DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A mai napon az Országgyűlés Európa történelmének egyik legjelentősebb napján ülésezik. Akinek volt módja reggel fél 11 felé megnézni a televízióban, amikor az Egyesült Államok elnöke, Jelcin elnök, a Francia Köztársaság elnöke aláírták a NATO és Oroszország közötti egyezményt, annak az a gondolat jutott eszébe, hogy 1945. május 9-én véget ért a második világháború, ma pedig véget ért a hidegháború. Abban a pillanatban, amikor Jelcin elnök föltette az egyezményt, olyan boldogan mutatta, mint egy diák, amikor elvégezte az iskoláját, és előtte áll a jövő, és reméli, hogy az alapot ad; akkor, abban a percben átfutott rajtam, hogy igen, Magyarország két szörnyű megszállás után végre biztonságot fog kapni; de ugyanakkor az is, hogy Oroszország Európa része legyen. Átfutott rajtam De Gaulle víziója, aki azt mondotta, hogy Európa az Atlanti-óceántól az Uralig tart, és bízunk abban - bíznunk kell -, lehet, hogy a jövő évtized elején, de Oroszország is az Európai Unió tagja lesz.
Ezzel kapcsolatban, amikor a magyar-szlovák alapszerződésről tárgyalunk, akkor ugyancsak arra kell gondolnunk, hogy amég Oroszország Európa és nyugat felé jön, Meiar kormányfő kelet felé akarja vinni nemcsak Szlovákiát, hanem a magyarokat is. Megdöbbentő, hogy a kormány arra vállalkozik, hogy kihirdet egy törvényt olyankor, amikor Európában, pár nappal ezelőtt Szlovákiában egy olyan választás zajlott le, amely eredményének a hirdetésénél azt hittem, hogy Zaire vagy a Kongói Köztársaság eredményeit hallom.
Egy ilyen kormánnyal kötött szerződés ratifikációját a kormány elsőrendű kötelessége lenne elhalasztani, és bizonyítani, hogy az alapszerződésben megjelölt feltételek és a magyarság sorsa jobb, de ha nem tudja az anyanyelvét oktatásban gyakorolni, ha nem tudja nemzeti öntudatát megőrizni, akkor az alapszerződésnek semmi értelme nincsen; és ha nem utasítjuk vissza, illetve úgy írja a kormány, hogy még egy kissé talán várni kell - úgy érzem, a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontjával is egyezett volna, hogy várjunk -, és amennyiben a kormány az ott élő magyarság alapvető jogainak a gyakorlásával bizonyítja, hogy ez a szerződés reményteljes, akkor igenis meg lehetne szavazni.
A Kereszténydemokrata Néppárt a kormánynak ezt a magatartását felelőtlennek tartja, és ezért az ott élő magyarság érdekében nemmel szavaztunk. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi