DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Alelnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A társadalmi szervezetek kezelői jogának megszüntetéséről szóló 1990. évi LXX. törvény kártalanítás nélkül elvonta a társadalmi szervezeteknek az állami tulajdonú ingatlanokra vonatkozó kezelői jogát azzal, hogy a későbbiekben külön törvény rendezi ezek jogi helyzetét.
Sajnálatos módon ez a törvény azóta sem született meg, bár erre több kísérlet is történt. 1992-ben is született egy törvényjavaslat, és az elmúlt időben is napvilágot látott egy újabb törvényjavaslat. E törvényjavaslat a pártokkal egyetemben kezelte volna a társadalmi szervezetek ingatlantulajdona jogi helyzetének rendezését, de időközben bizonyos pártok ingatlantulajdon-szerzésével kapcsolatban vizsgálat indult, illetve, ha igaz, újabb vizsgálat kezdődik majd a parlamentben.
(14.40)
Indokolatlan, hogy a társadalmi szervezetek emiatt újabb időhátrányba kerüljenek, ezért a pártok nélkül, most már csak az egyéb társadalmi szervezetekre vonatkozóan terjesztettük elő ezt a törvényjavaslatot. Nagyon fontos, hiszen ezen ingatlanok óriási értéket képviselnek, több milliárdos értéket, és az állaguk folyamatosan romlik. Indokolt bizonyos esetekben a társadalmi szervezetek tulajdonába adni az ingatlanokat, bizonyos esetekben a többletingatlanokra bérleti jog lehetőségét biztosítani, és bizonyos esetekben esetleg ingyenes használatot biztosítani.
A törvényjavaslat ezt a kérdést szeretné rendezni, és a sürgősséget azért kértük, mert úgy gondoljuk, hogy indokolatlan lenne, ha tovább húzódna ez az ügy; másrészt pedig szerencsétlen lenne, ha a jövő évi választási kampány során kerülne sor e törvény vitájára.
Ezért kérjük, hogy lehetőség szerint minél előbb tárgyalja meg az Országgyűlés, és ha lehet, még az ősz során megkaphassák ezek a szervezetek tulajdonba az ingatlanokat. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi