DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, fontos részéhez érkeztünk el a törvénynek, nevezetesen a felügyelet kérdéséhez, hogy ki gyakorolja a felügyeletet a könyvvizsgálói kamara fölött. Ha ez egy szakmai köztestület, akkor teljes mértékben indokolt - mint ahogy a jogszabály is mondja -, hogy egy törvényességi felügyelet legyen a kamara felett, nem pedig szakmai vagy egyéb olyan jellegű felügyelet, amely, mondjuk, a gazdaságirányításban is részt vesz.
Ez a javaslat, amelyet tárgyalunk, a Pénzügyminisztérium előterjesztése. Az elmúlt alkalommal is - bevallom őszintén, elég rossz hatásfokkal - kifogásoltam, hogy az Igazságügyi Minisztérium nincs jelen a tárgyalásnál, amikor felvetődik annak a kérdése, hogy az európai szokásoknak megfelelően az ő felügyelete alá kerüljön a könyvvizsgálói kamara, ezt ismételten megjegyezném.
Módosító javaslatot készítettem 52. szám alatt, ahol a képesítőbizottság elnökének, elnökhelyettesének és tagjainak kinevezéséről van szó; 53. szám alatt, ahol a vizsgaszabályzat közzétételéről van szó; 54. szám alatt, ahol a vizsgabizottságok elnökeinek és a vizsgáztatók kinevezéséről van szó; és 59. szám alatt, ahol a törvényességi felügyeletről, magáról van szó.
Úgy ítélem meg, ahhoz, hogy ez ne egy ilyen szakmai kontroll legyen, ne egy ilyen szakmai presszió legyen, elkerülhetetlen, hogy a pénzügyi tárca helyett az Igazságügyi Minisztérium gyakorolja a törvényességi felügyeletet. Nem új ez a magyar jogtörténetben. A két világháború közötti időszakban, amikor működött könyvvizsgálói kamara, akkor is az Igazságügyi Minisztériumhoz tartozott, és az európai országok döntő többségében is oda tartozik.
Miért kerülne a Pénzügyminisztériumhoz? Erre nem kaptam megfelelő választ. Kézenfekvő, hogy a Pénzügyminisztériumnak van egy számviteli főosztálya, de önmagában ez nem lehet elegendő érv ahhoz, hogy ennek a felügyelete odakerüljön. Érvként hangzott el, illetve az előterjesztés tartalmazza, hogy állami feladatok kerülnek átadásra a kamarának. Megítélésem szerint itt nem állami feladatok kerülnek átadásra, hanem köztestületi feladatok. Az egy más kérdés, hogy a Pénzügyminisztérium gyakorolta egy időben ezeket a feladatokat, de semmiféleképpen nem ott a helye. Az az igazság, hogy ha ezek a feladatok, amelyeket felsoroltam és módosító javaslatot készítettem, a Pénzügyminisztériumhoz kerülnek, óhatatlanul felvetődik az a gyanú, hogy a Pénzügyminisztérium valami többet akar itt mint törvényességi felügyeletet, és ezt semmiféleképpen nem tudjuk elfogadni.
Ezért mindenkit arra kérnék, amikor a törvénynek erről a részéről beszél, és képviselőtársait próbálja meggyőzni arról, hogy a könyvvizsgálói kamarának az igazi függetlenségét, a szakmai függetlenségét akkor lehet biztosítani, ha csak egy törvényességi kontroll van fölötte, nem pedig egy olyan szakmai szervezet, amely a gazdaságpolitika irányításában részt vesz, s óhatatlanul, akarva-akaratlanul is kinyújtja csápjait ezekkel az eszközökkel, amelyeket ez a törvény biztosít neki. Ez mindenféleképpen elkerülendő lenne.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi