PÓDA JENŐ

Full text search

PÓDA JENŐ
PÓDA JENŐ (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar matematikai iskola tartósan a világ élvonalába tartozik. A "tartósan" kifejezést nyugodtan használhatom, hiszen nemcsak az elmúlt évtizedekről, de bátran mondhatom, hogy több mint száz évről van szó. Ennek természetesen nagyon sok oka van. Egy ilyen eredmény elérése és megtartása nem kis erőfeszítés, nagyon sok ember munkájának és a hagyományok megőrzésének eredménye lehet csak.
Az utóbbi időben sajnos egyre kevésbé vonzóak a természettudományi szakok. Nyilván összefügg ez a társadalmi átalakulással, a jövedelmi viszonyokkal, sok minden változással. Ez alól sajnos a matematikaoktatás sem kivétel, talán a számítástechnika inkább.
A magyar matematikai iskola kiváló eredményeinek mércéje többek között a középiskolai diákolimpiák rendszere, ahol tartósan nagyon jó eredmények születnek. A legutóbbin harmadik lett a magyar csapat; ezt inkább elégedetlenséggel vehetjük tudomásul, többször volt első és második is.
Ami a problémákat jelenti: nyilván nemcsak a felkészítésen és a folyóiraton múlik, de az egyszerűen biztosan megállapítható - és erre többen felhívták a figyelmet, legutóbb például Rácz Béla professzor úr, a József Attila Tudományegyetem jeles oktatója -, hogy ha nem jelentkezik egy komolyabb állami támogatás az intézmény és az oktatás mögött, akkor a kiváló magyar matematikaoktatás egyszerűen eltűnik a feltörekvő távol-keleti, ázsiai matematikaoktatás tengerében.
Hol lehetne ilyen támogatást nyújtani? Mindenekelőtt az oktatókon kívül, hiszen itt remek oktatókról van szó, néhány nevet hadd említsek, a mostani szövetségi kapitányt, Pelikán Józsefet Budapestről, vagy a régebbi kiváló oktatók közül Hegedűs Józsefet Bajáról vagy másokat. Szóval az oktatók áldozatos munkáján túl mindenekelőtt a Középiskolai Matematikai Lapok megmentése lenne a legfontosabb feladat. Viszonylag kevés pénzről van szó, mégis nagyon sok diák és nagyon sok pedagógus eredményének legkomolyabb megalapozója ez a lap, amely több mint száz éve működik, és most veszélybe került.
Államtitkár Úr! Mit kívánnak tenni a Középiskolai Matematikai Lapok megmentése érdekében? (Taps az MDF, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi