DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A most napirenden lévő javaslat, a nyugdíjrendszer fokozatos átalakítása több évtizedre határozza meg azokat a feltételeket, amelyek között a társadalom tevékenykedni fog. Az általunk javasolt változások gyökeres reformok, amelyek alapvetően formálják át a munkavállalók érdekeit - talán nem túlzás ezt állítani -, gondolkodásmódját. A szolidaritás elve fennmarad, de mellette felértékelődik majd az eddig kevésre becsült öngondoskodás. A változások mindemellett a nyugdíjrendszer finanszírozási feltételein túlmenően az általános gazdasági viszonyokra is messzemenően kihatnak.
Tisztelt Ház! Miután igen összetett és ugyanakkor szerteágazó törvényekről van szó, a kormány két előadót jelölt ki. Jómagam a változások alapelveiről és részletesebben a járulékfizetési rendszer elveinek változásáról, valamint a tőkefedezeti rendszer bevezetéséről, Kökény miniszter úr pedig a többi törvényjavaslat indoklásáról szól.
Az Országgyűlés, a kormány, mi mindannyian felelősek vagyunk a jövőért. Feladatunk a társadalom modernizálása, a magyar nép jövőjének szilárdabb alapokra helyezése. Felelősek vagyunk az állampolgárok millióinak sorsáért, akik nyugdíját csak a jelenlegi társadalombiztosítási rendszer alapvető és bátor reformja tudja garantálni. Szembe kell néznünk a tényekkel. Lakosságunk öregszik, a 60 éven felüliek tábora nő, miközben az aktív népesség száma és aránya nem emelkedik. Ez a nyugdíjrendszer szempontjából azt jelenti, hogy az elkövetkező évek folyamán a járulékfizetők száma csökken, a nyugdíjasoké viszont egyre nő. 2050-ig a 20 év alattiak aránya 20 százalék alá csökken, míg a nyugdíjasok aránya 19 százalékról több mint 30 százalékra nő fel.
Ezt a problémát súlyosbítja a járulékbefizetést megkerülők növekvő száma és a munkanélküliség. A mai rendszerben az emberek érdektelenek a járulékfizetésben, mert öregkorukra semmi összefüggést nem látnak a befizetett összegek és az alacsony nyugdíjak között.
A nyugdíjrendszer átalakítására régebben készül a kormány. Ennek szellemében terjesztettük a parlament elé a nyugdíjkorhatár fokozatos emelésére tett javaslatot, amelyet az Országgyűlés tavaly elfogadott. A nyugdíjak kifizetésének biztonságát szolgálta a tb-járulékfizetők körének szélesítése, hiszen eddig bizonyos körök - egyébként legálisan - nem fizettek járulékot, miközben a tb-szolgáltatásokból részesültek. E lépéssorozatba illik a most beterjesztett reformjavaslat. Ide fog tartozni még a rokkantnyugdíjazás rendszerében a jövő évben a parlament elé kerülő átalakítás, amelynek irányait a beterjesztett vonatkozó országgyűlési határozattervezet tartalmazza.
A másik országgyűlési határozattervezet azokat a garanciákat foglalja össze, amelyek biztosítják azt, hogy többletfizetési terhe a reformból következően nem lehet az állampolgároknak, sem a munkáltatóknak, sem a munkavállalóknak.
Már hosszabb ideje szükséges lett volna a nyugdíjrendszer korszerűsítése. Az első ilyen igény az 1980-as évek elején merült fel, de akkor nem történt semmi. A '90-es évek elején is megfogalmazódott e törekvés, de konkrét intézkedések akkor sem születtek. Most már nem lehet tovább halasztani a döntéseket. Széchenyi azt mondta: "Mindig csak azon kötelességekről szólunk, amelyekkel szüleinkhez köttetünk, azokról soha vagy ritkán, melyekkel gyermekeink iránt tartozunk, holott ezek még szentebbek." Eljött tehát az ideje nyugdíj-biztosítási rendszerünk teljes körű modernizálásának.
A kormányjavaslat célja - melynek benyújtását a szociális partnerekkel folytatott részletes, hosszan tartó párbeszéd előzte meg - egy olyan reform megvalósítása, amely a társadalmi szolidaritás fennmaradása mint első pillér mellett egy második, új, egyéni felelősségen alapuló nyugdíj-biztosítási pillér felépítését javasolja. A harmadik elem a ma már meglévő és gyorsan terjedő önkéntes biztosítás.
Az időskori biztonságot megerősítő hárompilléres rendszer nemcsak jobb garanciát nyújt a jövőbeni nyugdíjasoknak, hanem ugyanakkor igazságosabb is lesz, mert lehetővé teszi, hogy akik hosszabb ideig dolgoznak és több járulékot fizetnek, a jövőben kedvezőbb ellátásban részesüljenek. Ezen a felismerésen nyugodott az az egyezség, amelyet az Érdekegyeztető Tanácsban a kormány a szociális partnerekkel kötött, és amely szerint a partnerek tudomásul veszik a kormány reformtörekvéseit, azok elé akadályt nem kívánnak gördíteni.
Garantálni a nyugdíjat, igazságosabb rendszert építeni - ez a törvényjavaslat elsődleges célkitűzése. Ugyanakkor, tisztelt Országgyűlés, a kormány javaslata az ország gazdasági és pénzügyi bázisának modernizálását is elő kívánja segíteni.
Tőkeszegény ország vagyunk. Ennek oka is, de következménye is lassú gazdasági fejlődésünk. Egyesek szembehelyezik ezt a szegénységet a nemzeti tőke gazdagságával, hatalmával. A kormányjavaslat egyik fontos célja, hogy az elkövetkezendő évtizedek folyamán nagy mennyiségű nemzeti tőke felhalmozását tegye lehetővé. A számítások szerint a tőkefedezeti pillér olyan megtakarítást eredményez, amely folyamatosan nő, és 2030-ban meghaladja a bruttó nemzeti termék egyharmadát. Ez a magyar nemzeti tőke jövőbeni képződésének alapja. Az így megtakarított összegek elősegítik a magyar befektetések finanszírozását is.
A változások kulcsa, hogy az alapvetően érintettek, tehát a munkavállalók és a munkáltatók, a mainál sokkal jobban legyenek érdekeltek a rendszer működőképességének megőrzésében, vagyis abban, hogy teljesítsenek befizetéseket. Alapvető minőségi változást eredményez, hogy az emberek a nyugdíjjárulékuk egy részét a saját számlájukra fizetik, valóban magukénak tudhatják, ami fölött átlátásuk és ellenőrzésük van.
(9.30)
Ez a reform tehát a jövőnek szól. Építkezik, sok évtizedre határozza meg a társadalmi elosztási rendszerek működését, ezen keresztül az érdekmotivációkat, de persze a pénzügyi egyensúlyi viszonyokat is, amivel a mai parlament az elmúlt három évben hozott sok fontos döntése után talán ezzel járul hozzá leginkább vagy ezzel járulhat hozzá leginkább a jövő formálásához.
A kormány javaslatát rendkívül hosszú előkészítő munka előzte meg. Egyetlen kormány-előterjesztésnek sem volt ilyen részletes, megfontolt, a nemzetközi tapasztalatokat is feltérképező elemzési háttere. Számos - vagy inkább számtalan - tudományos fórumon folytak olykor szenvedélyes viták a nyugdíjrendszer jövőjéről. Az előkészítés alatt álló törvénytervezetet részletes számítási anyag egészíti ki. Ez az elemzési háttér egyfelől a finanszírozhatóság kérdésére kíván megnyugtató választ adni, másfelől pedig hatásszámításokkal a lakossági réteghatásokat mutatja be, és tipikus egyéni élethelyzeteket vizsgál. Ezeket a számításokat, háttéranyagokat a tisztelt képviselők megkapták. A reformkoncepciót s az ezt alátámasztó háttérszámításokat is módja volt tanulmányozni az Érdekegyeztető Tanácsnak, amely egyébként négy fordulóban tárgyalt erről a kérdésről, a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzatnak, amely számtalan alkalommal találkozott a témával, a Tudományos Akadémia több bizottságának, érdekképviseleteknek és pártok frakcióinak is.
A vizsgálatok végeredménye véleményünk szerint az, hogy a kormány által javasolt új rendszer hosszú távon is biztonsággal finanszírozható. A javasolt módosítások egyetlen évben sem növelik a GDP 1 százalékánál nagyobb mértékben az államháztartás hiányát, ugyanakkor olyan hosszú lejáratú források felhalmozódásához vezetnek, amelyek gondoskodnak a finanszírozásról. Mindezt teszik a munkáltatói befizetések fokozatos, szerény mértékű csökkenésével párhuzamosan.
A kormány javaslata messzemenően számol az átmenet kérdésével, elkerülendő, hogy vesztesek legyenek az áttérésből adódóan. Ez nagyon kifinomult és fokozatossági elemeket tartalmazó szabályokat igényel. A tőkefedezeti pillér az 1998-tól munkába lépő generációk számára lesz kötelező, a 47 évesnél fiatalabb korosztály számára pedig választható alternatíva lesz. A 47 évnél idősebbek a tőkefedezeti rendszert nem is választhatják, mert már nem tudnának az új rendszerben elegendő időt gyűjteni, s az így számukra nem lenne gazdaságos. A nyugdíjalap kiszámításánál alkalmazott degresszió megszüntetése fokozatosan, 2009-cel zárul le. Az új rendszerre való áttérést választók egy éven belül még dönthetnek arról, hogy vissza akarnak esetleg lépni a régi rendszerbe vagy sem. Az áttérést adózási kedvezmények és szociálpolitikai támogatások fogják segíteni. Fokozatosság érvényesül az évenkénti nyugdíjemelés, az indexálás technikájában is. A végleges megoldás az, hogy a nyugdíjnövekedés 50 százalékban a keresetek növekedésétől, 50 százalékban pedig a fogyasztói árindextől függ a ma nyugdíjban levők számára.
Az Érdekegyeztető Tanáccsal való megállapodás alapján azonban a végleges rendszerre csak fokozatosan állunk át 2000 után. 1998-ban a reálnyugdíjak 3 százalékkal nőnek, szemben a reálbérek 1,5-2 százalékos emelkedésével. Azaz a nyugdíjak a 13-14 százalékos jövőre prognosztizált infláció mellett 16-17 százalékkal növekednek. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a nyugdíjak elmúlt években bekövetkezett értékvesztését a gazdaság fejlődésével összhangban fokozatosan pótoljuk. Erre garanciát fogalmaz meg a törvénytervezet.
A nyugdíjemelés elválaszthatatlan részét képezi és egyúttal rendszerbeli előrelépést jelent az özvegyi nyugdíjak rendszerének megváltoztatására, amely az átlagra vetítve további mintegy 2 százalékos nyugdíjemelésnek felel meg az előzőeken túlmenően, de azon körre koncentrálva, ahol a legnagyobb szükség van rá. Ezekről a népjóléti miniszter úr részletesen fog szólni majd.
Tisztelt Ház! A mindenkori nyugellátási rendszer igyekszik többfajta követelményt összeegyeztetni annak érdekében, hogy a társadalom élvezhesse az öregkori biztonságot. A mindenkori nyugdíjrendszert jellemző kritérium a szolidaritási elv, amely részben egy adott generáción belül, részben pedig generációk között osztja el újra a nyugdíjbefizetéseket. Másfelől azonban mellőzhetetlen szempont az is, hogy érvényesüljön a biztosítási elv; vagyis a rendszerben résztvevők érezzék, hogy befizetéseiktől, részben jövedelmeik nagyságától, részben szolgálati idejüktől számottevően függő szolgáltatásban részesülnek.
Nehéz eldönteni, hogy milyen súlyú kell legyen a szolidaritási elv a rendszerben, és mennyire fontosak az öngondoskodásra ösztönző elosztási szempontok. Mindenesetre tény az, hogy a ma mindent átható kényszerszolidaritás, amely mind a generációkon belül, mind az egyes generációk között is széles körű vagy talán egyenesen meghatározó jelentőségű állami újraelosztást okoz, eléggé érdektelenné tesz az előtakarékosságban, sőt még a hosszabb szolgálati idő elérésében is. Ez elkerülhetetlenül demoralizáló hatású. Azt az érzetet kelti, hogy nem igazán érdemes önnönmagunkért erőfeszítéseket tenni, mi több, nincsenek kellő érdekek a rendszerben való részvételre sem.
Éppen ezért a társadalombiztosítási járulékfizetés is teljesen új alapokra helyeződik, a polgári demokráciákban megszokott társadalombiztosítási filozófiát helyreállítva. Régóta vitatkozunk arról, hogy a járulékfizetés tulajdonképpen mit fejez ki: a társadalmi szolidaritást vagy a biztosítási elvet? Annak érdekében, hogy ez a jövőre nézve egyértelmű legyen, a törvényjavaslat kimondja, hogy a kötelező társadalombiztosítási rendszerben a biztosítási elv, a társadalmi szolidaritás és a tulajdonhoz fűződő jogok alkotmányos keretek között együttesen érvényesülnek.
Az új társadalombiztosítási filozófia az egyén öngondoskodására, a foglalkoztatónak a hozzájárulási kötelezettségére és az állam garanciavállalására épít. A törvényjavaslat az 1999. évtől lépéseket tesz a munkáltatói járulék további csökkentésének irányába. Annak ellenére, hogy ez a mérték még csekély, van remény arra, hogy az újabb, hatékonyabb, az egyéni érdekeltségre jobban építő társadalombiztosítási rendszer lehetőséget teremt középtávon arra, hogy a munkáltatói járulékterhek érdemlegesen mérséklődhessenek.
Tisztelt Országgyűlés! A mai rendszer, mint ez közismert, kizárólag úgynevezett felosztó-kirovó rendszer. Ennek lényege az, hogy a ma teljesített befizetések a ma esedékes nyugdíjkifizetéseket szolgálják. A rendszernek nem az a logikája tehát, még részben sem, hogy a munkavállaló saját majdani nyugdíjára gyűjt, hanem úgynevezett generációk közötti jövedelemátcsoportosítás valósul meg. A mai keresők befizetnek annyit, amennyi nagyjából éppen a jelenlegi nyugellátási kötelezettségek teljesítéséhez szükséges, azután pedig ők maguk is arra lesznek utalva, hogy a következő, éppen aktív generáció befizetéseiből részesüljenek, valamilyen államilag garantált ellátási szinten. A rendszer logikájából világos, hogy az arányok eltolódása a nyugellátásban részesülők javára az adott időszakban éppen foglalkoztatottak kötelezettségeit, társadalmi terheit növeli. Az is egyértelmű - és a hétköznapi tapasztalatokkal sajnos jól dokumentálható -, hogy az adott játékszabályok mellett ma mindenki inkább adónak érzi a nyugdíj-biztosítási befizetéseket, mint egy olyan társadalmi szerződés elemének, amely saját jelenbeli erőfeszítéseit lényegében befolyásolja és az ő öregkori ellátási színvonalát meghatározza.
Nyilvánvaló tehát, hogy az úgynevezett felosztó-kirovó pillér megreformálása elkerülhetetlen. Már csak annál is inkább, mert ez az elem lesz a jövőben is meghatározó a nyugdíjrendszer egészében, hiszen a járulékbefizetés mintegy 75 százaléka a következő években is ebbe a kasszába megy. Erről a témakörről Kökény miniszter úr fog szólni.
A nyugdíjrendszer reformjának egészét érintő hatása miatt azonban néhány elemet én is ki kell ragadjak. Különösképpen arról szeretnék szólni, hogy a felosztó-kirovó rendszer átalakítása egyúttal a járulékfizetési érdekeltség növelését kell eredményezze annak érdekében, hogy a nyugdíjkifizetések biztonsága fennmaradjon. Ezért változik úgy a rendszer, hogy minden szolgálati évhez azonos százalék tartozik a nyugdíj-megállapítás során. Megszűnik a jövedelembeszámítás degressziója, az átlagjövedelem kétszeresének szintjéig minden forint beszámít a nyugdíjba, nő a minimum szolgálati idő 15 évről 20 évre, és csökken azok köre, akik járulékbefizetés nélkül is szolgálati éveket tudtak kapni. Ez utóbbi körön belül csak a társadalmilag teljesen alátámasztható és indokolható kivételek maradnak meg, vagyis az anyasággal összefüggő és a katonasággal összekapcsolt kedvezmények. Ugyanakkor hangsúlyoznom kell, és ez nagyon fontos, hogy a szerzett jogokat senki, semmilyen körülmények között nem veszítheti el.
Tisztelt Ház! A nyugdíjrendszertől nem idegen a szociálpolitikai elemek jelenléte. A véleményünk azonban az, hogy a szociálpolitikai szempontokat nem a nyugdíjrendszerben, hanem a mellett, annak kiegészítőjeként kell érvényesíteni. Le kell választani az alaprendszerről azokat a megkerülhetetlen és alapvetően az állam elsődleges feladatkörébe tartozó szociális kiegészítő juttatásokat, amelyek egyébként működésképtelenné tennék magát a biztosítási rendszert.
(9.40)
A kormány javaslata mindenekelőtt ezt a követelményt kívánja világosan és következetesen érvényesíteni, amikor bevezetni javasolja az időskorúak járadékát, az özvegyi nyugdíj terén kiterjeszti a választási lehetőséget. A nyugdíjrendszer keretei között önhibájukon kívül ellátást szerezni nem képes állampolgárok számára a szociális ellátás adja a megélhetést, így biztosítható, hogy az alaprendszer karakterisztikus elemei a biztosítási logikát kövessék, azt a logikát, ahol a befizetett járulékokkal világosan és egyértelműen kapcsolatba hozhatók a nyújtott szolgáltatások.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A legalapvetőbb tervezett változás az úgynevezett második pillér, a kötelező, de tőkefedezeti alapon működő nyugdíj-felhalmozási és -finanszírozási rendszer bevezetése. Hosszabb távon a kötelező nyugdíjjárulékok mintegy negyede továbbra is kötelezően, de most már az úgynevezett tőkefedezeti pillérbe folyna be. Ez annyit jelent, hogy a munkavállalók a mai nyugdíjjárulékból 1998-tól 6 százalékpontot a tőkefedezeti rendszerbe fizetnek be - tehát a maiból 6 százalékot a tőkefedezeti rendszerbe fizetnek be -, természetesen akik ezt választják, illetve a pályakezdők persze kötelezően. 1999-ben ez a mérték 1 százalékponttal, 2000-ben további 1 százalékponttal nő. Lehet már korábban is növelni önkéntes alapon ezen mértékeket, amit külön adókedvezménnyel honorálunk.
Az adórendszer a járulékfizetési szabállyal párhuzamosan úgy változik, hogy az semmifajta többletterhet senkinek nem jelent. Bár a hozzájárulás - ellentétben az önkéntes nyugdíjpénztárakkal - az érintett szférában továbbra is kötelező, mégis egészen más viszony alakul ki a fizető állampolgár és a befizetéseit kezelő pénztár között. A befizető joggal érzi úgy, hogy saját megtakarításáról és nem pusztán egy sajátos fajta adóbefizetésről van szó, vagyis az első és nagyon egyszerűen megfogalmazható különbség a régi rendszerhez képest az, hogy az általa befizetett pénz az övé. Hiszen dönthet abban, hogy az ilyen módon felhalmozott pénzeszközök, életjáradék meghatározott időre garantált járadék formájában vagy esetleg a családjára hagyományozott egyéb formában kerülhessenek felhasználásra.
A szabályok egzaktak, világosak, az érintettek számára előre kalkulálhatók. Ilyen körülmények között reális abban gondolkodni, hogy az ezen az ágon felhalmozott - igaz, továbbra is kötelező - megtakarítások valójában olyan saját forrásokká válnak hosszabb távon, amelyek többé-kevésbé egyenértékűek a szabad rendelkezésű megtakarításokkal.
Még egy lényeges szabály, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni: az örökölhetőség. Ma Magyarországon sajnos tragikusan magas a 40-50 év közötti férfiak halandósága. Az előkészítő munka során gyakran latolgattuk, hogy ki és miért fogja választani az új rendszert - mert a megtakarítás örökölhetősége egyfajta külön életbiztosítást jelenthet a család számára.
A többpillérű rendszer jól definiálható elvi előnyei mellett engem mégis a már működő önkéntes nyugdíjpénztárak nagy sikere, gyors fejlődése győzött meg leginkább az elhangzott változtatások célszerűségéről és szükségességéről.
A legtöbb kétely a tőkefedezeti pillérrel összefüggésben úgy merül fel, hogy miközben kötelező, aközben kockázatokat hárít a lakosságra. Véleményem szerint a mai felosztó-kirovó rendszer kockázatai is jelen vannak, csak kevéssé átláthatóak és rejtettek. A tőkefedezeti rendszer esetében viszont a megtakarítások védelme érdekében külön garanciákat építettünk be a törvénybe. A pénztáraknak ugyanis tartalékot kell képezni a hozamok ingadozására azokban az években, amikor magas hozamot sikerül elérniük, annak érdekében, hogy a kevésbé eredményes években is kiegészíthessék a hozamot.
Létrejön egy közös garanciaalap is, amely az esetleges átmeneti fizetési nehézségek áthidalásáról gondoskodik, háttérben az állam garanciájával. A garancia a befizetett összegekre és az esetleges probléma felmerüléséig képződő összes hozamra érvényes. Van a törvénytervezetben egy minimál hozamgarancia is, a kezdeti években pedig tilos külföldre vinni a pénztáraknak a pénzt; bár megjegyzem, ezt többen kifogásolták, mondván, ha külföldön jobb a hozadék, a biztosítottnak az volna az érdeke, hogy ott fizessék be, ott fektessék be a pénzt. Mi mégis úgy gondoltuk, hogy ezt ma még nem szabad megengedni, hiszen a hazai gazdaságélénkítés is igen fontos tényező.
A biztonság érdekében a törvénytervezetek nagyon szigorú feltételeket szabnak az alapítással szemben mind a tőkeerő, mind a létszám, mind a jó hírnév, a nemzetközi elfogadottság terén. A működés során a befektetések biztonságát szolgálják a portfolió-előírások, valamint a működés nyilvánosságának előírása, beleértve az eredmények folyamatos közzétételét is. Szigorú szabályok között működő felelős pénztárfelügyelet és a szakmai szempontokat érvényesítő pénztártanács jön létre.
Tisztelt Ház! Szeretném kiemelni, hogy az újonnan munkába lépő generáció kivételével nem kötelezettség, hanem lehetőség az új rendszer választása, eltekintve most a 47 éven felüliektől, akiknek csak a megreformált felosztó-kirovó rendszeren belül lehet maradni. A lehetőségek tágítását jelentik a megtakarított összegek felhasználására vonatkozó alternatívák is. Így a változást a magam részéről elsősorban az állampolgárok szabadságának, felelős döntési lehetőségeinek kitágulásaként értékelem. A szükséges részletes információkat, tájékoztatást, felkészítést a lakosság és a szakemberek körében a parlament döntése után széles körben biztosítjuk.
Kalkulációink szerint a 30-35 év alattiak számára mutatkozik egyértelműen előnyösnek az új rendszer választása. Feltételezzük, hogy a közeli jövőben mintegy 1,3 millió, tehát tetemes számú munkavállaló fog élni ezzel az új lehetőséggel.
Végezetül külön szólnom kell arról, hogy kik a nyertesei és vannak-e vesztesei a reformnak. Összességében és hosszabb távon egyértelműen nyertes az egész társadalom, hiszen a mai gyermekektől a mai nyugdíjasokig a majdani vagy a közeljövő nyugdíjfizetése biztonságosabb lesz. A befizetésekbeni érdekeltség növekedése érdeke a vállalkozásoknak és a munkavállalóknak is, hiszen csak így kerülhető el, hogy a gondosan és tisztességesen fizetők terhei a lakosság elöregedésével párhuzamosan nőjenek.
Emellett integrációs törekvéseinket is segíti a reform, hiszen hosszabb időszakban az integráción belül nemcsak a termékek, szolgáltatások versenyével kell számolni, hanem egyre inkább a szabályozások, az adórendszerek és az államháztartási rendszerek versenyével is.
Nézzük azonban rövidebb távon is a dolgot: egyértelműen nyertesek a fiatal, képzett, magas teljesítményt nyújtó állampolgárok. Ez jó, mert tanulásra és teljesítményre sarkall. A javaslatok során sikerült olyan megoldást találni, ami a mai nyugdíjasokat nem hozza hátrányos helyzetbe, sőt a nyugdíjfizetés pénzügyi biztonsága nő. A mai nyugdíjak reálértéke törvényi garanciák alapján a következő két évben nő, utána pedig - reményeink szerint - a gazdasági növekedés biztosítja az anyagilag biztonságos öregkort.
A középkorosztályok számára az áttérési választást adókedvezménnyel könnyíti a törvénytervezet, és persze itt is érvényesül a teljesítményösztönzés.
Nem kívánja senki sem tagadni, hogy lehetnek olyanok is, akik már nem, vagy nehezebben tudnak igazodni az új rendszerhez. Az ő problémáik megoldását segíti a szociálpolitika javasolt működése és az időskori járadék bevezetése. A reform nem úgy ad valakinek többet, hogy mástól elvesz, hanem úgy, hogy mindenkit nagyobb teljesítményre sarkall, így majdan nőhet a nemzetgazdaság összteljesítménye.
Tisztelt Ház! A hosszabb távra szóló számítások, amelyek megalapozták a javaslatokat, illeszkednek a gazdaság fejlődésére vonatkozó kormányzati prognózishoz, feltételezik a gazdasági növekedés 3 százalékos vagy azt valamivel meghaladó természetes növekedési pályára való beállását, amire az ez évi várható növekedés alapján jó esélyt látok.
(9.50)
A számítások természetesen figyelembe veszik a nyugdíjkorhatár növelésének konzekvenciáit is, és összességében megállapítható, hogy a javaslatok alapján egy finanszírozható rendszer alakul ki. Az alapprognózis szerint a költségvetési adósság GDP-hez viszonyított aránya már az ezredfordulóra 64 százalék alá süllyed, és ugyanakkorra elérhető a GDP 3 százaléka körüli államháztartási hiány. Ily módon az új rendszerre való átállás még átmenetileg sem igényel költségvetési megszorításokat. A rendszer bevezetésével járó terhek tehát biztonsággal vállalhatók, nem okoznak olyan pénzügyi feszültségeket, amelyek a gazdálkodás vagy a szociális gondoskodás területén okoznának zavarokat.
Végezetül: nem keresztezi a kormányzatnak azt a hosszú távú stratégiáját sem, amely a hosszú távon fenntartható egyensúly fenntartására irányul. Úgy vélem tehát, hogy erről az oldalról is vállalható a reform visszavonhatatlan elhatározása.
Tisztelt Ház! Nincs kétségem afelől, hogy a beterjesztett törvényjavaslatok kapcsán kemény és komoly vita elé néz a kormány; ez nem baj, sőt természetes is. Egy vita lehet kemény, de komolyságát az adja, ha megmarad a tényszerűség és a parlamentáris demokrácia méltóságának írott és íratlan szabályai által kijelölt keretek között.
Nem vagyok naiv, tisztában vagyok azzal, hogy a pártok politikai érdekei oly mértékben különböznek, hogy ennek - kiváltképp a választások előtt egy évvel - olykor alapvető fontosságú szakmai szempontok is áldozatul eshetnek. Mégis remélem, hogy a tényekkel, számokkal, megbízható becslésekkel alátámasztott érvek dominálnak majd, és kevésbé uralkodnak el a színtisztán pártpolitikai felhangok.
A partnerekkel széles körben lefolytatott megbeszélések alapján kialakított kompromisszumok ismeretében nyugodt lelkiismerettel és felelősségem tudatában terjesztem elő a törvénytervezetet, kérve az Országgyűlés támogatását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi