GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Szeretném tovább folytatni azt a gondolatsort, amit megkezdett Demeter képviselőtársam. Én úgy gondolom, hogy a módosító javaslatokban és a kormány által támogatandó módosító javaslatokban egyértelművé kell tenni, hogy Magyarországon kötelező a kamarai tagság, és ebben az esetben nem elegendő, hogyha a képesített vagy végzett könyvvizsgálók a kamara tagjai, hanem azt a könyvvizsgáló társaságok számára is ezt elő kell írni. Elnézést kérek, elnök úr, hogy egy kicsit átlépem, de a hatályba léptető rendelkezéseknél ki is mondjuk, hogy a társaságoknak a törvény hatálybaléptekor megszűnik a másik kamaráknál lévő tagságuk. Ebben az esetben ezt itt kötelezően elő kell írni, erre szeretném felhívni a figyelmet.
A munkaviszonnyal kapcsolatos dolog: szintén fontos lenne a kormány álláspontját konkretizálni, megerősíteni, és tényleg kiirtani a tervezetből azt a 6. §-t, amely kiskaput nyitna mindenki számára. Én elfogadom azt, hogy az Állami Számvevőszéknél, a Vám- és Pénzügyőrségnél vagy az APEH-nál szükség van arra, hogy a munkatársak rendelkezzenek könyvvizsgálói képesítéssel, ezt nem kellene megtiltani, el kell fogadni, de amikor ott végeznek munkaviszonyban tevékenységet, akkor függesszék fel a könyvvizsgálói tevékenységüket.
A függetlenség kapcsán én úgy gondolom, hogy pontosítani kell - és erre adtunk be módosító indítványt -, hogy nem utasíthatók a könyvvizsgálat eredményét, a záradékot, a mérleget, a beszámolót illetően, egyéb más kérdésekben a társaság vezetői, mindegy, hogy ők maguk könyvvizsgálók vagy sem, utasíthatók, de a záradékra, az aláírásra semmi körülmények között.
Nagyon fontosnak tartanánk, ha a 12. § (4)-(5) bekezdésével kapcsolatban, ami az ajánlás 23., 24. pontjában van, a kormány megváltoztatná az álláspontját. Meggyőződésünk, hogy ezek a pontok nem ide valók. Ezek szerződésben kikötött feltételek, ez minden esetben az adott könyvvizsgáló és a megbízó közötti feltételeket szabályozza, ehhez a kamarának nincs különösebb jogosítványa, nem lehet ehhez köze. Köszönöm szépen a szót.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi