DR. JESZENSZKY GÉZA

Full text search

DR. JESZENSZKY GÉZA
DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt gondolom, érdemes fölfigyelni arra az eltérő hangnemre és vitastílusra, ami a mostani román szerződéssel kapcsolatban tapasztalható, és az előzővel kapcsolatban. Azt hiszem, ez a legjobb bizonyítéka annak, hogy az ellenzék részéről elhangzott állásfoglalásokban, mondatokban mennyire egységes az a törekvés, hogy a szomszédi kapcsolatainkat a legjobb irányba befolyásoljuk. Tehát azzal a Romániával szemben, amely - ha úgy tetszik - több sérelmet követett el a magyar kisebbséggel szemben évtizedeken keresztül, mint a rövid állami léttel rendelkező Szlovákia - de hozzávehetjük Csehszlovákia ugyancsak háromnegyed évszázados történelmét -, mégis egy rossz szerződés esetében is az ellenzék a jóhiszeműséget hajlandó elfogadni.
Én egy olyan párt nevében fejezem ki azt a reményemet, hogy az Országgyűlés mostani vitája is meg fogja erősíteni Romániában azt az irányvonalat, amelynek a megszületését az elmúlt hónapokban láttuk, egy olyan párt nevében szólok - a Magyar Demokrata Néppárt nevében -, amely már az ősz, a tél folyamán ezt a különbséget figyelembe vette: amikor szeptemberben először került a parlament rendkívüli ülése elé ez a szerződés, akkor nagyon határozott hangnemben fogalmazta meg fenntartásait, kritikáját, de a ratifikációs vitában már a romániai választások ismeretében, az előlegezett bizalom jegyében tartózkodott a szavazáskor. Úgy gondolom, sok jele van annak, hogy az ellenzék ezt a most már nem előlegezett bizalmat, hanem a bizonyos szempontból már megszolgált bizalmat figyelembe fogja venni.
Ugyanakkor figyelmeztet bennünket az, hogy miközben a bizalmat erősíti a román kormány legutóbbi döntése, nevezetesen a tanügyi törvény, az oktatási törvény módosítására tett ígéret, illetve határozat, ugyanakkor ennek a fogadtatása, nevezetesen az Iliescu és pártja részérőli fogadtatása azt is jelzi, hogy mennyire nem volt jóhiszemű az a román vezetés, amely ezt a szerződést az ősz folyamán aláírta. Hiszen ennek a szerződésnek a gyenge pontjai között mégiscsak éppen a legerősebb pont volt az, hogy szavakban benne volt az anyanyelvi oktatás joga.
Volt még egy értelmezési vita is a szerződés aláírása körül, hogy ebben benne van-e vajon, mondjuk, a magyar egyetem helyreállítása Kolozsvárott, és az RMDSZ erre vonatkozó álláspontját hevesen elvitatta rögtön az akkori román kormány. Mondhatjuk tehát, hogy most ez is leleplezi Iliescut és a szerződést kötőket, hogy amennyiben a választás más eredményt hozott volna - és most ne bocsátkozzunk bele abba az úgyis bizonyíthatatlan találgatásba, hogy a szerződés kit segített, de amennyiben a román nép nem döntött volna olyan bölcsen és Iliescuékat és kormányát a hatalmon tartja -, akkor láthatjuk, hogy mi következett volna be, hiszen a mostani kritika, az oktatási törvény felülvizsgálatával szembeni kritika is jelzi, hogy a szerződést aláíró román kormányban nem volt meg a politikai akarat a viszony javítására.
Most azonban reményeink szerint megvan ez a politikai akarat, és abban is reménykedünk, hogy ez nem csupán a NATO-tagság még mindig remélt esélyének szól, hanem annak a felismerésnek, aminek itt nemcsak az elhangzó szavak adják tanújelét, hanem inkább az, hogy Románia mai vezetése fölismerte azt, hogy érdekeink valóban évszázadok óta közösek - sokszor az ellenfeleink is közösek voltak -, de most az új világtörténelmi korszakban Románia csak Magyarországgal együtt, mondhatnánk, hogy egy jövendő szövetségesként boldogulhat.
Azt hiszem tehát, ez az Országgyűlés ki tudja fejezni azt a reményt, hogy Románia a jövőben a NATO-ban is Magyarország szövetségese lesz, és ez garanciát jelent arra vonatkozóan, hogy azok a kisebbségi panaszok, amelyek tulajdonképpen évtizedek óta napirenden voltak, ezek fokozatosan oldódnak és megoldást nyernek. Erre vonatkozóan pedig valóban az európai intézmények, az európai mentalitás érvényesülése jelenti a legjobb garanciát. És ezt kívánjuk, hogy Románia ezt az utat folytassa.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi