T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Minisztériumunk is szeretné megköszönni a felvetését és azokat a pozitív javaslatait, amelyeket a K+F tevékenység és a kutatóintézetek kapcsán megtett, hiszen egyetértünk képviselő úrral abban, hogy a kutatás-fejlesztés támogatása, működőképességének fenntartása és fejlesztése egyik meghatározó előfeltétele a gazdaság modernizációjának, fellendülésének.
Észrevehető volt a tisztelt Ház konszenzusa abban, hogy a kutatás-fejlesztést végző intézményeket valamiképpen konszolidálni kell. Ezzel természetesen a minisztériumunk is egyetért. Egy pici pontosítást szeretnék tenni: ma a kormány a költségvetésből bizonyos mértékben több pénzt biztosít kutatás-fejlesztésre, mint az elmúlt években; ennek megfelelően a GDP több mint 0,7 százaléka áll rendelkezésre kutatás-fejlesztésre. Természetesen ezek tulajdonképpen csak kormányzati pénzek nagyrészt, hiszen - mint ahogy többen elmondták a képviselő urak közül - a magánszféra ma nem igazából igényli a kutatás-fejlesztést, nem igazából veszi igénybe, és nem tartja fenn azt. A fejlett piacgazdaságú országokban természetesen a magánszféra is alkalmazza ezeket a kutatásokat, és ennek megfelelően többletráfordítás vehető igénybe.
A minisztériumunk köszöni a képviselő úr felvetéseit, azok közül egyet-kettőt megfontolandónak, alkalmazhatónak és elképzelhetőnek tartunk, hiszen a minisztériumunktól sem idegen az az elképzelés, hogy egy külön vagyonkezelői szervezetben legyen ez az egész intézményrendszer felügyelve, vagy valamilyen holding formájában felügyeljük.
Mindenképpen fontos, hogy ezen rendszerek valós reorganizációja megtörténjen, annak megfelelően, ahogy azt a képviselő urak itt többen elmondták. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi