DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A könyvvizsgálói kamaráról szóló törvényhez több módosító javaslatot nyújtottam be a Magyar Demokrata Fórum, a Fidesz-Magyar Polgári Párt és a Kereszténydemokrata Néppárt nevében.
Ebben a fejezetben két témakörrel foglalkoznék. Az egyik a könyvvizsgálók függetlenségének a kérdésköre, a másik a könyvvizsgálói társaságok vezetésében a könyvvizsgálók szerepe.
A vezérszónoki felszólalásomban jeleztem, hogy két olyan pont van, amely mindenféleképpen módosításra szorul, és ennek megfelelő javaslatot teszünk. Az egyik a könyvvizsgálók függetlenségének a megerősítése, a másik pedig a felügyelet kérdése, ami magának a kamarának a függetlenségét próbálja biztosítani, tehát itt rokon.
A törvényjavaslat 5. § d) pontjában - amit az előttem lévő képviselőtársam is említett - rendelkezik arról, hogy könyvvizsgáló, egy-két kivétellel, nem állhat munkaviszonyban, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, tehát főszabályként megállapítja, hogy nem állhat alkalmazotti jogviszonyban. Ez nagyon helyes, a könyvvizsgálók függetlenségét biztosítja, hiszen az üzleti könyveket olyan záradékkal kell ellátni, ami a könyvvizsgáló személyes felelősségét tükrözi. Ezek az ellenjegyzések egyénileg történnek, ezért egy munkaviszonyban, egy alá-, fölérendeltségi viszonyban kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet a könyvvizsgáló. Nincs is ebben vita köztünk, ebben mindenki egyetért, és az előterjesztő is úgy gondolta, hogy az az alaphelyzet, hogy nem állhat munkaviszonyban a könyvvizsgáló. Ellenben úgy ítélem meg, hogy az úgynevezett kivételek túl tágra sikeredtek.
Két ponton tesz kivételt a jelenlegi törvényjavaslat. Az egyik a 30. § (1) bekezdésében, amikor azt mondja, hogy kivételt képez ez alól a könyvvizsgálói társaság, illetve maga a könyvvizsgáló, tehát itt állhat alkalmazásban könyvvizsgáló. Ez teljesen értelemszerű és érthető, hisz egy könyvvizsgálói társaságba alkalmazotti jogviszonyba kerül, és egy könyvvizsgálónál is hasonló helyzetbe.
A 6. § (1) bekezdésében azonban egy olyan könnyítést, illetve egy olyan tág nyitást tesz a törvényjavaslat, ami megítélésem szerint nem fogadható el. Nevezetesen arról van szó, hogy a kivételek között említi gyakorlatilag, hogy minden esetben kivétel - tehát végül is állhat alkalmazotti jogviszonyban egy könyvvizsgáló -, ha a munkaadó munkaköri feladatként jelöli meg a könyvvizsgálat végzését, illetve a munkáltató írásban nyilatkozik arról, hogy a kamarai tag a feladatát függetlenségének csorbítása nélkül el tudja látni.
Megítélésem szerint gyakorlatilag minden munkáltató képes erre a nyilatkozatra. Ez egy túl tág kör. Véleményem szerint ez a metódus megtartható, azonban kizárólag a könyvvizsgáló társaságoknál és kizárólag a könyvvizsgálóknál történő alkalmazás esetén. Tehát én úgy gondolom, hogy azt a kört nem célszerű kinyitni, hogy máshol is állhat könyvvizsgáló alkalmazásban, ugyanakkor célszerűnek tartom azt a nyilatkozatot, amit a munkaadó tesz, hogy nem befolyásolja függetlenségében.
A módosító javaslatom tehát arra irányult, hogy a 6. § (1) bekezdése, ez a tág rész maradjon el. Ennek hasznos elemeit átemeltem, és a 45. számon jelzett módosító javaslatba tettem be.
A másik kérdéskör, amit igyekeztem módosító javaslattal érinteni, 33. számon olvasható az ajánlatban, ez a könyvvizsgálói társaságok vezetéséről szól. A jelenlegi törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy könyvvizsgálói társaságok esetén a könyvvizsgálói tevékenység akkor folytatható, ha a szavazati jogok többségével kamarai tagok rendelkeznek, illetőleg a bejegyzéshez szükséges feltételekkel a tulajdonos országban a megfelelő könyvvizsgálói társaságok rendelkeznek. Ez nem elég egyértelmű, sőt, egyáltalán nem tisztázottak, hogy mik azok a feltételek, amiknek a tulajdonos országban meg kell felelni. Én úgy gondolom, hogy az végezhet könyvvizsgálatot, aki a magyar kamara tagja, és jogosan elvárható az, hogy a könyvvizsgálói társaságok vezetésében is többséggel legyenek ezek a kamarai tagok. Természetesen - és én úgy gondolom, hogy elsősorban - nemzetközi viszonosság alapján elismerhetők a könyvvizsgálói végzettségek, de ez a javaslat nem erről, nem a viszonosságról szól. A viszonosságra lesz később egy intézkedés, arra ki fogok még térni.
Összességében én azt javaslom, hogy a könyvvizsgálói függetlenség megőrzése érdekében az alkalmazotti jogviszonyt igenis szigorítsuk meg; csak könyvvizsgálói társaságoknál és könyvvizsgálónál lehessen alkalmazni könyvvizsgálót; és ebben az esetben is követeljük meg a javaslat által is említett nyilatkozatot, amely alapján biztosítható, hogy a könyvvizsgáló a függetlenségének megtartása mellett végezheti a munkáját.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi