DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azt hiszem, hogy ha Jeszenszky Géza képviselő úrral meg tudunk állapodni abban, hogy nem helyes a parlamentben egy nemzet szavahihetőségét megkérdőjelezni, elismerem, hogy akkor nem helyes súlyos szavakkal sem illetni a képviselő urat; azt hiszem, hogy a jövőben ennek jegyében tudjuk kapcsolatunkat folytatni.
Tisztelt Elnök Úr! Ami a magyar-szlovák alapszerződést illeti: a vitából - mint megannyi korábbi vitából - ezúttal is kiderült, hogy nincs lényeges különbség a kormányoldal és az ellenzék között a szlovákiai magyar közösség helyzetének megítélésében.
A különbség abban van, hogy a kormány álláspontja szerint a magyar közösségek helyzete a kétoldalú kapcsolatok rendkívül fontos, de korántsem egyedüli mércéje, valamint különbség van abban is, hogy a valóban létező problémákra más választ ad a kormány, és mást az ellenzék. Mintha másban keresnénk az okot is.
Az ellenzék rendre az alapszerződést jelöli meg a szlovákiai magyar közösség helyzetében bekövetkezett romlás okaként, míg a kormány megítélése szerint Szlovákiában az utóbbi időben folyamatosan tapasztalható és aggályra jócskán okot adó tendenciák a szlovák belpolitikában keresendőek.
A Németh Zsolt képviselő úr által is megemlített anomáliák jó része - gondolok itt a büntetőjog módosítására, a köztársasági elnök és a miniszterelnök közötti viszonyra és másra; a lista időközben kiegészült az elmúlt hétvégi népszavazási problémákkal -, mind-mind a demokrácia általános deficitjével függ össze.
A kérdés, amelyre a helyes választ keressük, így hangzik: mivel ártunk vagy mivel használunk jobban célkitűzéseinknek, ha kihirdetjük, vagy ha nem hirdetjük ki az alapszerződést? A kormány álláspontja szerint, ha - törvényes kötelezettségünknek eleget nem téve - nem hirdetnénk ki az alapszerződést, akkor ezzel a lépésünkkel azoknak a szlovákiai erőknek használnánk, akik kezdettől fogva gyanakvással, rosszindulattal kezelték az alapszerződés ügyét, és soha nem hittek a magyar szándékok őszinteségében. Ebben a lépésben saját álláspontjukat látnák igazolva.
Magyarországon is vannak olyan politikai erők, akik szintén gyanakvással kezelték az alapszerződés ügyét, és amint a vita is mutatta, az alapszerződés megkérdőjelezésében érdekeltek. (Folyamatos zaj.)A kormány ebben soha nem lesz az ellenzék partnere, a kormány ugyanis az alapszerződés végrehajtásában érdekelt, nem pedig annak folyamatos lebegtetésében!
Ne feledjük el, tisztelt képviselőtársaim, hogy az alapszerződés nem csupán Szlovákia terhére állapít meg kötelezettségeket a szlovákiai magyar közösség javára, hanem Magyarország terhére is, a magyarországi szlovák közösség javára. Éppen Németh Zsolt képviselő úr volt az, aki felszólalásában precízebbé tette a kihirdetés jogi jellegét; ezt ezúton is megköszönöm neki.
Valóban: az alapszerződés a kihirdetéssel válik a magyar jog részévé. A kihirdetésnek a két ország közötti kapcsolatra közjogi értelemben nincs hatása, de azok a magyarországi nemzeti kisebbségek - jelesül esetünkben a szlovákiai magyar kisebbség - akkor tudják az alapszerződésből fakadó jogaikat a magyar állammal szemben érvényesíteni, ha a kihirdetésre sor kerül.
(18.10)
És megfordítva: ha a Magyar Országgyűlés nem hirdeti ki az alapszerződést, akkor a magyarországi szlovák kisebbséget fosztja meg az alapszerződésben foglaltak érvényesíthetőségétől, azaz ebben az esetben éppen úgy járna el, mint amit a szlovák partnerének felró. Kérem az Országgyűlést, hogy ezt a szempontot is mérlegelje a döntése során.
A vitában a Fidesz szónoka - nem először teszi - rendkívül súlyos szavakkal illeti a külügyi kormányzatot külpolitikai vonalvezetése miatt. Meglehet, hogy ez a Fidesz hivatalos álláspontja, én mégis inkább Orbán Viktorral értenék egyet, aki az integrációs eredményekkel kapcsolatban a következőket mondta: "Abban, hogy az ország idáig eljuthatott, része volt a kiegyensúlyozott, visszafogott, mérsékelt, szomszédaival a megegyezést és nem a revánsot kereső külpolitikának, amelyet az ország képviselt." (Balsay István: Éljen! Így van! - Taps a kormánypártok padsoraiban.)
A kormány osztja ezt az értékelést, és a jövőben sem hagyja magát eltántorítani ettől a politikától, és ennek jegyében kéri az Országgyűlést, hogy a magyar-szlovák alapszerződést hirdesse ki. (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Közbeszólások az ellenzéki padsorokban: Nem! Nem!)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi