DR. TÍMÁR GYÖRGY

Full text search

DR. TÍMÁR GYÖRGY
DR. TÍMÁR GYÖRGY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Mélyen tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, minden joganyagot, illetőleg talán lehetne úgy is mondani, hogy minden jelenséget a maga értelmezési tartományán belül kell megvizsgálni, hogy célszerűen és hasznosan tudjuk kielemezni és eldönteni.
(14.50)
Akkor, amikor felmerül az igen tisztelt parlamentben magának a parlamentnek a szerepe - mert tulajdonképpen itt arról van szó, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmánya milyen hatáskörrel és illetékességgel ruházta fel a Magyar Köztársaság parlamentjét, illetőleg a parlamentbe delegált egyes képviselőket milyen feladatok terhelik -, úgy gondolom, hogy célszerű a reális folyamatokkal szembenézni. Hazánk pillanatnyilag egy tanuló demokrácia. Úgy a polgár - tehát a népszuverenitás letéteményese -, mint a szuverenitás képviseletével felruházott képviselő, egyformán tanulja azokat a feladatokat és azokat az ismérveket, amelyek valójában egy polgári demokratikus rendet jellemeznek.
Ezeket azért bocsátottam előre, ugyanis szeretném eloszlatni azokat a tévedéseket, amelyeknek a lényege az - amire az általam igen tisztelt Trombitás képviselőtársam is utalt itt közvetve -, hogy egy törvénygyár funkcióval tulajdonképpen elvegyék a parlamenttől a politikai vita fórumának a lehetőségét.
(Az elnöki széket G. Nagyné dr. Maczó Ágnes, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Tudomásul kell venni azt a sajnálatos tényt, hogy a médiumok nem minden esetben közvetítik rendeltetésszerűen és megfelelően értelmezve azokat a politikai gondolatokat, amelyeket az egyes politikai pártok képviselői akár itt ebben a Házban, akár a Házon kívül a nyilvánosság elé tárnak. Ennek következtében mindenképpen célszerű, ha egy tanuló demokráciában legalább egy olyan fóruma van a népszuverenitás közvetlen vagy közvetett kifejezőjének, ahol is korlátozásmentesen kifejtheti azokat a politikai gondolatokat, amelyek az adott szituációban, az adott kérdéskörben relevánsak, tehát fontosak.
A magyar alkotmány 2. § (2) bekezdése határozza meg ezt akkor, amikor azt mondja, hogy a népszuverenitást a képviselők útján gyakorolja a választópolgár. Természetes, hogy akkor, amikor ennyi, számtalan törvénymódosításra szorulunk, amikor az élet bebizonyítja, hogy az a többség, amelyik egy kézben tartja a törvényalkotást, és saját szuverén elhatározásától függően, a parlamenti ellenzék törvényes és alkotmányos ellenállása ellenére tulajdonképpen korlátozásmentesen tudja érvényesíteni az akaratát a törvényalkotásban, az élet tényei bebizonyítják, hogy hány esetben végzi célszerűtlenül ezt a munkáját.
Elegendő utalnom az Alkotmánybíróság számtalan határozatára, amely ilyen vagy olyan formában az egyes törvényeket elerőtlenítette, részben megvonta a törvényerejű következményeiket; illetőleg ez a Ház hány esetben módosította a csupán röviddel előbb megalkotott jogszabályokat.
Tehát hibás az a szemlélet, ami elsődlegesen a törvénygyári funkciót kívánja érvényesíttetni a Magyar Köztársaság parlamentjével. Helytelen!
Erre több más egyéb megoldás képzelhető el, illetőleg körvonalazható, akár úgy, ahogy Trombitás képviselőtársam előterjesztette, akár számtalan egyéb módon. Ismerjük a világ parlamentjeinek, illetve törvényalkotásainak a rendszerét; lehet adaptálni ezek közül a legcélszerűbbet a jelenlegi reális magyar viszonyokra. Ezzel szemben nagyon fontos feladat az, amit előbb önök elé tártam: egy nyilvános politikai fórum. Igenis egy átmeneti korszakban élünk, ahol fokozott jelentősége van, hogy a társadalmon belül meglevő sajnálatos feszültségek legalább olyan módon kerüljenek feloldásra, hogy közkinccsé tehessük a kritikát.
Nem a jelenlegi ellenzéknek az érdeke, hanem elsősorban a jelenlegi kormányzó pártoknak, hogy parlamenti, demokratikus eszközökkel, kollegiálisan meghallgathassák azokat az ellenérveket, amikre ők nem gondoltak. Mindannyian emberek vagyunk. Egyikünk sem hordja a tarisznyájában a mindentudás varázskövét. Tévedhetünk. Adassék meg a parlamenti patkó mindkét oldalának a tévedés joga - az emberi tévedés joga -, de ne legyen egyikünk sem olyan gőgös, hogy eleve elzárkózzon az ellenvélemény meghallgatásától.
Azok a formák, amelyek ebben a parlamentben a jelenlegi Házszabály szerint bevezettettek, nemhogy szűkítendők, hanem bővítendők ennek a kérdéskörnek a keretében. Éppen az lenne az érdek, hogy itt, ennek a Háznak a falai között, hogy úgy mondjam, politikusi nyíltsággal, kollegialitási szinten oldódjanak a feszültségek, történjen meg az eszmecsere, és az eszmecserék ne váljanak a Parlament falain kívüli rögeszmecserékké.
Mélyen Tisztelt Képviselőtársaim! Önök, akik most a kormányzó többséget képviselik, kérem, gondolják végig: nem az a feladat, hogy el kell hallgattatni a kritikát, hanem minél inkább lehetőséget kell adni a kritikára, mert a kritikák tisztítótüzében van esély az igazság feltárására, és a helyes út minél előbbi és célszerű megtalálására.
Aki magabiztos, aki tudja, hogy jó szándékú és tárgyszerű, szakszerű, az nem fél a kritikától. Úgy gondolom, az lenne a helyes mentalitás, ha a kormányoldal, amely 72 százalékos többségével úgyis minden elképzelhető parlamenti eszköznek a birtokában van, nem szűkítené, hanem tágítaná azt a teret, amelyikben az ellenzék a néptől kapott felhatalmazás alapján a parlamenti vagy alkotmányos ellenőrző, illetőleg kritikai feladatait gyakorolja.
Nagyon köszönöm, elnök asszony.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi