DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A múlt év decemberében történt, hogy felkeresett K. Tibor budapesti lakos, felmutatta 1936-ban kelt iskolai bizonyítványát, 1939-ből konfirmációs emléklapját; mindkettő az első betűtől az utolsóig magyarul írott, holott a Román Királyság idején állították ki. Ugyanakkor mint corpus delictit, emberi jogai súlyos megsértésének bizonyságát húzta elő a Központi Nyilvántartó és Választási Hivatal 1996. október 10-i jegyzőkönyvét, mely születési helyét Sáromberke helyett románul, Dumbrvioarának írja. Amikor tiltakozott, csak beadványok és illeték lefizetése után lettek volna hajlandók a szülőhely nevét újra magyarul írni.
Utánanéztem: a panaszra okot adó eljárás az 1992. évi LXVI. törvény és az azzal összefüggő 146/1993. számú kormányrendelet alapján történt.
Mégis megütközve kérdezem, hozzájárulhatunk-e az ilyen sérelmek előidézéséhez. Nem különösen is kegyetlen sebzett honfitársaink érzékenységét semmibe venni, személyi adataikat állami segédlettel megmásítani, románra, szlovákra, ukránra s a többi átírni?
Várom tehát véleményét. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi