DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja a szóban forgó országgyűlési határozatot, mint láthatták, támogatta.
(18.00)
Több oka is volt arra, hogy ezt tette. Először is az, hogy már 1992-ben, ellenzéki pártként is ezt tette a ratifikációs vitában - emlékezzenek csak vissza! (Dr. Pusztai Erzsébet: Néha erre fogja...) Támogatta azért is, mert ezzel az aktussal végre minden magyar állampolgár számára hozzáférhetővé válik e szerződés - egyébként ellenzék által is dicsért - szövege, és benne az a külügyminiszteri levélváltás mint e szerződés szerves része, amelyben - ismét emlékeztetném önöket - az orosz fél bocsánatot kért az 1956-os intervencióért. (Folyamatos zaj.)
Támogattuk persze azért is - mint amit államtitkár úr is elmondott -, mert úgy látjuk, hogy ez az az alapszerződés, amely lehetőséget, hivatkozási alapot szolgáltat arra, hogy rá való hivatkozással megpróbáljuk elérni az általunk is elérendőnek vélt 14. cikkely teljesítését. Mert azt hisszük, hogy ezzel a kihirdetéssel az orosz demokrácia azon erőit támogatjuk - igenis támogatjuk -, amelyek ugyanazért küzdenek, amiért mi. Lássák be, ezt tette Jelcin elnök akkor, amikor másodszor küldte vissza a dumának - formai okokra hivatkozva - az ott elfogadott törvényt!
Támogattuk azért is, mert úgy gondoljuk, hogy a XXI. századhoz közeledve az európai viselkedésmód mércéje a kooperáció és nem a konfrontáció, amelyről Jelcin elnök és a NATO képviselői éppen ezekben az órákban tesznek tanúbizonyságot Párizsban akkor, amikor a NATO és Oroszország közötti szerződést aláírják.
Végül: nem hisszük el, hogy 63 tartózkodás valóban azt éri el, hogy a nemzetközi közvélemény figyelmét erre a tényre - a műkincsügyre - felhívja. Ugyanakkor örülünk annak, hogy a 219 igen szavazattal, e kihirdetés igenlésével, a magyar parlament 219 tagja a helyzet magaslatán állva, egyértelműen a jövő, a most elérhető legjobb országérdekek szempontjából került szolgálatra. Köszönöm a figyelmet. (Felzúdulás az ellenzéki padsorokban. - Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi