CSÓTI GYÖRGY

Full text search

CSÓTI GYÖRGY
CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum a szavazás során tartózkodott, mert a magyar-orosz alapszerződés kihirdetését mindaddig nem támogatja, amíg az elrabolt magyar műkincsek sorsát a szóban forgó szerződés szellemében Magyarország számára megnyugtató módon nem rendezik.
Az alapszerződés 14. cikkelye ugyanis kimondja: "A felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy óvják és ápolják a másik félnek a saját területükön található kulturális értékeit és történelmi emlékeit. Elősegítik azon műalkotások visszaszolgáltatását, amelyek a másik fél nemzeti tulajdonát képezik."
(17.50)
Ezek a mondatok önmagukért beszélnek. Az orosz törvényhozás, a duma a szerződéssel ellentétesen törvénysértő módon, hiszen ez a lépés a ratifikáció után történt, mégis az orosz állam tulajdonának nyilvánította az elhurcolt műkincseket. Ilyen körülmények között a mi álláspontunk szerint Magyarország számára az alapszerződés kihirdetése elfogadhatatlan. Az MDF a "nem" helyett azért élt a tartózkodás lehetőségével, mert így kívánta jelezni azt a tényt, hogy az 1991. szeptember 6-án aláírt szerződést tartalmilag megfelelőnek tartja, és annak mindkét fél által történő tiszteletben tartása esetén a kihirdetést támogatja.
Tisztelt képviselőtársaim, szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy az ellenzéki pártok erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a határozathozatalt az Országgyűlés halassza el szeptemberig, időt adva ezzel az orosz demokratikus erőknek egy esetleges változtatásra, egy esetleges kedvező fordulatra, egyben jelzést és ösztönzést is adva erre. De sajnos kormánypárti képviselőtársaink és a kormányzati erők ebben nem voltak partnerek.
Tisztelt Képviselőtársaink! Bízunk abban, hogy a többi ellenzéki párttal összehangolt lépésünkkel felhívjuk a nemzetközi közvélemény figyelmét erre az alapvető problémára, és Jelcin elnöknek, az orosz demokratikus erőknek és egy kedvező alkotmánybizottsági döntésnek sikerül elérni a felbecsülhetetlen értékű magyar nemzeti értékek visszaszolgáltatását.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi