalevő, hogy Nyugat-Európában, a Lajtától odébb nemigen engedik ezeket a nagyobb kaliberű lövegeket és különféle tüzérségi eszközöket gyakorlatozni.
(23.00)
Éppen ezért most a volt Szovjetunió alól felszabadult országokat próbálják erre felhasználni, és ennek következtében mi úgy igyekszünk Európa felé, hogy közben Nyugat-Európa szemétlerakodó helye leszünk, és a környezetünket is rendkívül veszélyeztető feladatokat is vállalunk, amely veszély nincs arányban a bevétellel.
Azt hiszem, az általunk javasolt magasabb százalék sem jelent különösebben sokat, mert a Független Kisgazdapárt véleménye szerint az alacsony díjszabásokkal - amelyet ugyan pontosan nem tudunk, mert erről nem kaptunk tájékoztatást, de már az előző megbeszéléseken tudomásunkra jutott -, sokkal olcsóbban adjuk bérbe a lőtereinket és engedélyezünk ott lövészeteket és csapatmozgást, mint a kanadai vagy az amerikai lőtereken. Ezért nem hiszem, hogy olyan nagy eredmény marad a költségek levonása után, amiből a százalék majd jelentősen megsegítené az illető térséget azért, mert elviseli a lövészettel kapcsolatos problémákat.
Még azt szeretném megjegyezni, hogy mi általában az ilyen vállalásokat nem is annyira anyagi okok miatt szoktuk megtenni, hanem inkább a rosszul értelmezett NATO-csatlakozás miatt, hogy azok a NATO-országok, amelyek itt fognak lövöldözni, majd pártolják a NATO-felvételünket, és a NATO-nál ez jó pontot jelent. Tudomásom van róla, hogy ennek a világon semmi köze nincs a NATO-hoz, itt Magyarország és Hollandia, Magyarország és Belgium, Magyarország és Szlovénia - tehát két ország - köt megállapodást, a két honvédelmi miniszter, és ott bizonyos anyagi térítések ellenében itt engedik a lövészetet lefolytatni.
Éppen azért, mert a NATO-csatlakozást ez nem segíti elő, tehát nem jelent piros pontot a magyar kormányzatnak, a környezet megvédése sokkal fontosabb, mint néhány pár-, akár száz millió dollár bevétele is, mivel a szennyezettségünk Európában az élen áll, ezenkívül ezeknek a szolgáltatásoknak az ellenértékét sem kérjük meg rendesen, ami a lőtér használatát, őrzését és karbantartását, valamint rendbetételét jelenti. Ezért a Kisgazdapárt részéről ezt a törvénytervezetet nem támogatjuk, és nemmel fogunk szavazni. Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi