DR. SZABÓ IMRE

Full text search

DR. SZABÓ IMRE
DR. SZABÓ IMRE, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt jelen lévő Képviselőtársaim! Az önkormányzati és rendészeti bizottság 1997. május 21-ei ülésén megtárgyalta a T/4297. számú törvényjavaslatot a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosításáról. A bizottság ülésén ellenzéki képviselőtársaink is részt vettek és nem is vonultak ki, sőt olyanok is voltak, akik "igen" szavazatot adtak le.
Ez a törvényjavaslat a nyugdíjcsomag szerves része. A javaslat egyik lényeges eleme az időskori járadék, amely ellátásnak a mértéke a mindenkori nyugdíjminimum 80 százaléka, egyedülállók esetében 90 százaléka. A tervezet szerint az ellátás 70 százalékát a költségvetés állja, 30 százalékát az önkormányzatokra terheli, azon az alapon, hogy az ellátás megállapítása az önkormányzat hatásköre, és bizonyos önkormányzati ellátásokat részben kivált.
Az önkormányzati bizottságot az érdekelte, hogy a javaslat milyen újabb terheket jelent a különböző méretű, elsősorban a kisebb önkormányzatok számára, hiszen az arányokat tekintve több személyt érint éppen a történelmi előzmények és a jelen gazdasági-társadalmi helyzet miatt. Javasoltuk a hatásvizsgálat elvégzését, s ennek alapján az önkormányzatok között típusonként differenciálni.
A Népjóléti Minisztérium jelen levő képviselője tájékoztatta a bizottságot, hogy négy megyére kiterjedően folyik a vizsgálat a szociális normatíva felhasználásáról, s a '98-as költségvetés tervezésekor a szociális normatíva elosztásánál a tapasztalatokat is figyelembe veszik.
A bizottság a törvénytervezet javaslataival azért is egyetért, mert jó néhány pontosítást tartalmaz, amelyek alapján a különböző önkormányzatok rendeleteinek sokszor eltérő részletei egységesebbek lesznek. Lényeges a jogosulatlanul felvett támogatási összegek, szociális juttatások kérdésének rendezése is.
A bizottság a fentiek alapján a törvényjavaslatot 23 igen, 2 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartja és megvitatásra ajánlja. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi