DR. SÜMEGHY CSABA

Full text search

DR. SÜMEGHY CSABA
DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Mint önök előtt közismert, a munka törvénykönyve módosításának tárgyalása jelenleg folyamatban van. Sajnálatosan azonban kimaradtak a törvénykönyv módosításából olyan praktikus dolgok, amik ma a munka világának szabályozásához nélkülözhetetlenek.
Ezért önálló törvénytervezetem két praktikus témakört ölel föl; az egyik a szabadságok kiadása, a másik pedig a leltárfelelősség kérdése. A szabadságok kiadásával - érzésem szerint - feltétlen muszáj foglalkozni, mert a feketegazdaság megakadályozására létrejött munkaügyi ellenőrzés ma elsősorban a gazdasági társaságok, részvénytársaságok, kft.-k és szövetkezetek ellenőrzését végzi, és oly hihetetlen hibákat állapít meg, hogy például kilenc szabadnapot vagy szabadságnapot nem adnak ki egy évből. Ez katasztrofális valóban! Közben a magyar gazdaság egyharmada - mint GDP - a feketegazdaságból származik.
Úgy gondolom, a munkaügyi ellenőrzés, a munkáltatók lejáratásának elkerülése érdekében sokkal hasznosabb lenne, ha a parlament törvényi erőre emelné azt a Magyarországon évtizedeken keresztül bevált gyakorlatot, hogy a szabadságot az elkövetkezendő év április 30-áig a dolgozóval egyeztetve ki lehessen adni.
A másik hasonló praktikus ok a leltárhiány megállapítása, illetve a leltárfelelősség kérdése. Itt szeretném elmondani, hogy egy régen jól bevált gyakorlatot tervezek a törvényjavaslatban visszaállíttatni, ami végső soron a munkaadóra és a munkavállalóra egyaránt kedvezőbb lehetőséget és jogbiztonságot ad a kaució bevezetésével. Úgy gondolom, ezt nem lehet nélkülözni és megkerülni, mert a kormány által most benyújtott munka törvénykönyve tervezeténél az ÉT-n ez végig napirenden szerepelt.
Tehát ha az ÉT-t nem akarja a kormány negligálni, akkor ezt a kérdést mindenféleképpen támogatólag a parlament elé kell terjeszteni, és kérem a parlamentet ennek elfogadására. Köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi